013 in Tilburg ontslaat personeel
en schrapt in programmering

Vandeweek schreven we in onze Special over Folkfestival Zwolle reeds over de malaise waarin de podia momenteel verkeren. Mensen gaan minder naar concerten, en áls ze gaan verteren ze minder. Aan het rijtje ingrepen om economisch overeind te blijven kan nu worden toegevoegd een stevige maatregel van het Tilburgse popcentrum 013, waar deze week het festival Route 03 wordt gehouden.

o13 ontslaat acht personeelsleden en voor zes werknemers volgt een andere functie of arbeidstijdverkorting. Daarnaast verlaagt de directie het aantal activiteiten drastisch. 013 snijdt om te kunnen overleven. Het popcentrum kampt met een exploitatietekort van enkele tonnen. De ingrepen volgen na een financiële doorlichting door een extern bureau.

Volgens directeur Guus van Hove kampen bijna alle Nederlandse poppodia met teruglopende inkomsten. Voor 013 geldt dat met name de horecaomzet en het aantal bezoekers van dansavonden terugloopt. Het poppodium heeft deze dansavonden in juni 2003 geschrapt uit de programmering.
In het Brabants Dagblad lazen we afgelopen zaterdag al dat 013 dit jaar drastisch minder concerten programmeert: van 475 (in 2003) naar 320. Bij de programmering valt relatief de zwaarste klap. Er komen twee van de vier mensen op straat te staan, onder wie hoofdprogrammeur K. Proeme. De afdelingen programmering en publiciteit worden samengevoegd.

Omzet Duitse platenmaatschappijen verder ingestort De Duitse platenmaatschappijen hebben vorig jaar een vijfde van hun omzet verloren. Dat is de grootste daling uit de geschiedenis. Sinds het topjaar 1997, toen in de branche 2,6 miljard euro werd omgezet, heeft de muziekindustrie 40 procent van de opbrengst zien verdwijnen. ,,Dramatisch'' noemde de woordvoerder van het Duitse Verbond voor de Fonografische Industrie, Hartmut Spiesecke, dat. In 2002 was de omzet van cd's en platen al gedaald tot onder de 2 miljard euro.