Op initiatief van Groeten Uit Oisterwijk staken folkprogrammeurs uit Nederland afgelopen augustus de koppen bijeen, om gezamenlijk toernees aan te kunnen bieden aan getalenteerde of gereputeerde buitenlandse artiesten die nu zelden tot nooit ons land aandoen. Aanleiding was een slinkend toernee-aanbod aan kleinschalige folkpodia van financieel haalbare én voldoende bezoekers trekkende artiesten.
Kleinschalige podia zijn beperkt in financiële draagkracht en armslag in vergelijking met gesubsidieerde theaters die hun artiesten van theaterbureaus betrekken. Als ze hier tegenop concurreren dreigen ze kopje onder te gaan. Als ze die concurrentie niet aangaan dreigt de keuze tussen ijzeren horecawetten waarin artisticiteit wijkt voor baromzet, of de handdoek voorgoed in de ring werpen. Voor de eerste optie zijn deze podia en hun bezoekers te zeer liefhebbers van de muziek zelf. Bij de tweede optie verdwijnen met de podia tevens kleinschalige folkagencies die zich op die podia richten en daarmee ook artiestenaanbod.
Met hun krachtenbundeling willen de folkprogrammeurs een doorbraak in deze vicieuze cirkel forceren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van hun internationale netwerk en een schat aan programmeringservaring, artiesten worden veelal rechtstreeks benaderd. Daardoor worden bemiddelingscommissies bespaard die ten goede kunnen komen aan zowel de aangesloten podia als aan de artiestengages.
Mogelijk komen in een vervolgoverleg ook andere onderwerpen op de agenda. Voorbeelden zijn de perikelen met BUMA rond afgedwongen afdrachten van auteursrechten over traditionele muziek van vaak allang overleden of zelfs anonieme componisten, samenwerking met folkbals en folkfestivals of het intensiveren van optredens vanuit de Nederlandse folkscene.
Het is te vroeg om het samenwerkingsverband aan te wijzen als het middel dat de vicieuze cirkel doorbreekt. Wel blijkt er voldoende basis om Fernhill bij wijze van lakmoesproef te verleiden tot een Nederlandse toernee. Daarbij zal de Welshe groep onder andere Odeon Zwolle, Arsenaal Vlissingen en het GUO-podium, dat na het lopende seizoen verhuist naar Den Boogaard in Moergestel, aandoen.
Momenteel wordt gebroed op nog enkele toernees van folkartiesten. Folkprogrammeurs van podia die interesse hebben in Fernhill of die willen aanhaken bij het samenwerkingsverband, kunnen zich melden via
Meer info over initiatiefnemer GUO is te vinden op www.do.nl/guo.