In Leiden zag Rembrandt het licht. Dit jaar is er weer veel moois te zien en vooral te beluisteren tijdens het Rembrandtfestival in Leiden, op 14, 15 en 16 juli 2006. De stichting Oude Muziek Brabant zorgde voor het merendeel van het muziekaanbod en leverde onderstaande informatie over o.a. La Primavera, Twee Violen en een Bas, Hailander, Slag ende Stoot, Marianta, Dirom Darom en Folkcorn.

Sfeer en totaalbeleving in Rembrandts' Leiden!

La Primavera en Maarten Koningsberger
De 17e-eeuw was niet alleen een gouden eeuw voor de handel en schilderkunst. Ook wat betreft muziek was het een periode van grote gouden muzikale schatten, met klinkende namen als Constantijn Huygens en Jacob van Eyck.
La Primavera bestaat uit musici van verschillende nationaliteiten, onder andere Nederlands, Frans, Duits en Braziliaans. De meeste van hen studeerden na hun opleiding in hun geboorteland ook aan Nederlandse conservatoria. Samen met de bekende bariton Maarten Koningsberger spelen zij de voorstelling De Gouden Eeuw. een echte publiekstrekker!

Twee Violen en een Bas
Het trio bestaat natuurlijk uit twee violen en een contrabas. En de groep speelt op een manier die helemaal verdwenen is maar ooit heel gebruikelijk was: de eerste viool speelt de melodie terwijl de tweede viool en de bas de begeleiding ter plekke improviseren! Daardoor kunnen de stukjes die het trio speelt elke keer weer anders klinken. De groep beheerst deze werkwijze van haver tot gort.

De Streken van Rembrandt, een prachtige muziektheatervoorstelling van Twee Violen en een Bas zal op zaterdag en zondag te zien zijn. (impresario: Hollandsch Fortuyn).
Zie ook home.tiscali.nl/viool/rembrandt/index.html.

Hailander
Hailander speelt op traditionele instrumenten, zoals doedelzakken, trom en bellen en zingen daarbij traditionele teksten maar ook brengen ze vergeten wijsjes weer tot leven zoals Sintere Maarten, Sinterklaas en kerstnummers. Vergeet vooral niet hun versies van de kinderliedjes zoals Roodkapje en Advocaatje. Humor en muziek gaat altijd samen.

Slag ende Stoot
Slag ende Stoot is opzwepend vermaak en heeft al honderden podia en festivals bespeeld. Het repertoire van Slag ende Stoot beslaat de periode vanaf de kruistochten via de renaissance tot en met de 17e eeuw. Speciaal voor het Rembrandtfestival is een programma samengesteld met liederen en melodieën die in de 17e-eeuw geklonken hebben.

Marianta
Bij de 17e-eeuwse liederen en dansmelodieën worden naast accordeon en fluiten ook bijzondere instrumenten bespeeld, zoals schalmei, kromhoorn, draailier, doedelzak, hommel, rommelpot, klepperklomp en Kees, de theekistbas.
De twee dames van Marianta delen hun diepgewortelde liefde voor de muziek en de vele verhalen die achter de liederen en dansen steken.

Leidse Sleuteltjes en Dirom Darom:
De Leidse Sleuteltjes zingen uit volle borst op zaterdag- en zondagmiddag.
Speciaal voor het Rembrandt Festival is er een Rembrandtlied geschreven. Kinderen krijgen de kans om samen met de Leidse Sleuteltjes dit lied in te studeren en mee te zingen. In samenwerking met de twee dames van Dirom Darom worden hierbij dansjes geoefend en kunnen kinderen op oude instrumenten spelen. Ook zijn er 17e eeuwse kinderkostuums aanwezig en worden liedjes uit de tijd van Rembrandt samen met de Leidse Sleuteltjes ingestudeerd.

Dirom Darom heeft een interactief kinderprogramma. In "De Burcht", zijn de kinderen de baas. Zij bezetten met de 2 meiden van Dirom Darom voor een tijdje de Burcht. Volksmuziek hoort in de kroeg, op straat, op het land tijdens het hooien, op de pleinen tijdens feesten en in het kinderspel. Eigenlijk is een dans aanleren op een oude melodie ook kinderspel. Zeker wanneer het meedansen ineens theater word! De kinderen kunnen aan het einde een heuse dans opvoeren voor de ouders.

Folkcorn
Folkcorn brengt historische Nederlandse volksmuziek, voor het festival natuurlijk uit de tijd van onze meesterschilder. Het repertoire wordt ontleend aan historische liedbundels. De groep kenmerkt zich door de ontspannen presentatie van a capella gezongen madrigalen, instrumentale dansmelodieën en liederen en ballades over liefde, oorlog, drank, struikrovers, ridders en andere onderwerpen uit het dagelijks leven. Sommige liederen worden gebracht in een eigentijdse en zeer persoonlijke bewerking, andere worden zo getrouw mogelijk in originele zetting uitgevoerd.

Zie voor meer informatie: www.rembrandtfestival.nl.
Zie ook: www.oudemuziekbrabant.nl.