Cork dit jaar Europese Culturele Hoofdstad: extra groot folkfestival

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

De Ierse stad Cork mag zich een jaar lang de Europese Culturele Hoofdstad noemen. Dat betekent een forse upswing voor ondermeer het jaarlijkse folkfestival. Dat wordt dit keer dan ook extra groots aangepakt. Het is te doen van 2 tot 11 september. Nu al hebben ze een groot aantal mooie namen geboekt: La Bottine Souriante, Altan, Alan Stivell & Celtic Harpers, Edyy Reader and the Cork Chamber Orchestra, Niamh Parsons, Ron Kavana, Liam O'Flynn & the Pipers Call Band, Aly Bain & Phil Cunningham, Carlos Núñez Band, Márta Sebestyén & Muzsikas en nog vele anderen. Zie ook: www.corkfolkfestival.com.

Afgelopen weekeide hebben 85.000 mensen de openingsplechtigheid bijgewoond van Cork2005. De Ierse president Mary McAleese gaf het officiële startschot van de festiviteiten. Op de tonen van U2 en andere Ierse artiesten vond een klank- en vuurwerkschouwspel plaats met in de hoofdrol een slang van 600 meter lang.

Cork is een van de kleinste culturele hoofdsteden ooit en organiseert de komende maanden meer dan 200 evenementen met onder meer een expo over bluesartiest Rory Gallagher (afkomstig uit Cork) en een expositie over 50 jaar rock 'n roll. Verder worden de 13 belangrijke kunstfestivals die elk

jaar in Cork plaatsvinden met jazz, folk, film, kamermuziek aangevuld met architectuur, design, videokunst, mp3-muziek, sport, theater en dans.

De titel van Europese Culturele Hoofdstad wordt vanaf 2005 niet meer gedeeld zoals Genua (Italië) en Rijsel (Frankrijk) dat afgelopen jaar deden. Voortaan draagt slechts één stad de titel en kan die stad pas opnieuw haar kandidatuur stellen wanneer alle andere landen aan de beurt zijn geweest.