Op elke avond vinden drie optredens plaats waarbij in een zeer internationaal programma een breed scala van de muziek wordt verkend: jazz; de wedergeboorte van Chopin als jazzpianist uit Polen; pompende feestelijke tuba's uit Oostenrijk; aangrijpende klanken uit Finland; Arabische Rai; een carte blanche voor Titia van Krieken; klezmer-geinsprireerde straatmuziek; muziek die geworteld is in traditionele Balkan; een prachtige stem uit Vietnam; elektronisch aangestuurde saxofoons; moderne gecomponeerde en
geïmproviseerde muziek; poezie; een reünie van het Podium Trio en uiteraard het traditionele kerstavondconcert door het Paul van Kemenade Quintet met gasten.
Programma
Zaterdag 24 december
PODIUM TRIO: WIERBOS-VAN KEMENADE-KUIPER
Opgestart in 1985 door gitarist Jan Kuiper tot 1997. Bekend geworden door hun eigenzinnige muziek, de onorthodoxe bezetting (trombone/gitaar/altsax) en de bevlogen concerten met o.a. Jamaaladeen Tacuma en Cornell Rochester. Na een frisse pauze van acht jaar begon 't bij de heren weer te jeuken en is dit exentrieke trio sinds dit najaar weer bijeen met prettig gestoorde eigen 'stijlloze' jazz - world - sounds - screams - skrunk - muziek. Drie 'Podium Prijs' winnaars en twee 'Boy Edgar Prijs' winnaars in één trio.
PAUL VAN KEMENADE QUINTET + GASTEN: YURI HONING-TENOR / RIK MOL-TROMPET Het quintet heeft op de openingsavonden van de voorgaande edities van het festival, projecten uitgevoerd met de meest uiteenlopende gasten, groepen en culturen. Dit jaar een samenwerking van eigen bodem met tenorist Yuri Honing en de getalenteerde 20-jarige Schiedamse trompettist Rik Mol. Tijdens het eerste deel wordt er afwisselend in kleine samenstellingen gespeeld om daarna als septet gezamenlijk speciaal geschreven composities van elkaar uit te voeren. Met verder Jeroen van Vliet-piano en fender, Louk
Boudesteijn-trombone, Pieter Bast-slagwerk, Wiro Mahieu-bas en Paul van Kemenade-altsaxofoon.
Maandag 26 december
JORRIT DIJKSTRA SOLO: SAXEN / ELECTRONICA / LYRICON / TIN WHISTLE
Sinds 1985 aktief in de Amsterdamse improvisatiescène voordat hij in 2002 naar Boston verhuisde. Met een helder, onderzoekend en lyrisch geluid is hij al jaren met o.a. electronica aan de gang. In Amsterdam is hij co-leider van Sound Lee! ( muziek van Lee Konitz) en in Boston werkzaam met de lokale
improvisatiescene zoals Chris Allen, James Coleman, Charlie Kohlkase, Curt Newton en Andrew Neumann.Dijkstra kreeg in 1995 de 'Podium Prijs'.
TITIA VAN KRIEKEN BIG BAND: 'CARTE BLANCHE'
Pianiste/componiste Titia van Krieken (voorheen aktief in o.a. popgroep the Nits) kreeg van het festival een carte blanche en stelde een eigen 13-koppige big band samen in een ietwat andere samenstelling dan de meeste big bands ,waarmee zij in het speciaal door haar geschreven materiaal, diverse muzikale stromingen en invloeden wil laten samenvloeien. Met 5 blazers t.w. John Ruocco, Rolf Delfos, Mete Erker, Angelo Verploegen en Hans Sparla; 4 strijkers w.o. Oene van Geel, Jasper le Clerq en Emile Visser en een uitgebreide ritmesectie met o.a. gitarist Anton Goudsmit en Pascal Vermeer op drums.
AMSTERDAM KLEZMER BAND
Als aanstekelijke afsluiting van deze Eerste Kerstdag: De Amsterdam Klezmer Band. Het is een uiterst swingend septet met de ongepolijste stemmen van Job Chajes-altsax/raps en zanger/percussionist Alec Kopyt, Janfie van Strien-klarinet/zang, Gijs Levelt-trompet, Joop van der Linden-trombone/perc., Theo van Tol-accordeon, Jasper de Beer-bas/zang en -zang/perc.
Dinsdag 27 december
ANDRZEJ JAGODZINSKI TRIO (POLEN)
De 'Chopin in jazz' wordt hij wel genoemd, een begaafd pianist met een uitgekiende en evenwichtige balans tussen jazz en klassiek, gespeeld door een ongeëvenaard' loose' en speels pianotrio uit de rijke Poolse scène met de andere twee uitmuntende heren van de ritmesectie: contrabassist Adam Cegielski en drummer/percussionist Czeslaw 'Maly' Bartkowski.
ALAMAAILMAN VASARAT (FINLAND)
Een 6-koppig ongewoon Fins fenomeen, zowel in bezetting (o.a. 2 celli en pomporgel) als in muziek! Aangrijpend, soms zelfs fascinerend, spelen ze eigen repertoire met zoals ze 't zelf noemen 'horny and punky secret agent brass music'. Met Miikka Huttunen op orgel/piano/keyb, de cellisten Tuukka
Helminen en Marko Manninen, Teemu Hänninen, drums/perc; Jarno Sarkula sax/basklarinet; Erno Haukkala, trombone/tuba/picc.trombone.
CHEB NORDIN & THE RAÏ REBELS (ALGERIJE/NEDERLAND)
6 Musici afkomstig uit o.a. Raïland, cd-opname Luka Bloom, Raï One, Cousin X en Electric Barbarian, met een verfrissende luchtige eigen mix van traditionele Arabische muziek tot aan modern dance. Met zanger Cheb Nordin, Ahmed Bouhaous-toetsen/zang, George Pancraz-trompet/effecten, Mohammed
Bouhanna-darbouka/bendir/zang, Jeroen van Olphen-drums en Floris Vermeulen-e.bas.
Woensdag 28 december
HORA COLORA (KROATIË/BRD): ‘BALKAN MEETS JAZZ'
Gebaseerd op Hongaarse en Balkanese traditionals, gekneed tot eigen originele bewerkingen, gespeeld door een snarentrio met o.a. de Kroatische zangeres/violiste Anti von Klewitz. Dansend tussen world-, jazz-, en folkmuziek, creëren ze als trio een unieke sound. Met de spitse ‘begeleiders' Andreas Brunn (7-snarige ac.gitaar ) en contrabassist Klaus Axenkopf.
ALAMAAILMAN VASARAT (FINLAND)
(Zie 27 december)
HEAVY TUBA (OOSTENRIJK/UK)
Een waanzinnige koperband bestaande uit 14 musici met 3 tuba's, 4 euphoniums / trombones, een uitgebreide gepeperde 5-mans sterke ritmesectie en de Britse zangeres Dorretta Carter. Van zachte koperballades tot hardrock. En alles wat er tussen zit... Schitterend samenspel en spetterende solo's.
Heavy Tuba combineert o.a. virtuoos tubaspel met klassiek, jazz, rock, funk en soul en de gehele ‘bende' staat o.l.v. Heimo Schmid.
Donderdag 29 december
PIERRE COURBOIS' 5/4 SEXTET
Drummer/componist Pierre Courbois is dit jaar 65 geworden en dit feit wordt gevierd met diverse concerten van zijn eigen groep in Nederland. Met een lange carrière achter de rug en altijd gefascineerd door onregelmatige maatsoorten, heeft hij nu een programma met enkel eigen stukken in 5/4 maat.
Met - buiten de leider op drums - tenorist Jasper Blom, trombonist Ilja Reingoud, trompettist Toon de Gouw, pianist Willem Kühne en bassist Niko Langenhuijsen.
NGUYÊN LÊ SEXTET ‘DRAGONFLY' MET O.A. HUONG THANH (VIETNAM/FRANKRIJK)
Een mysterieus en magisch gitarist, beïnvloed door vele muzikale stijlen speelt met zijn sextet een cocktail van traditionele Vietnamese muziek vermengt met allerlei moderne wereldse en westerse invloeden. Een prachtige groep! Met o.a. de opvallende Vietnamese zangeres Huong Thanh, Nguyên Lê-gitaren, Hao Nhiên-traditionele instrumenten, Dominique Borker-synth, Francois Verly-percussie en Michel Alibo-e.bas.
HEAVY TUBA (OOSTENRIJK/UK)
(Zie 28 december)
Samenwerking
Vanaf volgend jaar 2006 staat er een festivalsamenwerking met het BIM Huis in Amsterdam op stapel. Een aantal groepen die op 'Stranger than Paranoia' optreden worden in dezelfde week eind december ook in het BIM Huis geprogrammeerd. Zo kunnen de buitenlandse groepen en de evt. speciale samenwerkingsprojecten op twee strategische plekken optreden en wordt 't voor de duurdere buitenlandse groepen aantrekkelijker om voor twee exclusieve concerten over te komen.
Het festival is ook bezig met uitbreiding. Dit jaar was er voor het eerst het zusje 'Stranger than Paranoia on the road'. In november ging het in Tilburg in premiere. Vanaf 2006/2007 is het op meer locaties in Nederland.
Kaarten
Tijdens ‘Stranger than Para...noia' is de zaal dagelijks open vanaf 20.00 uur. Aanvang 21.00 uur. Entree € 13,- per avond. Zowel in voorverkoop als aan de kassa.
Voorverkoopadressen:
Paradox, Telegraafstraat 62 Tilburg (overdag en aan de kassa tijdens concerten)
Muziek/platenzaak Tommy, Nieuwlandstraat 14 Tilburg
Reserveren:
Telefonisch: 013 - 543.22.66 of