Zaterdag 28 maart a.s. wordt er weer een folkbal georganiseerd in theater De Musketon in Utrecht. Dit keer is de Vlaamse topband Harakiwi bereid gevonden om te komen spelen, naast Nederlands talent RAMA. 's Middags zijn er twee workshops trekharmonica door Wim Claeys en Toon van Mierlo en een dansworkshop door Noël Josemans. Bij voldoende belangstelling kan een workshop Jazz voor Folkies plaatsvinden.

Bij Harakiwi zetten drie doorwinterde folkies zich samen met drie zomerzwoele jazzmannen. Samen gaan ze met hun composities voor vernieuwende jazz-balfolk. Of was het folkbal-jazz? Of eerder jazzfolkbal? Of misschien balfolk-jazz? Sommigen zeggen zelfs bal-jazzfolk.
Dat het zal swingen en grooven, daar is gelukkig iedereen het over eens! De folkinvloeden komen van Maarten Decombel (gitaar), Toon Van Mierlo (Saxen en doedels) en Wim Claeys (trekzak), terwijl de jazz meestens komt van Bram Weijters (Fender-Rhodes), Joey Magnus (Contrabas), en Louis Favre (Drums) Verder surfen kan via www.wimclaeys.be/groep/harakiwi. Geniet van de heerlijke verse mix van Harakiwi.
 
Daarnaast kan er natuurlijk ook weer gedanst worden op muziek van een Nederlandse band. Tot nu toe was dat altijd het organiserende Lirio, maar voor de afwisseling is deze keer gekozen voor een andere topband. RAMA is een vrij nieuwe balgroep uit Nederland rond twee jonge fluitistes. Zij spelen speels op elkaar in en worden stevig en groovy of verfijnd ondersteund door hun achterban op gitaar, bas en drums. Dynamisch zoekt RAMA naar gewaagde melodiën, harmoniën en accenten, zonder de dansritmes uit het oog te verliezen! Het repertoir is dan ook geheel van eigen hand en is veelzijdig ingekleurd, waardoor dansers kunnen genieten van dromerige, opzwepende, groovy, of verstilde klanken.
 
Om de avond intiem af te sluiten speelt Wouter Kuyper de laatste dansers onder de voeten tot het licht weer aan gaat.

Wederom is gekozen voor het theater de Musketon vanwege zijn uitstekende dansvloer en prima bereikbaarheid.
 
Praktische informatie (wijzigingen voorbehouden):
1900           zaal open dansuitleg
1915-2000   dansinitiatie reguliere balfolkdansen
2000-2055   Harakiwi
2100-2155   Rama
2200-2300   Harakiwi
2315-eind    Wouter Kuyper
 
Locatie: Theater de Musketon (www.theaterdemusketon.nl)
Adres: Hondsrug 19
Plaats: wijk Lunetten, Utrecht
Entree: 7 euro
 
Voor informatie kijk op www.balfolk.nl of mail naar wouter@lirio.nl of bel 030-2892222.

Workshops trekharmonica
Naast het avondprogramma is er zoals gebruikelijk ook weer een dagprogramma met workshops. Wim Claeys geeft een workshop trekharmonica voor ver-gevorderden. Toon van Mierlo geeft Begeleidend spelen I voor trekharmonicanen. Noël Josemans (Rama) zal een dansworkshop (improvisatie in balfolk) geven. Mogelijk is er ook nog een workshop "Jazz voor folkies" (alle instrumenten). Voor meer info over alle workshops zie www.balfolk.nl, klik door naar workshops.

1) Workshop trekharmonica voor ver-gevorderden door Wim Claeys.
Hoe vervul ik mijn taak als balmuzikant optimaal op de trekzak? Een trekzakspeler eet gewoonlijk van beide walletjes: als solist en als begeleider. In deze workshop zullen we de verschillende mogelijkheden rond een stuk exploreren. Zowel begeleidingstechnieken (akkoorden & grooves) als het solospel (swing, versieringen ed) komen aan bod. Er zal bladmuziek zijn, maar een opnameapparaat is zeker ook aangewezen. Mochten er specifieke (andere) vragen zijn vanuit de groep staat Wim daarvoor open. (vantevoren of ter plekke). Een biografie van Wim kun je vinden op http://www.wimclaeys.be/wim/biografie/lange-bio

2) Begeleidend spelen I; voor trekzakkers die geen beginner meer zijn en verder, onder leiding van Toon van Mierlo.
Tijdens deze workshop (GC) gaan we op zoek naar een goede begeleidingsmethode. We beginnen met een overzicht van de akkoorden en waar ze het makkelijjkst liggen op ons instrument. Vervolgens testen we een aantal ritmieken uit passend bij de meest gespeelde dansen en vervolgens gaan we proberen te swingen op een akkooordenschema. Toon van Mierlo speelt doedelzak, diatonisch accordeon, saxen, fluiten en klarinet en speelt o.a. met Naragonia, Floes, Embrun en Harakiwi, Hot Griselda en in duo met Jowan Merckx.

3) Dansworkshop Workshop "Dans de muziek"

Deze workshop is bedoeld voor dansers die niet meer na hoeven te denken over de danspassen van de verschillende koppeldansen en die kunnen leiden (heren en dames) en volgen (dames). Het doel van de workshop is leren te luisteren naar de muziek en daarop het dansen te baseren. Daarbij hoort o.a. het aanpassen van de dansstijl (b.v. houterig, vloeiend, tango, salsa, klassiek, traditioneel, zwijmelend, basaal, intiem), het volgen van de muzikale spanningsboog en het reageren op muzikale variaties, solo's en breaks. Oftewel: improviseren, de muziek met je laten spelen! Om dit te bereiken of om hierin te groeien heeft de workshop de volgende opbouw:
Leiden en volgen
Om samen in koppel de muziek te kunnen volgen moet één van de twee dansers kunnen leiden en de ander moet kunnen volgen. In deze workshop wordt er vanuit gegaan dat dit voldoende beheerst wordt. Maar als opwarmer beginnen we de les wel met wat gekke oefeningen in leiden en volgen, en ook wordt geoefend in het volgen van de leidende muziek!
Danstechnieken
Als je gaat dansen op muziek die niet constant, maar juist heel dynamisch is, en als je je dansstijl wilt aanpassen aan de soort muziek, dan komen daar vanzelf danstechnieken bij kijken. Het is dus handig om er een aantal te behandelen! In veel dansworkshops wordt aandacht besteed aan armvariaties en choreografische variaties. In deze workshop belichten we eens een aantal beenvariaties: Er wordt aandacht besteed aan: draaitechnieken (met de voeten), vertragen en versnellen, dansrichtingen, syncopisch dansen (tegen de maat in) en het combineren van deze technieken naar aanleiding van dynamische muziek.
De muziek volgen
Tot slot kan al deze bagage meegenomen worden in het dansen op muziek. Aan bod komen verschillende stijlen dynamische balfolkmuziek en ook wordt er gedanst op onregelmatige dansen en komt er muziek voorbij die oorspronkelijk niet bedoeld was om balfolk op te dansen. Improviseren maar!
Na de dansworkshop kan al het geleerde in de praktijk gebracht worden, want 's avonds volgt er een bal in de Musketon met Harakiwi en Rama. Beide zijn dat heel dynamische balgroepen en zij zullen extra veel koppeldansen spelen!

Algemene info:
De workshop zal zijn op zaterdag 28 maart van 1100 tot 1600 in Utrecht. (Dans van 12-16)
De kosten zijn bij benadering 25 euro. Mensen die zich inschrijven voor de workshop hebben gratis entree op het bal door Harakiwi die avond. Inschrijven en informatie kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..