Folkdans
BoschBal met ijzersterke Vlaamse bands op unieke locatie
Het eerste Boschbal op 16 april jl, met toen ondermeer muziek van de Vlaamse band Göze, was een groot succes. Op de site van het Boschbal is een aardig compilatiefilmpje daarvan te bekijken, zie www.boschbal.nl/video.php. Enige storende element was toen de matige geluidsversterking. Nu moet dat beter gaan, want de geluidsman van EmBRUN komt mee. De ruimte die het BoschBal mag gebruiken in de Factory is ten opzichte van de vorige keer vergroot.
Het BoschBal heeft van de kleine kinderziektes van de eerste editie geleerd. Zo kunnen ze voortaan een beroep doen op een professionele geluidsman en zijn er aan de bar naast pils, wijn en fris ook trappistjes en witbiertjes te koop.
Liefhebbers
De organisatie is nog steeds het werk van vier piepjonge Bosschenaren. Ze zijn balliefhebbers in hart en nieren. De oudste, Noël Josemans, heeft de tijd om nu de volle vijf dagen naar het Boombalfestival bij Gent te gaan. Zijn drie vrouwelijke collega's, Flois van Wietingen, Anna en Lisa Freitag, moeten naar school, maar gaan maandag naar het festival op en neer omdat ze de Franse groep Djal niet willen missen. Noël zal met name de balrally - waar zes talentvolle jonge balgroepen strijden om de eerste plaats - met extra belangstelling volgen. Enkele balrally-groepen krijgen namelijk komend seizoen een optreden in het voorprogramma tijdens de BoschBals die dan volgen. Drie data staan al vast: vrijdag 19/1, vrijdag 23/3 en vrijdag 18 mei. Anveld is al vastgelegd voor 23 maart. Voor de andere BoschBals zijn gesprekken gaande met AedO, Magister, Balbrozijn en KV Express. Ook Lirio schuift een keer aan.
Boombal
Het Vlaamse Boombal vormt een grote inspiratiebron voor de organisatoren. Anderzijds ziet het Boombal ook veel in het BoschBal. Misschien tijd voor een hechter samenwerkingsverband? Noël Josemans zegt daarover desgevraagd: "Wij zitten op de zelfde lijn met Boombal, Klesie waardeert ons initiatief en werk en daarom heeft hij besloten ons te helpen. Dat houdt in dat hij reclame zal maken voor BoschBal, en wel op het binnenkort verschijnende site www.boombal.nl. Daarnaast levert hij de groepen in een samenwerkend verband, in plaats van als in een manager-klantrelatie. Wij houden de naam BoschBal, wij zijn nog steeds volledig de organisatie, voor ons zijn er alleen voordelen."
Talent Factory
Het Boschbal is opnieuw in de Talent Factory. Dit is dé nieuwe culturele ontmoetingsplek van `s-Hertogenbosch en omstreken. Het is een oude ijzergieterij uit 1876 waar vroeger scheepsschroeven voor de binnenvaart gemaakt werden. De Talent Factory beschikt over een gezellige, sfeervolle kroeg, waar je zo nu en dan even rustig kunt uitblazen en waar je kunt opladen voor een volgende serie dansen. Het bal zelf speelt zich af in de Grote zaal. Vorige keer verschenen daar 200 dansers op de vloer. Nu is er plaats voor meer.
Na het eerste Boschbal schreef onze recensent over deze prachtige locatie ondermeer: ...Er was hard gewerkt aan een smakelijke aankleding. De ruw gemetselde muren waren sfeervol verlicht. Tussen de stokoude houten balken van het plafond glinsterde op zo'n twintig meter hoogte nog een glitterbal van het urban-dance-feest van de dag ervoor. Een speciaal team achter een verlichtingsmengpaneel deed fantastisch werk...
Speelschema
Het speelschema van het tweede BoschBal op zaterdag 2 september ziet er als volgt uit:
19.30 Zaal open
20.00 Dansinstructie
21.00 Intiem bal met Naragonia (Be)
22.00 Bal met EmBRUN (Be)
24.00 Special act
24.15 Jam!
Dansinstructie
De inleidende dansinstructie wordt gegeven door Wen Versteeg, die ook op de achtergrond de vier organisatoren steunt. Pascale Rubens (Naragonia) begeleidt op diatonische trekzak. Vervolgens begint het bal intiem met sprankelende verfijnde balmuziek van het duo Naragonia waarna het gas erop gaat met de band EmBRUN.
Naragonia
Het Vlaamse Naragonia wordt gevormd door het echtpaar Toon van Mierlo (ook EmBRUN, Floes en Göze) op diatonische accordeon, doedelzak, uillean pipes, sopraansax, klarinet en fluiten en Pascale Rubens (ook Griff, Musaraigne) op diatonische accordeon, viool en zang. Onlangs maakten ze nog indruk op het Triskell Festival in Merkelbeek. Onze recensent schreef toen ondermeer:
...In hun huisje in de bossen bij Kasterlee hebben ze sinds het verschijnen van hun prachtige debuutalbum Tandem ruim een jaar geleden samen al heel wat nieuwe muziekskes ingestudeerd. Natuurlijk spelen ze nummers van dat album, zoals die ode aan de ezel Pink Molly, Le P'tit camée, en het timide en breekbaar door Pascale gezongen Le Beau Rosier begeleid op uillean pipes en accordeon. (...) Maar we horen dus ook veel prachtig nieuw spul. Het ligt in het verlengde van de Vlaams en Frans geïnspireerde dans- en luistermuziek van Tandem. Zo horen we twee nieuwe walsjes op accordeon en doedelzak en twee kakelverse hanter dro's, die ze twee weken geleden tijdens een festival in Portugal schreven. Pascale noemde ze Calimero en Pinokkio. Toepasselijke titels gezien het vrolijke tekenfilm-springerige melodielijntje dat Toon uit zijn tenorsax tovert. Ook spelen ze een ‘walske in vijf tijden' genaamd Evening Glorie en geven ze hun eigen draai aan twee nummers die ik ken van EmBRUN's recente debuutalbum, waaronder de klezmer-achtige EmBRUN-polka's....
EmBRUN
En dan gaat het gas erop met EmBRUN, een Vlaams kwintet waarvan Toon Van Mierlo met zijn complete batterij aan instrumenten ook deel uitmaakt. Verder bestaat deze band uit Harald Bauweraerts (draailier), Jonas Scheys (Bas), Ludo Stichelmeyer (drums en percussie) en Bert Leemans (chromatische accordeon). Als gastmuzikant schuift aan gitarist Philip Masure (ook Comas, Urban Trad, Floes), die tekende voor de productie van EmBRUN's debuutalbum.
Over het bruisende optreden dat EmBRUN onlangs gaf op het Folkwoods Festival schreef onze recensent ondermeer: ...EmBRUN speelde strak ten bal, met veel nieuwe nummers van hun titelloze album... En uit de recensie over die cd komt de volgende passage: ...Het album kent over het algemeen een opgewonden karakter door nummers als de Frans gekleurde jig Gigoloco met overgedubde blazers (de wonderbaarlijke saxvermenigvuldiging), de opzwepende feestelijke klezmerpolka onder de naam EmBRUN-polka's, en de energieke andro Isostar (what's in a name), swingend als een gek met een typische Bretonse bombarde-sound van Van Mierlo, een alsmaar doordraaiende en spannend experimenterende draailier plus een funky ploppende bas van Jonas Scheys, een 21ste eeuwse andro dus...
Sessie
De organisatie doet nog geheimzinnig over een special act, die na de twee Vlaamse groepen een kwartiertje voor afkoeling zal zorgen. Dan gaat het bal door bij de jam, een ongeorganiseerde sessie. Veel goede muzikanten hebben beloofd eraan mee te doen, maar is plaats voor iedereen die een beetje met een instrument overweg kan. Neem dus mee die accordeons, fiddles, gitaren, trommels, bodhrans, saxen, doedelzakken, fluitjes etc. Er is een speciale instrumentengardarobe.
Locatie
De place to be is dus de Talent Factory. Die ligt in het centrum van `s-Hertogenbosch, slechts 10 minuten lopen van het centraal station (aan de stadskant vanuit het station linksaf). Er is parkeergelegenheid voor de deur aan de kade, in de parkeergarages in de binnenstad, op de parkeerplaatsen bij de Willem II, de Verkadefabriek en in de straten van de stationswijk. Het adres van de Talent Factory is Buitendijk 2, 5211 WJ `s-Hertogenbosch.
Dankzij de support van de gemeente Den Bosch met ‘DOE-gelden' kan de entree laag gehouden worden op € 6,-.
Zie ook www.boschbal.nl.