BoschBal, het eerste grote folkbal in Den Bosch op zondag 16 april, is een initiatief van vier piepjonge balliefhebbers van 15 tot 18 jaar. Ze pakken het meteen groots aan met live-muziek van de Vlaamse topband Göze en het Nederlandse OrfeO op een locatie om U tegen te zeggen. En daar blijft het waarschijnlijk niet bij. De vier, die ook samen folkmuziek maken, stomen voortvarend voort. Dus er wordt al gespeculeerd over een volgend BoschBal, met live muziek van nog zo'n Vlaamse topband: AedO!

Een ontmoeting van de drie Bossche vriendinnen Anna Freitag (17), Flois van Wietingen (16) en Lisa Freitag (15) met de ervarener en ‘oudere' Nederlandse balfolk-fanaat Wen Vertsteeg (24) tijdens een folkstage in het Vlaamse Kalmthout, gaf de doorslag. Wen, een enthousiasteling die op menig bal danst in kilt en zelf betrokken is bij de organisatie van het Nijmeegse Folkbal over dat moment in Kalmthout: "Ze waren laaiend enthousiast over het dansen daar en wilden dat ook in Nederland doen. Ik vertelde hun dat ik wel eens een bal organiseerde en dat ik hun best wilde helpen. Ik zei ze dat ze maar een leuke locatie moesten zoeken. En dat hebben ze dus gedaan! Nu help ik hen een beetje met het opzetten van het bal. Ze willen meteen groots beginnen!!"

Tijd dus om eens nader kennis te maken met deze talentvolle organisatoren. We legden de vierde, Noël Josemans (18), per e-mail een paar vragen voor zoals: Jullie zijn met z'n vieren? Vrienden? Hoe lang gaan jullie al naar folkbals? Hoe zijn jullie daar ooit op gekomen? Jullie hebben ook een stage gevolgd in Kalmthout? Nog andere stages? Krijgen jullie van een of andere instantie subsidie? Of zijn er sponsors? Krijgt BoschBal nog een vervolg? Al binnen een half uur kregen we van Noël een uitvoerige reactie binnen. Daar straalde zoveel enthousiasme vanaf dat we die graag integraal plaatsen:

Wij zijn inderdaad met zijn vieren. Ik ben Noël Josemans (jongen), 18 jaar. De andere drie organisatoren zijn meisjes: Flois van Wietingen (16), Lisa Freitag (15) en Anna Freitag (17). Wij zijn met zijn vieren al onze hele jeugd bevriend en wonen bij elkaar tegenover. We hebben altijd al grote dingen gedaan samen. Tot voor een paar jaar geleden bijvoorbeeld, hadden wij samen met nog twee jongens een eigen theatercircus (Theatercircus Flajon), waarmee wij optraden en grote plannen hadden. Voor dat circus maakten wij ook onze eigen muziek.

Op een gegeven moment kregen we het te druk met school en bleven we uiteindelijk alleen nog maar muziek maken, maar dit met zijn vieren. Flois heeft al jaren Iers fluitles en op een gegeven moment zijn  wij haar maar gaan begeleiden. Dit deden wij met gitaar (Noël), viool (Lisa) en Bodhran (Anna). Uiteindelijk resulteerde dit in de band die wij momenteel vormen, die eigen muziek componeert (niet op schrift) met een geheel eigen sound.

Maar goed, Flois, Anna en Lisa kwamen begin vorig jaar in aanraking met Laïs. Omdat zij concerten bezochten kregen zij via de mail een uitnodiging voor de Kalmthoutse folkstage. Zij deden daaraan met plezier mee, en toen ze terug kwamen besloten ze mij het jaar erop mee te nemen (komende zomer dus). Daarnaast hadden zij op de stage iedere avond bal gehad en daarover waren zij zo enthousiast dat ze in het vervolg naar meer bals wilden gaan en mij zouden ze meenemen. En zo gingen we naar Boombals in België, waarover ons verteld was. We vonden het geweldig en steeds meer mensen konden wij meesleuren naar de folkwereld. Intussen zijn we ten opzichte van het onervaren gros van het Boombal-publiek best redelijke dansers.

We kwamen er later pas aan toe om bals in Nederland te bezoeken. Folkbals in Nederland, vaak onder de naam bal folk werden vaak doordeweeks gehouden en er waren er sowieso minder, ze waren ook kleiner van opzet. En in Den Bosch werden überhaupt nooit folkbals gehouden.

Op de folkstage hadden de meiden Wen Versteeg ontmoet. En in onze boombal-razernij besloten wij die balfolk-goeroe van Nederland eens te vragen in Den Bosch een bal te organiseren. Hij zei: zoek maar een locatie, dan hoor ik het wel! En zo vonden wij de Talent Factory. Maar al gauw bleek dat die zaal druk bezet was en dus moesten wij snel een datum regelen: wij wilden snel een bal hebben in Den Bosch. Maar Wen was tijdelijk in Schotland, dus legden wij nader  contact met de Talent Factory. Dit is een bedrijf dat zich deels, in opdracht van de gemeente, inzet voor de jongerencultuur van Den Bosch.

De directeur Ruben Zar besloot ons te helpen en zo werden wij onderdeel van een project, georganiseerd door jongeren: wij dus. De Talent Factory sponsorde ons zowat alle kosten die normaal gesproken aan de zaal verbonden zijn, wij moesten alleen nog een band regelen. Dus legden wij contact met Frederik Claeys (in het wereldje Klesie genoemd), de manager van veel bands uit België en ook van Boombal. Ook hij besloot ons jonge initiatiefnemers te helpen. En zo raakten wij compleet verzeild in de organisatie van het hele evenement. Wen helpt ons op de achtergrond met zijn netwerk. Het BoschBal dat wij vormgaven, wilden wij perse een grootse spectaculaire uitstraling geven, wij zijn nou eenmaal van de grote aanpak... En dat kon perfect met de Talent Factory, het pand bezit een enorme zaal, die wij zelfs verkleinen omdat hij te groot is. Daarnaast voorziet de zaal ons van enorm veel (zelfs bewegend) licht, een podium en geluid, waardoor een moderne en hippe sfeer gecreëerd kan worden.

Wij vonden bij Klesie GÖZE; met haar grote naam en goede muzikanten leek deze band ons zeer geschikt om het eerste BoschBal mee te starten! Want ja, BoschBal gaat terug komen. Wanneer is alleen nog even de vraag. We hopen dit tijdens het eerste BoschBal op 16 april bekend te maken. Wel is zo goed als zeker dat we dan AedO op het programma hebben staan! Ja, wat dat betreft is BoschBal niet zomaar een balletje, en dat kost dus ook centjes... Maar we wilden de entree laag houden en met de prijs van 6 euro moesten we een sponsor zoeken. Die hebben we gevonden. De gemeente 's-Hertogenbosch steunt ons financieel. En dat komt doordat wij jongeren zijn met een nieuw initiatief. Het is ook de bedoeling dat we andere jongeren aantrekken, zodat de folk zich zal verspreiden. Vandaar de moderne insteek.

Het belooft wel een succes te worden, we hebben veel reclame gemaakt, drukwerk laten drukken en we bieden een heel bijzonder concept aan met altijd een grote band. We hopen natuurlijk dat we heel veel mensen aantrekken en dat het één groot feest mag worden! Maar daarvoor moet natuurlijk wel heel Nederland en wat ons betreft België komen! En daarvoor zijn o.a. dit soort artikels. Ons doel met BoschBal is niet om rijk te worden, maar om meer folkbals aan te bieden in Nederland (sowieso in Den Bosch), met een grotere opzet, waar iedereen welkom is en iedereen ook naartoe wil. Dus balfolkend Nederland: Tot zondag 16 april!

 
Talent Factory
Het is zeker een veelbelovende locatie die Noël, Anna, Flois en Lisa hebben gevonden. Lekker dicht bij het NS-station in Den Bosch. De Talent Factory is dé nieuwe culturele ontmoetingsplek van `s Hertogenbosch en omstreken. Het is een oude ijzergieterij uit 1876 waar vroeger scheepsschroeven voor de binnenvaart gemaakt werden.

De Talent Factory beschikt naast de grote zaal over een gezellige, sfeervolle kroeg, waar je zo nu en dan even rustig kunt uitblazen en waar je jezelf kunt opladen voor een volgende serie dansen. Het bal zelf speelt zich dus af in de Grote zaal. Een garderobe voor je jas en instrumenten is aanwezig.

De Talent Factory ligt in het centrum van `s-Hertogenbosch, slechts 3 minuten lopen van het centraal station. Er is parkeergelegenheid voor de deur aan de kade, in de parkeergarages in de binnenstad, de parkeerplaats bij Willem II, de parkeerplaats bij de Verkadefabriek, op een groot (‘s nachts leegstaand) parkeerterrein van een winkelcomplex in de buurt en in de straten van de stationswijk. Het adres van de Talent Factory is Buitendijk 2, 5211WJ 's-Hertogenbosch.

Van de organisatoren werd in de aanloop naar dit eerste BoschBal meteen het nodige doorzettingsvermogen vereist. Het bal zou aanvankelijk een dag eerder zijn. Bijna alles was al geregeld, groepen waren vastgelegd, publiciteit was gestart. Toen plots bleek het bal op die zaterdag in de Talent Factory niet kon doorgaan. De dag erna, eerste Paasdag, was de zaal wel beschikbaar. Tot groot geluk van iedereen bleken de druk bezette muzikanten van Göze op die dag nog vrij te zijn. En ook voor OrfeO was het geen probleem. Dat het bal doorloopt tot na midder nacht is ook op die nieuwe datum geen punt, want Tweede Paasdag is een vrije dag!

Göze komt in grote bezetting: Wim Claeys (trekzak), Maarten Decombel (gitaar), Jo Zanders (percussie) en Sam Van Ingelgem (bas). Het is een van de beste balgroepen uit België. Accordeonist Wim Claeys is ook de oprichter van het zo succesvolle Vlaamse Boombal. Dat is inmiddels supergroot gegroeid. Wim Claeys houdt de artistieke vinger aan de pols. Dat wil zeggen: hij houdt in de gaten dat de groepen die de muziek tijdens de grote Boombals verzorgen wel goed genoeg zijn. Of ze wel met voldoende groove spelen. Natuurlijk putten ze allemaal uit de muziek die bij de traditionele volksdans werd gemaakt, maar ze spelen die op een eigentijdse manier. Daarbij is niet enkel een groove vereist, maar ook het vermogen tot improvisatie in de  melodielijnen. Zie ook www.klesie.be/goze.htm.

OrfeO speelt Frans/Ierse balfolk muziek. De groep bestaat uit Erica (fluiten en bellen), Lies (harpen), Marco (gitaren, bodhrán, djembé), Paul (Roemeense contrabas). Luister op hun site eens naar de scottish Pen houa ouian, of de wals Petit Dejeuner, www.folky.org/orfeo/repetoire.htm.

BoschBal, 16 april 2006 - 19:30 uur: deuren open - 20:00 uur: dansinstructie - 21:00 uur: aanvang bal door OrfeO - 22:00 uur: bal met Göze - 24:00 uur: Jamsessie, een afterparty van jammen en dansen, dus breng je instrumenten mee en ga zelf ten bal spelen. Om 02:00 uur is BoschBal afgelopen.

Zie voor nog meer informatie www.balfolk.nl/boschbal. De organisatoren kijken uit naar jullie reacties in het gastenboek!