Celia Cruz ook na haar dood niet terug naar Cuba
De "Koningin van de Salsa", de zangeres van Cubaanse origine Celia Cruz, is woensdag overleden in de Verenigde Staten. Celia Cruz, die in New Jersey leefde, werd 78 jaar.
In november werd ze nog aan een hersentumor geopereerd. Sindsdien werd ze verschillende keren in het ziekenhuis opgenomen. Haar lichaam zal naar Miami getransporteerd worden. Haar wens om op Cuba begraven te worden zal niet in vervulling gaan. Cruz verliet Cuba vlak voordat Fidel Castro de macht greep. ,,Castro heeft mij nooit vergeven'', aldus Cruz, die haar geboorte-eiland nooit meer mocht bezoeken, zlefs niet toen haar vader daar werd begraven.
In Florida wordt Celia Cruz als een heldin beschouwd door de zowat 700.000 Amerikanen van Cubaanse origine die in de regio wonen.
Een van haar laatste hits was ,,La vida es un carnaval''. In 1999 trad ze op tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag. Begin augustus verschijnt haar laatste cd Regalo de Alma, die ze in februari nog opnam. Cruz, die meer dan zeventig albums opnam, won driemaal een Grammy Award.
Cruz werd op 21 oktober 1925 geboren in een van de vele arme wijken in Havana. Ze studeerde aan het conservatorium van Havana. Ze zong eerst in de dansgroep Las Mulatas de Fuego. Ook zong ze vaak voor een Cubaans radiostation. In 1950 werd ze lead-zangeres bij de populaire Cubaanse band La Sonora Matanca.
In New York zong ze in de jaren zestig in het orkest van Tito Puente. Later werkte ze met bandleiders als Johnny Pacheco en Ray Baretto. In de traditionele salsa liet ze nieuwe invloeden toe die ze opdeed bij de Puerto-Ricaanse en Domicaanse gemeenschap in New York. Grote producers als Willy Chirino en Emilio Estefan (Miami Sound Machine) gingen met haar aan de slag en ze werkte graag samen met sterren als Pavarotti, David Byrne (Talking Heads) en Gloria Estefan.