-door Assie Aukes, foto's Ronald Rietman-

Toen violist Kieran Fahy en zangeres Helen Flaherty aankondigden om binnen afzienbare tijd Shantalla te verlaten, werd er in eerste instantie ernstig getwijfeld aan het voortbestaan van de succesvolle Ierse formatie, niet in het minst door de drie overblijvende leden, Michael Horgan, Joe Hennon en Gerry Murray. Inmiddels is de grootste paniek geluwd en is Shantalla voorlopig in wat rustiger vaarwater geraakt. Kieran Fahy heeft inmiddels de groep verlaten, maar wordt zeker tot het eind van het jaar vervangen door Gerry O'Connor, bekend van de Ierse groepen Skylark en La Lúgh. Het vertrek van Helen Flaherty wordt niet eerder dan aan het eind van het jaar verwacht.

In Zwolle sprak ik met accordeonist Gerry Murray over de toekomstplannen van Shantalla.

gerry murray
Gerry Murray

"Als eerste reactie wilden we allemaal het bijltje erbij neergooien, toen zowel Helen als Kieran gelijktijdig aangaven de groep te willen verlaten", zo vertelde Gerry Murray, "Maar al gauw kreeg de ratio weer de overhand, mede door de vele reacties van bekenden en fans om vooral door te gaan met Shantalla. En wees eerlijk, Shantalla bestaat in deze samenstelling alweer acht jaar. Niet veel bands blijven zo'n lange tijd in dezelfde formatie spelen".

De groep heeft op dit moment zelfs plannen voor een nieuw album, dat hoogstwaarschijnlijk de toepasselijke titel Transition zal gaan krijgen. "We hebben al een aantal tracks opgenomen met Helen en we zullen het album waarschijnlijk afmaken met gastvocalisten uit Ierland en/of Schotland. Wie dat zullen zijn, is op dit moment nog niet bekend", aldus Murray.

Over de verdere toekomst bestaat nog veel onduidelijkheid, maar het feit dat Shantalla blijft toeren staat volgens Gerry Murray buiten kijf. "We gaan rustig op zoek naar een opvolger voor Helen. Mocht dit niet een, twee, drie lukken, dan gaan we per optreden voorlopig met gastvocalisten die aan het nieuwe album mee zullen werken, in zee. Op die manier houden we vele mogelijkheden open".

helen flaherty
Helen Flaherty

Of Gerry O'Connor ook na dit jaar bij Shantalla blijft, is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. De violist die in Zwolle sterk debuteerde, houdt in ieder geval nog een slag om de arm en kijkt voorlopig tot het eind van dit jaar. Hij gaf echter wel toe dat hij "zeer van het optreden van Shantalla in Zwolle heeft genoten".

gerry o'connor
Gerry O'Connor

Voorlopig is er rust voor deze sympathieke groep die ook in ons land op een groot aantal liefhebbers mag rekenen. Deze fans zullen geduld moeten hebben, maar dat er een derde album zal verschijnen is zo goed als zeker. Op het eind van het jaar zullen we waarschijnlijk meer van horen.