Jos Hollander (Irish Stew) overleden
Zanger en muzikant Jos Hollander, die vijfentwintig jaar deel uitmaakte van het duo Irish Stew, is donderdag 14 november in zijn geboorteplaats Leeuwarden overleden. Hollander, die al enige weken in het ziekenhuis verzorgd werd vanwege een ernstige bacteriële infectie, werd 53 jaar. Al nam Hollander ook deel aan muzikale projecten van Cotton Green, Captain Disaster, Piter Wilkens en Doede Bleeker, hij is vooral bekend door Irish Stew, dat hij samen met Johan Juckers vormde. Het duo maakte naam met Ierse volksmuziek, maar ook met Leeuwarder hits als 'De oudste stapper van de stad' en 'Slappe Douwe'. Ook voerden ze, nog ver voor zangeres Anneke Douma het lied wereldberoemd maakte, 't Woanskip' uit. Met Ferre Grignard bracht Irish Stew, samen met Piet Kok, Sieb Erich en Wilt Dijk een eerbetoon aan Pete Seeger op het voorlaatste Tsjoch-festival. "Technisch is het misschien niet allemaal perfect, maar we hebben wel een heel herkenbaar geluid gecreëerd", zo zei Jos Hollander eens.
Johannes Kerkorrel hield blank
Zuid-Afrika pijnlijke spiegel voor
"Dit is ons hartseer plig om julle in te lig dat Ralph Rabie - alias Johannes Kerkorrel - vandag sy eie lewe beëindig het." Met deze woorden maakte zijn agent Janneke Strijdonk dinsdagavond 12 november bekend dat de Zuidafrikaanse zanger Johannes Kerkorrel (42) die dag uitvoering had gegeven aan zijn keuze om zelf zijn leven te beëindigen.
Uit brieven die Kerkorel achterliet zou blijken dat hij ernstige financiële problemen had. Zijn familie wist daar tot op het fatale moment niets van, aldus zijn zus Sonja Barkhuizen.
Onder de artiestennaam Johannes Kerkorrel bouwde Ralph Rabie een indrukwekkende staat van dienst op in Zuid-Afrika. Ook in België en Nederland kreeg hij bekendheid, onder andere door samen met Stef Bos het lied Awuwa (Zij Wil Dansen) te schrijven en op te nemen.
Afgelopen zaterdag is hij in besloten kring begraven in Kleinmond, vlak bij Botriviervlei, waar zijn stoffelijk overschot werd gevonden. Volgende week donderdag, 28 november, wordt er een gedenkdienst gehouden in de Mega Music Warehouse in Newtown, Johannesburg.
ONGEZOUTEN KRITIEK
In melodieus Afrikaans stak de blanke zanger/gitarist jarenlang de draak met politici en hield hij blank Zuid-Afrika een pijnlijke spiegel voor. Hij schuwde ongezouten kritiek niet. Omdat hij in het Afrikaans zong, de taal van de lokale elite, kwam zijn kritiek bij zijn landgenoten extra hard aan.
Johanners Kerkorrel kwam dan ook snel in conflict met het apartheidsregime en werd in '87 ontslagen als journalist bij de krant Rapport. Met de Gereformeerde Bluesband nam hij '89 de cd Eet kreef op. De meeste nummers mochten niet op de radio gedraaid worden. Zijn songs leidden uiteindelijk tot een totale boycot.
DRANOUTER
In '90 trok Kerkorrel naar Nederland en Vlaanderen, waar hij op het folkfestival in Dranouter veel aanhangers verwierf. Een maand later keerde hij terug naar Zuid-Afrika, waar Nelson Mandela inmiddels vrijgelaten was. Overigens bekritiseerde hij later ook het nieuwe Zuid-Afrika.
De release van Awuwa (Zij wil dansen), in duet met Stef Bos betekende in '93 zijn doorbraak bij een breed publiek. Afgelopen zomer stond hij nog op het affiche van Dranouter. Onder zijn eigen naam was hij was in België ook bekend als columnist van het Radio 1 programma Het einde van de wereld.
Vorig jaar publiceerde de Vlaamse krant De Morgen nog een interview met Kerkorrel. Daarin zei hij ondermeer:
…Boeken werden verboden., mijn platen werden verboden., wij komen uit een traditie dat muzikanten terroristen waren, vijanden van de staat. Mensen beginnen nu te beseffen dat schrijvers en zangers de taal een leven geven…
In een ander Vlaamse krant De Standaard zei hij een paar jaar eerder:
….Ik betwijfel of je met een liedje de wereld kunt veranderen (…) Ik ben geen profeet, geen predikant…
Afgelopen maanden bereidde hij een nieuwe cd voor onder de werktitel Die hart is 'n eensame jagter.
STEF BOS
Het overlijden van Kerkorrel heeft niet alleen Zuid-Afrika geschokt, maar ook zijn vele aanhangers in Nederland en België. Stef Bos plaatste dezer dagen een mooi gedicht op zijn website: http://www.stefbos.nl
Hier de eerste regels:
(Voor Ralph)
Jij wilde dansen
In het donker
Jij nam de stilte
Als jouw bruid
Jij kon de dagen
Niet meer dragen
Verlangde naar
De eeuwigheid
Na zijn kennismaking met de Afrikaanse cultuur, zijn de Afrikaanse invloeden duidelijk hoorbaar op de CD´s van Stef Bos. Op de CD´s Vuur tot en met De Onderstroom zijn nummers te vinden die opgenomen zijn met Afrikaanse musici of ontstaan zijn dankzij de samenwerking met hen. Met het album Vuur verdiende Bos een nominatie voor de Edison, maar won deze uiteindelijk niet.
Voor het theaterconcert Tussen De Liefde En De Leegte ontving Stef Bos in 1993 de prestigieuze Pall Mall Exportprijs. Met het gewonnen prijzengeld financierde hij de CD Together As One voor de Zuid-Afrikaanse Tandie Klaasen, waarbij hij verantwoordelijk was voor veel van de composities, teksten en ook voor de produktie. Bij de totstandkoming van dit album werkte hij samen met andere (Afrikaanse en Europese) artiesten. Dit album zag uiteindelijk in 1996 het levenslicht in België en Nederland en enige tijd later ook in Zuid-Afrika. De kennismaking met Klaasen kwam tot stand toen Bos in Johannesburg de drietalige single Awuwa opnam met Johannes Kerkorrel en Tandie Klaasen. Bos zong in het Nederlands, Kerkorrel in het Afrikaans en Klaasen nam het Xhosa voor haar rekening.