Uitverkochte zalen in Asten, Gemert, Bergeijk, Hilvarenbeek en Helmond. Plus een razend enthousiast publiek ook in andere theaters. Alsmede de toekenning van de Peeltrofee 2015. Het gaat de muziektheaterproductie 'Mistero, Brabantse Volksopera' voor de wind. Daarom komen er drie extra voorstellingen. In Gemert, Someren en Deurne.
Het is iets bijzonders, die Brabantse Mistero. 'Een feest vol emoties' kopte het Eindhovens Dagblad in een recensie die verder repte van 'een topprestatie' en van 'publiek dat de voorstelling op handen draagt'.
Het Brabants Dagblad: 'het enthousiasme straalt van het 45-koppig ensemble af'.
De Limburger: 'een groep uit Brabant wekt het stuk opnieuw tot leven'. Nieuwsblad Traverse: 'Adembenemend actueel'.
Lokale omroep Siris: 'Een voltreffer waar nog lang over gesproken zal worden'.
Alle reden dus voor Mistero-minnaars - en cultuurliefhebbers in het algemeen - om nog een kaartje proberen te bemachtigen voor een van de schaarse voorstellingen die nog komen gaan. De Mistero van Dario Fo mag een klassieker zijn, men krijgt niet elke vijf jaar de kans om er een vertolking van te zien; daarvoor is het stuk te bijzonder.
De feiten in 't kort: 'Mistero, Brabantse Volksopera' is een eigentijdse Brabantse versie van de oorspronkelijk Italiaanse 'Mistero Buffo' (1969), die ook blijvende bekendheid verwierf in een Vlaamse versie (1972) van de Internationale Nieuwe Scène.
Het muziektheaterstuk heeft zich indertijd tussen de oren genesteld van de hippiegeneratie, maar blijkt anno 2015 in afgestofte vorm wederom zéér de moeite waard.
Onder leiding van regisseur Toon Maas en onder muzikale begeleiding van een speciaal geformeerd Mistero Orkest hebben tientallen liefhebbers uit de Peel er een wervelende voorstelling van gemaakt. Iconische regieopvattingen en choreografieën - 'het stuk met de stokken'- gaan daarin hand in hand met eigentijdse visualisaties.
Het verhaal vormt een rijkgeschakeerde ode aan de kleine man, die generatie op generatie moet ploeteren om het hoofd boven water te houden. Tegelijk is Mistero, Brabantse Volksopera een oproep om ook in deze turbulente tijden de medemenselijkheid hoog in het vaandel te houden.
Ambassadeurs
Het spannende project mag zich koesteren in de warme belangstelling van goodwillambassadeurs als de Brabantse Commissaris van de Koning prof. dr. Wim van de Donk, cultuurgedeputeerde Henri Swinkels en zanger Gerard van Maasakkers, die in het programmaboekje aangeeft dat de liederen van de MISTERO hem mede hebben gevormd!
De productie wordt mede mogelijk gemaakt door instellingen als het VSBfonds, het Prins Bernard Cultuur Fonds/Kunstbalie, het Coöperatiefonds van de Rabobank Peelland-Zuid en het Wit-Gele Kruis Fonds Asten. Verder sponsort ook het lokale bedrijfsleven.
Mistero, Brabantse volksopera in 't kort
Uitvoeringen: najaar 2015, januari 2016.
Idee: Hans van Gorp, Piet Snijders, Toon Maas.
Hoofdrollen: Trudy Schambergen en Hans van Gorp plus een cast van meer dan 40 mensen.
Muzikale begeleiding: Bart van Asten, Tim van Asten, Karel van Bokhoven, Ton van der Weerden en Toon Kessels.
Muzikale leiding: Carolien van der Hulst
Vormgeving: Dini van Griensven
Tekstbewerking: Piet Snijders e.a.
Regie: Toon Maas
Productieleiding: Addie Smolders
Productie: Stichting MGM Asten (sinds april 2014).
Totaal aantal medewerkers: 73
Op de planken: 44 mensen
Speellijst 2015/2016 vanaf heden:
zo 6 dec 20.00 u. De Kattendans Bergeijk UITVERKOCHT
zo 13 dec 14.30 u. Elckerlyc Hilvarenbeek UITVERKOCHT
vr. 8 jan 20.15 u. De Eendracht Gemert EXTRA
za. 9 jan 20.00 u. De Ruchte Someren EXTRA
za. 16 jan 20.00 u. Cultuurcentrum Deurne EXTRA
do 21 jan 20.00 u. Theater Speelhuis Helmond UITVERKOCHT
Meer info: www.misterobrabant.nl / Facebookpagina: Mistero Brabant