Het bericht van het overlijden van Peter Smits afgelopen dinsdag is hard aangekomen bij de organisatie van de Triskell Festivals. Paul en Fietje Baten en Wim en Mienie Smeets schreven onderstaand in memoriam voor hun muzikale vriend.

peter smits - foto ronald rietman
Peter Smits, foto Ronald Rietman

Merkelbeek, 9 juli 2009
We zijn erg bedroefd te moeten melden dat onze grote muzikale vriend PETER SMITS afgelopen dinsdag aan een hartfalen is overleden. Het is bizar om vast te stellen dat juist de mensen met een extra groot hart er het snelst aan sterven!
Peter was groots in zijn enthousiasme, creativiteit, humor, muzikaliteit, menselijke maat, maatschappij kritische opstelling, kennis over cultuur, onmogelijke kledingkeuze en het slepen van ontelbare (nooit overbodige) attributen op het podium.

Als naoorlogse jongeling groeide hij op in de wijk Molenberg in Heerlen tussen de rockers en hij werd en bleef een van hen, maar dan wel de meest bijzondere!
Muzikaal begon hij begin van de 60er jaren met zijn eigen groep Renaissance Fair, maakte deel uit van de Kabouterbeweging, organiseerde culturele activiteiten en happenings, haalde destijds bekende Nederlandse schrijvers en performers (DRS. P - Johnny the Selfkicker  e.v.a.) naar Collectief café de NOR in Heerlen, het onderdak van de later legendarische folkclub de VLIER.

Peter raakte gaandeweg bekend met de Ierse en Engelse folk en voerde samen met Pipus Hoeymakers, John Janssens, Louis Koch, Al Bauer en Paul Baten in die tijd de op Hauser Orkater geïnspireerde "GET PARAAT SHOW" uit. Na deze succesvolle cabaretshows met veel folkinvloeden viel Peter definitief voor de folk en richtte samen met Pipus Hoeymakers en John Janssens  Get Paraat op. De groep werd snel uitgebreid met Peter Weinstock, Chris Schijns en Ronald van Rikxoort. De groep kreeg al gauw grote faam als Folk-Feestband met veel Iers en Vlaams materiaal en speelde nagenoeg wekelijks ergens in Nederland of Duitsland. Mede onder sterke invloed van Peter (hij werkte in een boekhandel) werd snel gekozen voor het puur Nederlandse repertoire. In 1977 verliet Pipus Hoeymakers Get Paraat en richtte zijn op de Ierse muziek gerichte ALWAKAN op. Zijn plaats werd ingenomen door Fietje Kleinjans. In deze formatie werd in 1978 de eerste LP bij MUNICH/STOOF opgenomen. Nog twee lp's zouden volgen in de jaren 1980 en 1981.  Tussendoor werd ook nog een "elektrische" folk-lp opgenomen als project van de gelegenheidsgroep Koeraasj, met daarop het in Zuid Limburg zeer bekende nummer "Sjiet Egaal"  van Peter en Han Jahae.

Get Paraat stopte met regelmatig optreden eind 1982. Een ander project was het eind 90er jaren maken van een Kerst-CD met het kinderkoor "X in G".
In de periode 1980-1983 vormde hij samen met zanger/schrijver Jon Erkens het duo "Sjieke Wielie" dat met hun rebelse liederen, geschreven in het Limburgs dialect, optraden tijdens diverse demonstraties en politieke manifestaties. Vreemd genoeg waren ze ook graag geziene gasten op de carnavalsrevue van de Winkbülle in Heerlen !!

In de jaren daarna heeft Peter veel solo en in verschillende formaties muziek gemaakt in verschillende muziekstijlen (van rockabilly, via folk tot Drs. P.). Puur voor zijn eigen plezier en dat van het publiek natuurlijk. Ter ere van zijn 50e verjaardag werd in 1998 de CD "PUUR" vervaardigd, waarin de grote verscheidenheid van zijn muzikale mogelijkheden werd gepresenteerd. Het leidde tevens tot de oprichting van TRISKELL Music als opnamelabel.
Van 1997 tot 2002 vormde hij samen met Adriaan van Sandwijk, Karl Hansen en Camiel Schyns de volksmuziekgroep "t Gouwe Reur", waarmee hij Nederlands , Limburgs, Duits en Scandinavisch repertoire bracht. In 2000 stond "t Gouwe Reur" op de eerste editie van het FOLKWOODS Festival in Eindhoven! Ingetogen dansjes werden moeiteloos gecombineerd met burleske zangnummers, waarin Peter glorieerde. Er bestaat een bootleg cd van een optreden van deze groep.

Met Karl Hansen stond Peter als "HEERIJN" op ons eerste Triskell Folkfestival in 2001. Op deze festivals heeft hij faam gemaakt als "aan- en afkondiger" van de artiesten. Met zijn geheel eigen stijl en altijd met een bijzonder accessoire in de buurt werden nationale en internationale artiesten voorzien van zijn eigen commentaar. Met drie podia en op het laatst 12 groepen per festival was het geen wonder dat hij soms zijn programma, gemaakte aantekeningen, ingeplande accessoire en de kluts kwijt was. Zoals het een ras-entertainer betaamt werd altijd een charmante oplossing voor ieder probleem gevonden. De aan-/afkondiging was daarmee een act op zich geworden!

De laatste jaren hebben we weer veel doldwaze optredens met hem mee mogen maken. Tussen de schuifdeuren, in kleine en grote feesttenten of op festivals / manifestaties, Peter draaide er zijn hand niet voor om het publiek te plezieren met zijn muziek en fratsen. Nog twee weken geleden hebben we het grote genoegen gehad met hem een kort optreden tijdens de feestelijke opening van een tentoonstelling van Ronald van Rikxoort te mogen verzorgen. Het was als vanouds !! Woensdag hadden we afgesproken om te praten over een nieuw muzikaal project. Het heeft niet meer mogen zijn. De koek was op. We hebben van de muzikale schaterlach in ons leven afscheid moeten nemen.

Paul en Fietje Baten
Wim en Mienie Smeets
TRISKELL FOLKFESTIVALS