Presentatie mét concerten op 13 juni in Bergeijk
Stichting gaat liedarchief van Harrie Franken beheren
Op vrijdag 13 juni is er in Bergeijk een avond waarin de Stichting Liedarchief Harrie Franken zich presenteert. Bedoeling is het zeer grote archief toegankelijk te houden. Harrie Franken overleed half februari op 63-jarige leeftijd. Op de presentatie van de nieuwe stichting in de Kattendans zullen een aantal groepen liedjes uit de verzameling van Harrie uitvoeren.
Over de exacte invulling van die avond is nog niet veel bekend. Zeker is dat de presentatie in handen is van Gerard van Maasakkers, een van de initiatiefnemers. Hij zal zelf ook enkele nummer zingen.
De Stichting Liedarchief Harrie Franken denkt erover om het standaardwerk "Liederen en dansen uit de Kempen" opnieuw uit te brengen. Ook wordt heruitgave overwogen van de cd's van Ut Muziek.
V IJ F T I E N D U I Z E N D
Harrie Franken werd bekend als verzamelaar van Brabantse volksliedjes en als voorman/zanger/violist van de volksmuziekgroep Ut Muziek. Hij woonde in Weebosch, nabij Bergeyk in de Brabantse Kempen. Van beroep was hij onderwijzer. Sinds begin jaren zeventig verzamelde hij duizenden Brabantse volksliedjes. Hij deed dat ook een aantal jaren in opdracht van de provincie.
In 1973 richtte hij Ut Muziek op, waarmee hij pure volksmuziek uit Nederland en Vlaanderen vertolkte. Hij zong en bespeelde accordeon, tienbasser, viool, vlier en draailier. Een groot gedeelte van het instrumentarium werd door de muzikanten van Ut Muziek zelf gebouwd. Rondom Ut Muziek ontstonden begin jaren 80 ook het Kempisch Volksorkest (met circa dertig muzikanten) en de Kempische Volksdansers (met zo'n vijfendertig dansers).
Het archief dat Harrie Franken in dertig jaar opbouwde bestaat uit zo'n 15.000 liedjes die hij opnam bij oude mensen in heel Brabant. Van de verzamelde muziek werden verschillende elpee's gemaakt die later op cd werden overgezet. Ook publiceerde Franken enkele boeken.