Sami Niko Valkepää wint Liet Ynternasjonaal

Niko Valkepää uit Lapland heeft in Leeuwarden Liet Ynternasjonaal gewonnen met het omfloerste lied 'Rabas mielain'. Sami Niko Valkepää kreeg niet enkel de eerste prijs van de jury, samengesteld uit leden van alle deelnemende regio's, maar ook de publieksprijs.
Liet Ynternational, waaraan onder andere vertegenwoordigers uit Wales, Bretagne, Galicië en Schotland meedoen, is het internationale vervolg op het festival Liet waar vorige week de Fries Meindert Talma And The Negroes won. Talma kon als Nederlandse vertegenwoordiger nu geen potten breken. Dat gold ook voor de Limburgse formatie Ondiep die de plaats in nam van de Baskische delegatie die op het laatste moment moest afzeggen.
De tweede prijs van Liet Ynternasjonaal ging naar het Occitaanse Les Bombes 2 Bal. De derde plaats werd gedeeld door de Galicische Uxía en de Schotse Alyth McCormack.

Artiesten maken lied voor Beslan

Een aantal artiesten van Nederlandse bodem heeft de handen ineengeslagen voor de slachtoffers van de recente gijzeling in Beslan en samen een cd-single opgenomen.
Onder meer Mathilde Santing, Spinvis, Frank Boeijen, Huub van der Lubbe (De Dijk), Jack Poels (Rowwen Hèze), Daniël Lohues (Skik), Henk Hofstede en Thé Lau werkten mee aan 'Lied Voor Beslan'.
De samenwerking kwam tot stand in de studio van Peter Riebeek. Marjolein van der Klauw (Powderblue) had binnen een dag een liedje geschreven, waarmee de inmiddels opgetrommelde muzikanten aan de slag konden.
In de daaropvolgende dagen werd er gearrangeerd, opgenomen, gemixt en een videoclip gemaakt. Het resultaat is het ingetogen nummer 'Lied voor Beslan'. Op de single staat ook het nummer 'Romance' van G. Sviridov, uitgevoerd door Tatiana Chevtchouk op piano.
Hoewel de gijzeling in Rusland de directe aanleiding is, heeft de tekst een universele zeggingskracht, mede doordat deze vanuit het perspectief van een kind geschreven is. Alle partijen, zoals artiesten, technici, platenmaatschappij en perser, werkten belangeloos mee aan het project.
De cd-single ligt sinds 18 oktober in de winkels. De opbrengst van de 'Lied voor Beslan' komt ten goede aan het Het Nederlandse Rode Kruis en de Stichting Help Beslan, die zich inzetten voor de slachtoffers.