Het eerste Amsterdamse folkbal is afgelopen zaterdag 4 februari een groot succes geworden. Marion van Kouwen (trekharmonica en zang in Melusien) schrijft dat uitgeweken moest worden vanuit de te krappe danszaal naar de voormalige kerk van het Ribeau-theater. Zo'n 150 dansers dansten op muziek van ondermeer Lirio, Schraapstaal en Melusien. De afsluitende sessie duurde tot sluitingstijd, 02:00 uur.

Hier het volledige artikel zoals Marion van Kouwen het ons toestuurde:

Het eerste Amsterdamse folkbal zit erop. En wie dacht dat het franse ‘Bal Populair' door de Amsterdammers niet op prijs zou worden gesteld, die had het goed mis, want de opkomst ging elke verwachting te boven! Al tijdens de dansinstructie werd de ruime danszaal die het Amsterdamse Volksdans Centrum voor het bal beschikbaar had gesteld, behoorlijk krap. Iets wat de beginnerspret overigens niet mocht drukken. Gelukkig kon uitgeweken worden naar de voormalige kerk van het Ribeau-theater. En dat was nodig ook, want tegen de tijd dat het bal begon was de groep enthousiaste dansers aangezwollen tot zo'n honderdvijftig mensen!

Als eerste band trad de formatie Lirio aan. De jonge honden Gerdien, Wouter en Sander, brachten hun scottisches en bourrées in de heerlijke, jazzy stijl die hun muziek kenmerkt. Als grote traktatie voor de meer ervaren dansers brachten ze ‘Blauwbaard', een prachtige wals - geschreven door doedelzak- en trekharmonicaspeler Wouter Kuyper zelf - in 5/4 maat.

lirio
Lirio

Daarna was de formatie ‘Schraapstaal' aan de beurt. Opzwepende, uitbundige dansmuziek met behulp van veel bijzondere instrumenten, zoals draailier, doedelzak, djembé, fluit, contrabas en trekharmonica. Zij sloten hun set af met een fraaie scottisch-wals, die door de dansinstructeurs nog even werd uitgelegd.

schraapstaal
Schraapstaal

Toen was het tijd voor het folkduo Melusien, dat de ritmische klanken van de trekharmonica combineert met de serene tonen van de dwarsfluit. Opvallend was een snelle Andro - een hypnotiserende Bretonse dans - die vertraagde naar een gezongen traditional genaamd ‘J'allais Charruer'.

melusien
Melusien

Met dit alles was het middernacht geworden. En omdat een aantal mensen hun huis gingen opzoeken, konden de activiteiten weer verlegd worden naar de danszaal. Daar werden de dansers getrakteerd op een gelegenheidstrio, samengesteld uit begeleiders van de dansgroep Pieremachochel uit Utrecht. De combinatie van trekharmonica, viool en concertina was lekker dansbaar. Daarna volgde een optreden van Mare Magenta, een band die vooral middeleeuws aandoende muziek speelt, en vaak gebruik maakt van prettige meerstemmige zang.

Toen de laatste officiële band was uitgespeeld, bleken de tientallen overgebleven dansers nog nèt zo enthousiast als daarvoor. Dat is op een folkbal altijd het plechtige moment waarop de doorgewinterde baldansers hun instrument uit hun tas graaien en de sessie begint. Deze keer was die zeer fraai: in verschillende combinaties van instrumenten als doedelzak, gitaar, viool, trekharmonica en cagòn, werden de prachtigste mazurka's, walsen, jigs en Cercles ten gehore gebracht, traditioneel afgesloten met de ‘Tarantella'.

Om 2.00 uur moest er een einde komen aan dit eerste Amsterdamse folkbal. Eindelijk moe en zeer voldaan keerden dansers en muzikanten huiswaarts. Amsterdam bleek de franse ‘Bal Folk' met open armen te ontvangen. Laten we hopen dat het tweede Mokumse bal niet lang op zich zal laten wachten...

Zie ook: www.lirio.nl, www.schraapstaal.nl, www.melusien.nl, www.xs4all/~marianta/magenta.htm www.balfolk.nl.