Folkbals in Eindhoven en Wageningen
opnieuw zeer geslaagd

Het Folkbal in Eindhoven heeft duidelijk zijn draai gevonden. Gisteravond waren er in café Wilhelmina, tijdens de vierde editie, opnieuw zo'n 80 dansers. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat het minder druk zou worden. Bij de eerste gigue deden er zo'n kleine veertig dansers mee. Even later bij een tovercirkel al ruim vijftig. Na anderhalf uur telden we al zeventig dansers. Uiteindelijk waren het er dus tachtig.

Een tiental vaste dansers was om verschillende redenen verhinderd, maar we zagen ook weer nieuwe gezichten. Hoewel het gezelschap qua leeftijd zeer verscheiden is, valt op dat er steeds meer jongeren op het Folkbal afkomen.
De muziek werd verzorgd door de huisband Travak en de Belgische groep Papaver.

Travak
Travak is het duo uit Venlo dat voorheen door het leven ging als 't Gelag. Ze hebben hun naam veranderd om daarmee een streep te zetten onder het verleden als muziekmakers op Breugeliaanse feesten. "We hebben zo'n dertien jaar gespeeld op van die middeleeuwse eet- en drankpartijen. Uiteindelijk raakten we daar onze lol in de muziek kwijt. Toen het Folkbal begon, zagen we daarin een kans om de lol weer terug te krijgen. En dat lukt aardig", vertelden ze. De naam Travak is bargoens voor hard werken. Er zitten woorden in travaille, vakwerk en traditie.

Meteen vanaf het allereerste Folkbal in Eindhoven schoven de twee Limburgers in de pauze aan met hun draailier, accordeon, nyckelharpa en wat al niet meer. Dat beviel zo goed dat ze onderhand gepromoveerd zijn tot 'huisorkest' van het Folkbal.

Papaver
De vier Belgen van Papaver maakten iets minder spannende muziek dan hun voorgangers Tantra een maand geleden. Papaver gaat iets 'braver' te werk, hoewel Peter Daems - ook actief in Tantra - met zijn mandola voor een behoorlijke drive zorgde.

Vanaf 22 uur speelde Papaver degelijke dansmuziek, van polka tot bourrée, van scottish tot tarantella. In de meeste gevallen was de samenstelling van het kwartet: doedelzak, mandola, contrabas en diatonische trekzak (2-rijer). Maar het mooiste was een combinatie van 2 andro's op doedelzak, bassax, sopraansax en mandola, waarbij in de tweede andro de sopraansax werd vervangen door de contravas en de basssax door de trekzak.

Na anderhalf uur nam Travak het over voor een boeiend sluitstuk. De dansbegeleiding was evenals de vorige keer in goede ontspannen handen bij Wilco en Yvonne. Wilco was slecht bij stem wat werd opgelost door een draadloze microfoon.

Lirio
We spraken nog even met Wouter die volgende maand (do 22 april) met zijn groep Lirio het Folkbal gaat begeleiden. Hij vertelde dat Lirio is uitgebreid met een bassist. Ook zal - niet bij balbegeleiding - een zangeres meedoen. Er zijn al vier songs ingestudeerd: Groenelandstraatjes, twee liederen uit het Antwerps Liedboek en een Frans nummer.

Wageningen
Arnoud
van Folkclub Twente, die gisteravond in Eindhoven verhinderd was, laat desgevraagd weten dat het folkbal afgelopen zondag in Wageningen goed was. Over het op 't laatste moment ingelaste folkbal op het Trad It! festival een dag eerder in Groningen is hij iets minder enthousiast.

"Ja, er was een echte spanssfeer ;)", schrijft hij over Wageningen. "Het was iets minder druk dan de vorige keer, zodat er nu beter te dansen was (ook dankzij het verkleinde podium).
De dag begon om 16:00 met instructie van Judica die, met succes, de mazurka aandurfde. De live muziek werd verzorgd door verschillende bands en duo's waaronder natuurlijk huisband Madlot.
Het publiek was zeer danslustig en liet zich vooral door het duo Ruud van den Berg en Marius Lutgerink (trekzak en doedel) gewillig opjutten tot menig heftige bourree. Erg leuk dat de organisatie voor een uitgebreid buffet had gezorgd dat halverwege mocht worden aangevallen voor een vrijwillige bijdrage."

Trad It!
En over Trad It! in Groningen laat hij het volgende weten: "Het last-minute ingelaste bal op het Trad.It!-festival de dag ervoor, was helaas minder succesvol. Ondanks een uitgebreide bewegwijzering van de Groningse spansers, wisten maar weinig mensen de weg naar het spanszaaltje te vinden. Dit had natuurlijk vooral te maken met de concurrentie van telkens 2 gelijktijdige top acts... Wel leuk dat de violist van Le diabl' dans la Fourche na zijn optreden nog even kwam dansen. Een spansbal op Trad.It zou goed kunnen werken als after-party, maar dat zit er zo laat in Oosterpoort waarschijnlijk niet in gezien de leegloop al voor het einde…"