Via social media maakte Marie Yacoub vanochtend bekend dat Gabriel Yacoub vannacht is overleden. Hij maakte deel uit van de groep van Alan Stivell en werd vooral bekend met Malicorne. Met die groep had hij niet alleen een grote invloed op de Franse folk revival, maar ook op de Vlaamse (o.a. Ambrozijn, Kadril, Laïs). Gabriel Yacoub is 72 jaar oud geworden.

Gabriel Yacoub wordt op 4 februari 1952 geboren in Parijs. Muziek is al vroeg een passie en in 1969 heeft hij al zijn eerste band, New Ragged Company. Zijn talent als gitarist en zanger trekt ook de aandacht van Alan Stivell, die met Bretonse muziek furore maakt en ook jongeren weet aan te spreken. In 1971 mag Yacoub met hem mee op tour door Frankrijk en later is hij ook op albums van de groep te horen, hij speelt naast gitaar ook banjo, dulcimer en psalter. 

Met die ervaring op zak gaat hij zich bezighouden met de Franse traditionele muziek en in 1973 verschijnt Pierre de Grenoble, voor sommige folkliefhebbers eigenlijk de eerste (semi-akoestische) Malicorneplaat. Naast Gabriel en zijn toenmalige echtgenote Marie Yacoub vinden we gitarist Dan ar Braz terug op deze klassieker, geproduceerd door een andere grote naam: Hughes de Courson. 

De samenwerking bevalt goed en datzelfde jaar nog wordt Malicorne opgericht. De eerste bezetting bestaat uit: Gabriel Yacoub (zang, gitaren, autoharp), Marie Yacoub (dulcimer, zang), Hughes de Courson (kromhoorn, toetsen, basgitaar etc) en Laurent Vercambre (viool, nickelharpa, madoline, klarinet). De groep bracht in totaal een tiental albums uit, die zelfs heden ten dage nog fris en tijdloos klinken. Een van de bekendste nummers uit het repertoire is het traditionele lied Marions Les Roses, dat ze opnemen op het album Malicorne (1975). Handelsmerk van de groep is de fabelachtige meerstemmige samenzang.

Na de komst van drummer Jean-Pierre Arnoux in 1978 trokken De Courson en Vercambre zich terug uit de groep. In die periode schakelde Malicorne steeds vaker van akoestische folk over naar symphonische folkrock. Malicorne breidde uit naar een zevenkoppige bezetting met Dominique Regeff op viool, Brian Gulland op toetsen en multi-instrumentalist Patrick Le Mercier. Dat resulteerde in spannende muziek op het album Le Bestiaire uit '79, door velen als een van de beste Malicorne albums beschouwd.

Met die muziek overdonderde Malicorne - tijdens een van de zeer weinige concerten op Nederlandse bodem - in augustus 1980 de vierduizend folkliefhebbers op het St.Jansplein in Moergestel tijdens de 4de Folkdag.

In 1982 gaat de groep uit elkaar, maar Yacoub wordt overgehaald om toch nog een keer een plaat te maken onder de naam Malicorne. De verschuiving van akoestische folk naar folkrock resulteert in de experimentele elpee Les Cathédrales de l'industrie uit 1987. Een jaar later heft Yacoub Malicorne op en begint een solo-carrière.

Daarin keren akoestische elementen steeds meer terug. Hij beweegt zich tussen folk en chanson, subtiel opgetuigd met eigentijdse geluidjes. Oud en nieuw verenigt hij in zijn composities en dat leidt tot boeiende combinaties. levert hij lang niet altijd toegankelijke, maar o zo schitterende juweeltjes af voor wie de moeite neemt om echt te luisteren naar zijn impressionistische, poëtische en filosofische werk.

Live speelt Yacoub soms solo, maar doorgaans ook in een trio met vaste begeleiders Gilles Chabenat (draailier) en Yannick Hardouin (toetsen, bas). In een interview met Assie Aukes in 2009 (na een optreden in De Doelen in Rotterdam) vertelt hij dat er nooit een Malicorne-reünie komt. Hoewel hij nog altijd trots is op de band, is Gabriel tegenwoordig niet meer echt geïnteresseerd in de traditionele dingen die hij met Malicorne deed. Toch komt die er wel, in 2010 (waarvan een live registratie wordt uitgebracht).  Gabriel en Marie vormen in 2011 met nieuwe muzikanten een groep onder de naam Gabriel & Marie de Malicorne, al wordt die naam al snel afgekort naar Malicorne. Uiteindelijk is het allerlaatste optreden van de groep op 12 augustus 2017 op een festival in Bretagne.

Gabriel Yacoub werkt door de jaren heen ook samen met diverse andere muzikanten. Zo produceerde hij albums van de Vlaamse groepen Ambrozijn en Kadril, is gastzanger op een plaat van Olla Vogala, dat het lied Pierre de Grenoble opnieuw bewerkt, en met Laïs neemt hij zijn nummer Le Grand Vent op, dat als single wordt uitgebracht voor het album Dorothea (2001). Didier François (nyckelharpa) nodigt hem uit als zanger op Brand New World (2007). De invloed van deze meesterlijke muzikant op de hedendaagse Franse en Vlaamse folk kan nauwelijks onderschat worden.

Gabriel Yacoub in Lyon 2011, foto Lurulu - Eigen werk, CC BY-SA 3.0
Gabriel Yacoub, 4 februari 1952 - 22 januari 2025