Na de indrukwekkende uitvoeringen van Requiem voor Auschwitz op 3 mei in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en 4 mei in de Concertzaal in Tilburg gaat, zoals beoogd, het requiem nu Europa in. De internationale partners van organisator stichting Alfa produceren en presenteren in eigen land het concert waarbij telkens een ander koor en andere solisten deelnemen.
Requiem voor Auschwitz: een monument in muziek, film, beeld en woord. Requiem voor Auschwitz wordt een gemeenschappelijk ontmoetingsmoment voor vertegenwoordigers van Joodse-, Roma-, Sinti-, en andere slachtoffergroepen in het licht van de ontwikkelingen in het Europa van nu. Het vormt een levend bewijs van de kracht van cultuur tegenover discriminatie en uitsluiting.
Uitvoeringen zijn vastgelegd in
Praag, Rudolfinum, 4 november
Budapest, Mupa-paleis van de Kunsten, 6 november
Frankfurt am Main Der Alte Oper, 28 november
Krakau en Berlijn volgen begin volgend jaar. Bukarest is nog in onderhandeling.
In Praag zingt het Kühn Choir en zijn de solisten: Pavlína Matiová (sopraan), Jana Wallingerová (alt), Martin rejma (tenor) en Martin Bárta (bariton). Jan Raas bespeelt het orgel.
In Budapest zingt het Saint Ephraim Male Choir en zijn de solisten: Valéria Polyák (sopraan), Judit Rajk (contralto), Zoltán Megyesi (tenor) en István Rácz (bas). Ook hier bespeelt Jan Raas het orgel.
In Frankfurt am Main zingt het Kühn Choir uit Praag en zijn de solisten; Irina Baiant (sopraan), Emanuela Pascu (mezzosopraan), Florian Costea (tenor) en David Bubani (bariton). Ieronim Buga bespeelt het orgel. In het voorprogramma voert Rodin Moldovan (violoncello) Ihr habt nun Traurigkeit aus Ein Deutsches Requiem op. 45 von Johannes Brahms en Kol Nidrei für Violoncello und Orchester von Max Bruch uit.
In de genoemde steden vinden ook nevenactiviteiten als exposities, informatiebijeenkomsten en film en documentaire programmas plaats. De partners hebben daarvoor in eigen land de financiering en participatie van andere organisaties en overheden rond gekregen hetgeen voorwaarde was. De basis: uitvoering van het Requiem wordt grotendeels mogelijk gemaakt door De Raad van Europa; Dienst Onderwijs en Cultuur van de Europese Unie; Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research; Kulturstiftung des Bundes en Stiftung Erinnerung, Verantwortung, Zukunft.
Het hele project staat onder auspiciën van de Secretaris-Generaal van de Raad van Europa, Mr. Thorbjørn Jagland.
De volgende programmas staan op stapel:
Praag, Tsjechië:
Expositie
'Genocide of Roma during World War II'
29 oktober t/m 30 november, Joods museum in Praag
Filmprogramma
13 en 27 november, Joods museum in Praag
Symposium over discriminatie van Roma
5 November, Ambassade van Groot Brittanië in Praag
Budapest, Hongarije
Expositie
Otto Pankok and Ceija Stojka
15 t/m 23 november, Frans Instituut, Budapest
Filmprogramma
'Murderous Regimes Geschiedenis en Herinnering in de 21e eeuw
26 t/m 28 oktober Uránia National Film Theater, Budapest
Frankfurt am Main
Expositie
`Frankfurt-Auschwitz van Frankfurter Fördervereins Roma en de artiest Bernd Rausch
28 november Foyer Der Alte Oper 3 t/m 16 december: IG Farben haus
Patronage:
Petra Roth (voormalig burgemeester van Frankfurt)
Uitvoeringen in Berlijn en Krakau zijn gepland rond de datum van 27 januari: de Internationale Holocaust herdenkingsdag.