De Nieuwe Snaar stopt ermee. De Vlaamse muziekgroep houdt nog een 'best of tournee' (tot 2014), maar trekt er na 30 jaar definitief de stekker uit, schrijven diverse Belgische kranten. De groep is voortgekomen uit De Snaar, een groep die in de jaren '70 stond voor akoestische volksmuziek gebracht met veel humor. De oudere folkliefhebber heeft wellicht dierbare herinneringen aan De Snaar, de illustere voorganger van De Nieuwe Snaar. De Snaar stond in de jaren 70 voor akoestische volksmuziek, gebracht met veel humor. Het was dan ook een onderhoudende live-band. De groep bracht overigens 2 elpees uit: Snaar ('76) en Plaza ('81). De Snaar was destijds tijdens de folkrevival ook hier zeer populair. De groep stond ondermeer op het festival Folkdag Moergestel.
Toen De Snaar in 1970 werd opgericht als De meziek en liekesgroep De Snaar, waren de broers Jan en Kris De Smet pas 17 en 15 jaar oud. Het groepje bestond toen uit Jan De Broeck, Stef Koekoekx, Kris De Smet en Jan De Smet. De Snaar bestond in zijn glorietijd uit drie  muzikanten: Jan De Smet (zang, acordeon), Kris De Smet (zang, hobo, fluit) en Stef Koekoekx (zang, viool). In december '81 stapt Stef Koekoekx uit de groep. De Snaar trad een kleine duizend keer op. Waar De Snaar zich beperkte tot akoestische folkmuziek, kwam daar in De Nieuwe Snaar kolderieke acrobatiek bij. Met name Kris (fluit, hobo, zang) bekwaamde zich ondermeer in trapezewerk. 

De Standaard besteedt uitgebreid aandacht aan het afscheid van De Snaar, die een eigen vorm van cabaret ontwikkelde en steevast uitverkochte zalen trok met nieuwe programma's. Ze hebben ook een interview met Jan De Smet, hieronder enkele citaten:

…De Smet zoekt zijn woorden om de reden van de beslissing te verduidelijken. 'We waren bang dat de groep zou aftakelen, niet zozeer op fysiek vlak, maar vooral wat inspiratie betreft. Tijdens de jongste drie tournees ervoeren we dat het steeds moeilijker wordt om nieuwe invalshoeken te vinden en onszelf te verrassen. Dan is het beter te stoppen op een moment dat je het nog goed doet.'…


…'Ik heb er geen wrang gevoel bij, al heeft dat er op een bepaald moment wel degelijk ingezeten. De laatste repetities van Foor 11 waren... spannend. Toen al hebben we besloten dat dit onze laatste tournee zou worden. Het had ook de allerlaatste kunnen zijn, maar daar hadden we dan weer een slecht gevoel bij.'…



…De groep ontwikkelde een volstrekt eigen vorm van cabaret. Die was gebaseerd op de folksongs van Jan De Smet (57), op de humor van zijn broer Kris (55), op de acrobatische circustoeren van Geert Vermeulen (50) en, de jongste tien jaar, ook op de muzikale kleuren van Walter Poppeliers (51). Alle vier de leden bespeelden samen een ruim instrumentarium en vervlochten in hun spektakels op een unieke manier concert, theater, circus, musical en dies meer…


…'We hadden natuurlijk kunnen blijven spelen, maar nu komt er wat plaats vrij voor jonge gasten. Jari Demeulemeester is weg bij de Ancienne Belgique, het is misschien symbolisch dat wij er nu ook mee stoppen. Het is een wissel van de wacht…