Ambrozijn verder zonder zanger Ludo Vandeau Het Gentse folkkwartet Ambrozijn gaat verder zonder zijn zanger Ludo Vandeau. Dat hebben de vier leden onderling beslist. Het besluit is vandaag (wo) naar buiten gebracht door het Vlaamse dagblad De Standaard . Dit opzienbarend nieuws drie dagen nadat de groep de Klara-muziekprijs won met het album Kabonka.
Ambrozijn werkt aan een heel nieuw repertoire met Engelstalige liederen met als zanger de gitarist Tom Theuns. Voor de tournees in Frankrijk werkt Vandeau wel nog mee, zoals hij ook blijft zingen in Olla Vogala. Met zijn groep Bodixchel neemt hij een tweede album op en in het voorjaar tourt hij met die groep door Chili i.v.m. het Pablo Neruda-jaar.
In De Standaard beklemtonen de vier leden van Ambrozijn dat de beslissing in onderlinge vriendschap werd genomen. ,,Na vele optredens en vier cd's voelen we wederzijds enige muzikale slijtage'', zegt de accordeonist Wim Claeys. ,,We voelden al enige tijd dat het tijd was voor nieuwe dingen. We vallen liever niet in herhaling'', aldus Ludo Vandeau. TomTheuns de gitarist, die nu de rol van zanger overneemt: ,,Soms zijn we een balorkest, dan weer maken we filmmuziek. Met Ludo hebben we lang samengewerkt omdat hij een fantastische zanger is. Maar het repertoire van oude Vlaamse en Franstalige liederen hebben we nu even gehad.''
,,Ambrozijn is altijd een lichaam geweest waarvan ik deel uitmaakte'', zegt Ludo Vandeau. ,,Maar het is mijn begeleidingsband niet. Ik moet nu afstand nemen, om verliefd te blijven op die muziek. Ik weet niet hoe lang die scheiding zal duren. Daarover is niets afgesproken.''
Tom Theuns trekt al een tijdje solo rond met een repertoire - deels zelf geschreven - dat aanleunt tegen het Amerikaanse singer-songwriter-genre. Dat repertoire gaat nu ook onderdeel uitmaken van Ambrozijns nieuwe identiteit. Theuns in De Standaard: ,,Je kunt de liederen situeren tussen Bob Dylan en Bonnie Prince Billy, maar ik weet absoluut niet hoe ze zullen evolueren wanneer Ambrozijn ze zal arrangeren''. Ook in duo met violist Wouter Vandenabeele (onder de naam Griebo) zong Theuns al dergelijk materiaal. Amerikaanse Award voor Nederlandse 'Cajun Company'
De Amerikaanse "Cajun French Music Association" (CFMA) heeft de Cajun Company uit Nederland uitgeroepen tot beste buitenlandse band in 2003. De bij de uitverkiezing behorende Award werd in november in Louisiana aan de band uitgereikt door Larry Miller, voorzitter van de selectiecommissie van de CFMA.
De Cajun Company ontving deze Prix Dehors de Nous vanwege de unieke kwaliteit van hun CD La robe de Rosalie. Larry Miller tijdens de uitreiking: "They are one of the best traditional Cajun bands around."
Tien jaar geleden richtte accordeonist/zanger Bas van der Poll de band op: "Het is een mooie erkenning voor de manier waarop we cajun spelen. Traditioneel, zo dicht mogelijk bij de roots. Het is misschien verleidelijk om meer eigentijdse instrumenten en arrangementen in repertoire en benadering op te nemen. Maar daar zwichten we niet voor. We willen spelen op de manier zoals de cajuns het begin vorige eeuw deden. Want zij zijn nog steeds onze inspiratiebron en die van hedendaagse cajunbands, zeker in de VS. Groove and soul, daar gaat het om."
De Cajun Company bestaat uit Bas van der Poll (accordeon en zang), Pauline Groenendijk (fiddle), Monique Neuteboom (gitaar) en Herman van Rijn (triangel, back-up zang). De groep is veel gevraagd voor optredens in binnen- en buitenland. De eerstvolgende CD zal naar verwachting in de loop van 2005 verschijnen.
De CFMA is voor de cajunmuziek in de VS vergelijkbaar met de Nederlandse Stichting Conamus. Een award van deze organisatie, die het behoud en de ontwikkeling van cajunmuziek in de VS stimuleert, geldt als een Grammy. In de historie van de CFMA is het slechts een keer eerder gebeurd dat een Europese band de dergelijke Award werd toegekend.
In 1998 werd de Cajun Company al eens genomineerd voor de Prix dehors de nous. Ze kregen toen de tweede prijs. Powerfolk van Matzko reikt tot finale van twee popprijzen
Folkrockgroep Matzko heeft de afgelopen weken meegedaan aan de popprijzen, 'Join2004' en 'IJsselpop'. In beide wedstrijden is deze groep uit Eindhoven doorgedrongen tot de finale. Peter Habets van Matzko is opgetogen: "Als folkrock band maak je niet zo snel kans om geselecteerd te worden. Welnu kan ik met toch een beetje trots zeggen dat we voor beide popprijzen in de finale beland zijn. Zou Nederland toch meer open staan voor folkrock dan we dachten? Het publiek dat we tijdens zo'n popprijs hebben is toch doorsnee clubcircuit publiek dat meestal voor de hardere rockbands kiest. We hebben dansende mensen voor ons gehad die heel erg geïnteresseerd zijn in folkmuziek in 't algemeen, dat is zeker goed nieuws denk ik", aldus Habets.
PopPrijs Join
De jury die Matzko doorstuurt naar de finale van de PopPrijs Join roemt de folkrockband met: "Heel goede composities, muzikaal erg goed en binnen de stijl erg gevarieerd". De tweede voorronde van de PopPrijs 'Join' vond plaats in de podiumzaal van Join in Noordwijk. Samen met Laloosh, the George Experience en DNA streed MATZKO om een plek in de finale.
IJsselpop
Ook in het persbericht over het doordringen tot de finale van IJsselpop wordt Matzko overladen met complimenten: "Matzko speelt lekker in het gehoor liggende nummers, met adembenemende vioolsolo's en mooie melodieën. Een krachtige basis geworteld in de stevige drive van de drum en bas verweeft zich met de intieme sfeer van meerstemmige zang, mondharmonica, dwarsfluit en viool."
Matzko treedt zaterdag 13 december op in Plato te Helmond. Daar zet de groep 45 minuten powerfolk neer in het voorprogramma van de uit Canterbury afkomstige band Caravan.
Zie ook: www.matzko.com
ZIE VOOR NIEUWS VAN VOOR 1 dec 2003
REACTIES EN TIPS NAAR: