Neil Young sluit zaterdag 2 juli het Live 8-concert in Canada af. Het is de eerste keer dat hij weer op het podium staat sinds hij begin dit jaar een hersenoperatie onderging.

Neil Young stond 20 jaar geleden ook op het Live Aid concert in Philadelphia. Met een tiental Live 8 concerten over de hele wereld willen de organisatoren (Bob Geldof cs) druk zetten op de leiders van de G8 die volgende week in Gleneagles bij Edinburgh vergaderen. Het resultaat van die top van de wereldleiders moet zijn: schulden Afrikaanse landen kwijtschelden en meer ontwikkelingshulp.

Op tien locaties op vier continenten treden meer dan 150 bands en artiesten op. Op twee plekken in Engeland worden concerten gegeven: het Hyde Park in Londen en bij het Eden Project, een reusachtig kassencomplex in Cornwall. Verder zijn er concerten in Philadelphia (bij het Museum of Art), bij Parijs (rond het Paleis van Versailles), in het Circus Maximus in Rome, in Berlijn (aan de voet van de Brandenburger Tor), in het Canadese Barrie, in Tokio en op het Mary Fitzgerald Square in Johannesburg. Op het Rode Plein in de Russische hoofdstad Moskou treden van 19.00 uur tot 22.30 uur zes popgroepen op. Naast de Russische bands Bravo, B-2, Moral Code X, Spleen en Valery Sutkin is er ook een optreden van de Pet Shop Boys. In Tokio wordt de aftrap gegeven voor de concerten. Om twee uur 's middags plaatselijke tijd (7 uur 's ochtends in Nederland) treedt de IJslandse zangeres Björk aan in de Makuhari Messe dat plaats biedt aan 20.000 mensen.

In meer dan 140 landen zullen de concerten rechtstreeks te volgen zijn op de televisie of de radio. Maar Live 8 is ook te volgen via internet en gsm. Op deze manier zouden zo'n 5,5 miljard kijkers bereikt worden.
De uitzendingen op de Nederlandse tv zijn zaterdag op Nederland 3, van 14.00 tot 03.00 uur. Het zwaartepunt van het festival ligt in Londen. Daar zijn optredens van o.a: Annie Lennox, Bob Geldof, Coldplay, Cure, Elton John, Joss Stone, Keane, Madonna, Mariah Carey, Paul McCartney, Pink Floyd, Queen, Razorlight, R.E.M., Robbie Williams, Sting en U2. Ook te zien: Lauryn Hill (Berlijn), Youssou N'Dour (Parijs), Bon Jovi (Philadelphia), Duran Duran (Rome) en Neil Young (Barrie).
Zie ook: www.live8live.com