Menno Wester van de Stichting Draailier & Doedelzak attendeerde ons op het feit dat hij samen met Lies Sommer (harp, draailier, bekend van o.a. OrfeO, Datura en Kelten Zonder Grenzen) een videoles (een soort Tune Learning Session oftewel TLS) heeft opgenomen. Zij schreef de Snow Maiden's Waltz speciaal voor dit project. Met deze videoreeks kun je zelf thuis oefenen en spelen, een leuk idee voor een vakantie in lockdown.

Op de website van Draailier & Doedelzak staat meer info:

We mogen dan tot 19 januari in lockdown alleen thuis zitten... maar we blijven natuurlijk samen muziek maken! De muziekinstrumenten hoeven niet stil in een hoekje te blijven, ze mogen gehoord worden. Daarom vroegen we Lies Sommer om deze speciale videoles te maken. Dus pak je instrument, we gaan spelen!

In deze serie video's leert Lies ons meer over de Snow Maiden's Waltz en de verschillende aspecten van haar melodie. Ze schreef voor deze melodie een eerste en een twee stem en daarnaast ook een akkoord begeleiding die op zichzelf staand ook al mooi klinkt. Daarmee geeft ze iedereen de bouwstenen om zelf dit nummer te arrangeren. Zelfs als je alleen speelt kan je varieren tussen deze drie partijen waardoor deze wals steeds afwisselend blijft klinken.

Lies Sommer over deze Winterse Wals:
"Toen ik deze melodie schreef werd ik beïnvloed door het verhaal van Snegurochka, "het meisje uit de sneeuw", afkomstig uit de Slavische mythologie. Zij is een levend geworden sneeuwpopje en beleefd allerlei prachtige avonturen. Maar als na de winter de lente aanbreekt, dan smelt ze tot een regenwolkje. Erg tragisch eigenlijk, maar haar dood symboliseert het afscheid van de winter en het aanbreken van de lente: van betere tijden. En dat leek me nu juist een hele mooie gedachte om door te geven. Bij het schrijven van dit nummer had ik het meisje in gedachte, dansend in de sneeuw. Waarbij de sneeuwvlokken soms synchroon en soms door elkaar dwarrelen."
Het nummer bevat verschillende stemmen en akkoordbegeleiding en biedt voor alle speelniveaus voldoende bouwstenen om een eigen arrangement te maken.

Lies nam diverse video's op waarin zij de eerste stem, tweede stem en de akkoorden uitlegt.

Alle links en verdere info vind je op: http://draailier-doedelzak.nl/Snowmaidenswaltz.htm. Je kunt Stichting Draailier & Doedelzak ook volgen via social media, je vindt ze terug op Facebook, Twitter en Instagram. Dan houden ze je op de hoogte van alle activiteiten.

Menno Wester laat ons verder nog weten: "De eerste & tweede stem en de akkoord begeleiding klinken op zichzelf ook al mooi, dus zelfs als je alleen speelt kan je variëren tussen deze drie partijen waardoor deze wals steeds afwisselend blijft klinken. Ideaal in de lockdown."