Concertzaal De Handelsbeurs begint eigen platenlabel: Ha'label
Concertzaal De Handelsbeurs in Gent is begonnen met een eigen platenlabel. Op dit Ha'label verscheen vorige week de eerste cd, Ya'waaw van Oblomow. Er zijn ondermeer plannen om de derde cd van Fluxus in de loop van het jaar uit te geven. De Handelsbeurs concentreert zich op muzikanten van in en om Gent.
De ideeën voor een eigen label zijn verder uitgewerkt toen Gerry De Mol van Oblomow te kennen gaf een cd in eigen beheer te willen uitgeven. De Handelsbeurs leende De Mol 20.000 euro, eenderde van het bedrag dat ze voor de opstart van een eigen label hadden gereserveerd. Chris Van den Bosch, de enthousiaste programmator van de Handelsbeurs zegt daarover in De Standaard:
"Wij schieten hun dat geld voor en als er winst is, gaat het grootste deel naar de groep. De plaat is op 5.000 stuks gedrukt, we rekenen er op die vlot te verkopen. De groep blijft eigenaar van de muziek."
Al 20.000 bezoekers
Het artikel in de Standaard meldt dat De Handelsbeurs in de eerste zes maanden van haar bestaan al 20.000 bezoekers heeft getrokken. Even citeren:
…Waar de Gele Zaal, zoals de organisatie vroeger heette, zich nog profileerde met jazz, hedendaagse en traditionele muziek, alledrie nichegenres, wil de Handelsbeurs nu vooral goede songs aanbieden. Het doet er niet toe of die uit country, flamenco of rock komen. Voeg daar nog avonden klassiek, jazz en poëzie aan toe en een wat vergeten publiekssegment heeft een nieuwe stek…
…Het is een teken des tijds. Popmuziek is zich vooral op de kindermarkt gaan richten, jongeren luisteren naar dance of spelen games. Zo blijft een deel van het publiek in de kou staan. Veel mensen die opgroeiden met popmuziek willen graag betalen om goede songs te horen, binnen een bepaalde traditie, en in goeie omstandigheden. (…) De Handelsbeurs heeft dat goed begrepen en richt zich tot dat 'alternatieve volwassen' publiek…
…Chris Van den Bosch verheelt niet dat het aanbod aan echt traditionele muziek, dé grote troef in de jaren tachtig, daardoor zal verminderen. Het is een keuze, zegt hij: "Waarom zou je nog een échte Arabische luitspeler programmeren? Dat pionierswerk was goed in de jaren tachtig, maar nu staat die muziek naast de fusiemuziek. En daarin willen we een rol spelen."…