In de Koningshof in Maassluis wordt de importantie van het festival gepaard aan de informele sfeer van een Ierse pub. Het theater verandert in een heus Keltisch bolwerk waar een dag lang genoten kan worden van muziek en dans. Naast de reeds genoemde namen biedt het affiche ook nog: Brendan Monaghan, Drumlin, John O'Dreams en No Frontiers, allen ervaren 'folkies' uit binnen- en buitenland. Het Vlaardingse Foggy Dew zorgt voor de lokale 'touch'.
Het Celtic Music Festival in De Koningshof aan de Uiverlaan 20 in Maassluis duurt zaterdag 3 december van 14:30 uur tot 00:30 uur. Entreekaarten kosten 35,00 euro. De kaartverkoop loopt via het Theater van Vlaardingen. De theaterkassa is bereikbaar onder nummer (010) 434 05 00 of op de website www.theatervanvlaardingen.nl.
Informatie over de activiteiten van folkclub HARD times en het Celtic Music Festival is te vinden op www.hardtimes.nl.
AFFICHE
Eleanor McEvoy
De Ierse singer-songwriter Eleanor McEvoy overtuigde onlangs (zaterdag 12 november) op het 18de Brugges Festival. In haar uppie met enkele gitaar en in enkele nummer fiddle pakte ze het publiek daar in.
Onze recensent Henk schreef toen ondermeer: ...Haar stem heeft het donkere van Dolores Mary O'Riordan (Cranberries) en het beheerst overslaande van Sinead O'Connor. Haar bluesy gitaarspel is niet om over naar huis te schrijven, haar teksten en zang wel. Ze heeft een goed gevoel voor humor en is uit het kritische hout gesneden. Ze is speels, ondeugend, innemend en subtiel. "Wie mij kent weet dat vrijwel alle vrouwen in mijn liedjes door hun vriendjes worden gedumpt. Ik heb daar een nieuwe variant op gevonden", om meteen ‘The Rain Falls' in te zetten waarin een meid de bons krijgt per per e-mail. Geen tranentrekker maar een pittige song vol venijn, pittig gitaarspel, schoonheid en een knipoog. (...) Ze vertelt over de pub bij haar om de hoek in Wexford. In ‘Butlers' doet ze als 't kan elke vrijdagavond mee in een Ierse sessie. Niet zingend, maar op de fiddle. Ze zet de viool aan haar kin en speelt de slow air "Driving Home From Butlers". (...) Uiteindelijk grijpt ze natuurlijk terug naar haar eerste album. Een juichkreet van herkenning gaat door de zaal: ‘Only A Woman's Heart' klinkt mooi!...
Urban Trad
Urban Trad koppelt traditionele inspiratie aan muziek die stevig verankerd is in de huidige tijd. Akoestische instrumenten worden daartoe aangevuld met een elektronische ritmesectie. Grootste internationale bekendheid verwierf Urban Trad mei 2003 in Letland toen de band als vertegenwoordiger van België verrassend tweede werd tijdens het Eurovisiesongfestival. In een interview zei bandleider Yves Barbieux onlangs: ,,Ik wil de folk een moderne klank meegeven. Van nature is de muziek sterk akoestisch met accordeon, viool en gitaar als basis. Maar dat spreekt de jongeren minder aan. Door gebruik te maken van moderne technieken en instrumenten, zoals samples, loops en keyboards, hoop ik een eigentijdse 'stadse' sound te creëren. Maar de volksmuziek blijft het uitgangspunt. Mensen die van deze muziek houden, moeten ook Urban Trad kunnen waarderen.''...
Waar aanvankelijk voornamelijk uit Keltische muziek werd geput, hoor je bij Urban Trad nu ook invloeden uit Scandinavië, Frankrijk, Spanje, Oost-Europa en een enkel Nederlandstalig nummer. Samenstelling: Cédric Waterschoot : bas. Dirk Naessens: viool. Michel Morvan: drums. Philip Masure: Gitaar. Soetkin Collier Zang. Sophie Cavez: diatonische accordeon. Véronica Codesal: zang. Yves Barbieux: Fluiten, tin whistle, low whistle, doedelzak en artistieke leiding.
Zie ook: www.urbantrad.com.
Slide
Ook Slide geldt als vernieuwend binnen de Celtic-scene. Dit viertal muzikale jonge honden uit Ierland gold in 2001 als beste nieuwkomer. Inmiddels heeft Slide deze faam helemaal waargemaakt met hun energieke en innovatieve manier van musiceren, die herinnering oproept aan bands als Dervish, Bothy Band en De Dannan, zoals te horen is op het album 'The Flying Pig'. Slide werkt regelmatig samen met Shane McGowan. Slide stond vorig jaar ook op het festival in Vlaardingen. Zie portret: https://www.folkforum.nl/content/view/4059/51
Wally Page
De Ier Wally Page is een gedreven live performer, die op het podium politiek geëngageerde nummers afwisselt met gevoelige love songs. Hij laat zich beïnvloeden door een keur van verschillende genres, waaronder folk, country, calypso, en rock. Dat is - tezamen met zijn Celtic roots - duidelijk terug te horen op zijn CD 'There are no rules' en het samen met singer/songwriter Johnny Mulhern uitgebrachte album 'Gone in the head' . Page is gepokt en gemazeld als liedjesschrijver. Zo schreef hij nogal wat nummers voor Christy Moore, denk aan Smoke And Strong Whiskey, Biko Drum, All For The Roses en So Do I. Ook andere bekende Ieren onder wie Eleanor Shanley zingen songs van hem. Hij wordt als songwriter dan ook in een adem genoemd met bijv. Jimmy McCarthy, John Spillane en Noël Brazil.
Brendan Monaghan
Zanger/gitarist Brendan Monaghan is succesvol in Ierland, maar ook ver daar buiten. Hij schreef popfolk songs voor tal van collega's in Europa en Amerika. Zowel op zijn album als op het podium wissel hij verstilde ballades af met uptempo werk. Afgelopen twee jaar tourde hij al eens door Nederland. Zijn album 'Precious Time' (released op het Nederlandse label Roxon Records) is door de Ierse pers goed ontvangen.
Drumlin
Drumlin is voortgekomen uit Cloghane. Nadat de zangeres terugkeerde naar Ierland is Cloghane gestopt maar uit de as zijn nieuwe projecten herrezen. Violist Theo Wentink en accordeoniste Ellen Lagerwerf zijn voortgegaan in de nieuw opgerichte band: Drumlin, die verder bestaat uit Wendy Seager (zang, bodhran), Andrew Fundingsland (bouzouki en mandoline) en Hendrik-Jan Teerink (bouzouki en mandoline). Het repertoire is voornamelijk Keltisch maar ook uitstapjes naar bijvoorbeeld Zweden en Frankrijk zijn mogelijk.
Zie ook: http://www.jar67wen.freeler.nl
Foggy Dew, John O'Dreams en No Frontiers
Over het Vlaardingse Foggy Dew hebben we nog geen info. John O'Dreams, No Frontiers, stonden al eerder op dit festival. Voor portret zie ons eerdere verslag hier.