Op 3 oktober maakte de Schotse kunstenares en harpspeelster Alison Kinnaird bekend dat haar levensgezel en inspiratiebron Robin Morton (Boys Of The Lough) op 1 oktober plotseling is overleden. Hij is 81 jaar oud geworden.
Robin Morton is een belangrijk persoon geweest in de Keltische folkscène van de afgelopen 50 jaar. Hij werd geboren in het Ierse Portadown, county Armagh op kerstavond 1939. Zijn eerste liefde was de jazz, maar via bluesmuzikanten als Big Bill Broonzy en Muddy Waters kwam hij in aanraking met de volksmuziek uit de Amerikaanse Appalachen. Hij ontdekte dat er nogal wat raakvlakken waren met de traditionele muziek uit zijn eigen land. In de beginjaren ’60 van de vorige eeuw hield hij zich, naast z’n studies onderwijskunde en maatschappelijk werk, vooral bezig met het verzamelen van traditioneel materiaal. Hij richtte met een aantal andere enthousiastelingen de Ulster Folk Music Society op. Tijdens een van de activiteiten van deze club werd per ongeluk The Boys of the Lough opgericht, toen nog met Cathal McConnell en Tommy Gunn.
The Boys of the Lough bracht, in licht wissende samenstelling de traditionele muziek uit Ierland en Schotland naar een groot publiek. Met name in Amerika was de groep immens populair. Robin Morton maakte zeven albums met de band, maar had inmiddels als producer ook naam gemaakt. Zo produceerde hij in 1976 de eersteling van The Battlefield Band en in 1979 het veel geroemde album Cilla & Artie van het Schotse duo Cilla Fisher & Artie Trezise. In zijn eigen Temple Studio in het gelijknamige Schotse plaatsje nam hij in 1981 het legendarische album Handful of earth van Dick Gaughan op. Al deze albums kwamen uit op het gerenommeerde Topic label, maar Morton had al het idee om een eigen platenmaatschappijtje op te richten. Op Temple records kwam in 1978 het eerste album uit, The harp key van Alison Kinnaird, een album dat een heuse revival van de Schotse harp teweeg bracht. Op zijn initiatief kwam in 1982 Aite Mo Ghaoil van Christine Primrose uit, een album waarop uitsluitend in het Gaelic werd gezongen. Voor die tijd was dat zeker een primeur. Natuurlijk bracht ook The Battlefield Band hun albums uit op dit nieuwe label. Robin Morton nam zelfs het management van deze band onder zijn hoede en zou dit meer dan 40 jaar doen.
Ook achter de schermen was zijn bijdrage aan traditionele muziek in het algemeen en Schotse muziek in het bijzonder groot. Zo was hij vier jaar lang directeur van het befaamde Edinburgh Folkfesival en voorzitter van de Scottish Record Industry Association, waar hij opkwam voor de rechten van muzikanten.
Robin Morton 24-12-1939 - 01-10-2021
En een plaatje van het eerste album van The Boys Of The Lough uit 1972, met vlnr Dick Gaughan, Aly Bain, Cathal McConnell en Robin Morton: