Dubius: Meer luisterlied en Scandinavische invloed Het is een tijdje stil geweest rond Dubius na het vertrek van bassist Niels de Keijzer voor een half jaar naar Uganda. Maar de groep heeft niet stilgezeten. Er is veel nieuw materiaal gemaakt.
"In dat nieuwe materiaal komt een duidelijke eigen stijl naar voren", zegt doedelzakspeler Marcel Grotens. "De nadruk ligt vooral op luisterliedjes. Meer dan op de demo Wals besteden we veel aandacht aan de songteksten. De instrumentalen zijn vaak gebaseerd op traditionele muziek uit vooral Scandinavië, maar wel aangepast naar het Dubiusgeluid, laten we maar zeggen", aldus Grotens.
Marcel Grotens legt zich sinds een half jaar ook toe op de nyckelharpa. Hij gebruikt dit fraaie scandinavische instrument nu nog enkel voor dramatische effecten en zangbegeleiding/akkoorden. Het solowerk moet nog even wachten. "Maar", aldus Grotens, "het gaat beter dan ik had durven hopen. Het scheelt dat we een 'conservatorium-violist' in onze band hebben, dat is erg bruikbaar, plus af en toe coaching van Nikolaj Marks uit 't Gelag, van hem heb ik het instrument ook gekocht".
Niels de Keijzer zal over twee weken zijn vingers mogen buigen over de nieuwe nummers. Dan is Dubius gereed voor een mooie lente en zomer.
Dubius is:
Dick Dijkman: zang, gitaar, mandoline
Roel Seidell: zang, trekharmonica, mondharmonica, whistle, bohran
Peter van den Bos: viool
Niels keijzer: bas
Marcel Grotens: doedelzakken, nyckelharpa

www.dubius.nl

Folkclub No Frontiers herrijst met veel elan als Hard Times Na alle problemen met De Serre, het podium in Schiedam waar folkclub No Frontiers onderdak had, is de folkclub een nieuwe weg ingeslagen. Er is gekozen voor de toepasselijke nieuwe naam Hard Times, en voor een nieuwe locatie: "De Harmonie" het kleine theater (248 plaatsen) in het Theater van Vlaardingen.

Folkclub Hard Times probeert voor dit concertseizoen de optredens van de Mc Calmans samen met Kilshannig op vrijdag 26 maart nog doorgang te laten vinden. Zondag 4 april staat een optreden gepland van Francis Black. Verder staat er op zaterdag 22 mei een optreden gepland van onder andere de Band No Frontiers. Daarbij zoekt Hard Times nog een tweede act.

Volgend seizoen zal op de eerste vrijdag van september, januari, februari, maart en april een optreden worden gepland. Vast liggen als een concert op vrijdag 22 oktober van Kieran Goss. Het Irish Music Festival gaat door op 26 en 27 november.

Verder is Hard Times bezig met een kleinere locatie (ca 100 plaatsen) waar maandelijks Nederlandse en minder bekende buitenlandse bands zullen optreden. Medio volgende maand wordt daar meer over bekend.

De directie van Theater van Vlaardingen is enthousiast over Hard Times en haar plannen. Als No Frontiers werkte de Hard Time-organisatie al jaren met het theater samen tijdens het festival. Het Theater van Vlaardingen heeft de boekhouding van Hard Times ingezien en besloten garant te staan.
Theater van Vlaardingen is te vinden op de Schiedamseweg 51 te Vlaardingen tel 010 4340500.