De vrijwilligers en verdere betrokkenen zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld. Daarin worden ze natuurlijk door Marius Klein, Pim Leutholff, Wendy van Zomeren en John Beumer van Blue Dew hartelijk bedankt. Maar dat gaat met veel pijn gepaard. De muzikanten van Blue Dew hebben grote moeite gehad om tot dit negatieve besluit te komen. John Beumer: "Als wij de band niet hadden gingen we er sowieso mee door, het is zulk prachtig werk, maar we moeten ook zaken beschermen die ons net zo dierbaar zijn, zoals theater en zelf muziek maken, of nog dierbaarder: het gezin en het eigen gestel."
Blue Dew realiseerde zich al bij het opzetten van het theaterprogramma The Long Journey Home dat als dit echt zou aanslaan, het festival wel eens in het gedrang zou kunnen komen. The Long Journey Home trekt momenteel volle zalen, Blue Dew heeft een druk bezette concertagenda en er wordt door Blue Dew inmiddels gewerkt aan de nieuwe theaterproductie Seven Drunken Nights.
John Beumer: "We merkten vorig jaar zo duidelijk dat alles bij elkaar veel teveel wordt. Alleen al die subsidie-aanvragen. Vorig jaar zo'n zeven stuks. En elke aanvraag gaat gepaard met zo'n stuk of tien bijlagen, alleen dat al was echt een baan naast het gewone werk. En wat dacht je van de financiële administratie, het opstellen van de begroting, het maken van de bekostiging, de contracten, de reserveringen voor het Irish Meal, de stands, de catering, geluid, de coördinatie van het draaiboek, de algehele coördinatie... Wij hadden gehoopt dat een andere organisatie dat pak werk van ons over wilde nemen. Dan zouden wij als Blue Dew ons kunnen beperken tot ‘denktank', programmering, PR en grafische vormgeving. Een poging tot samenwerking leek deze zomer van de grond te komen, maar is helaas toch mislukt. Al die uren die wij onbetaald, vrijwillig een jaar lang, bijna dagelijks in het festival stoppen blijken niet zo makkelijk over te nemen door anderen."
Sfeervol
Het Blue Dew Folkvillage speelde zich steeds af op de eerste zondag in juni op en rond het Zwolse Broerenkerkplein. Het is uitgegroeid tot een boeiend eendaags festival met traditiegetrouw veel aandacht voor de bluegrass en de traditionele Ierse muziek. Het was in de buitenlucht en steeds gratis toegankelijk voor het publiek dat dan ook elk jaar in aantal toenam, afgelopen twee keer zo'n 1500 à 2500 bezoekers. De reacties in de pers waren steeds lovend.
Onze recensent Assie Aukes had het na de jongste editie over ‘het erg gezellig ingerichte festivalterrein'. ‘Dat het festival zich inmiddels een stevige plaats op de landelijke agenda heeft verworven, blijkt wel door het steeds groeiende aantal bezoekers uit de rest van het land die de weg naar Zwolle weten te vinden', aldus Aukes.
Ontwikkeling
Het festival was nog steeds volop in ontwikkeling. In 2003 ontvingen de organisatoren de Zwolse Vrijwilligersprijs. Sfeer was belangrijk en werd bijvoorbeeld ook bevorderd door een gezamenlijke afsluitende maaltijd; het Irish Meal en door tal van stands met onder andere cd's, reisinformatie, instrumentenbouwers, folkartikelen, etcetera. Ook konden kinderen meedoen aan de wedstrijd ‘wie speelt de mooiste Blue Dew jig'. In 2004 en 2005 lag er vlakbij het plein "De Verhalenboot". Op dit 35 meter lange theaterschip liet het festival de traditie van het verhalenvertellen herleven. Afgelopen keer werd het festival uitgebreid met een intiem podium in een binnentuin, workshops en masterclasses. Ook stelde het festival de jaarlijkse prijs ‘de Gevoelige Snaar' in voor mensen of organisaties die iets betekenen voor de folkmuziek.
Wie al die jaren naar Folkvillage is geweest heeft heel wat groepen zien passeren. Natuurlijk nogal wat bands uit Zwolle en omgeving zoals Brak, Cinnamon, Colcannon en Blue Dew. Maar ook uit de rest van Nederland en van ver over de grenzen. Het was inmiddels uitgegroeid tot een aardig lijstje: Bluegrass Boogie man, Gweedore (mét Helen Flaherty), The Wrightband (U.S.A.), Andy Glandt (Duitsland), Cotton Green, Lowland Brigade Pipe Band, Inner Strength, Joost v Es & The New Drive, Walter Roozendaal, Ierse dans met Dolmen, Willem Noordstrand, Knijn, Shantalla, Fling, Cochon Bleu, De Stroatklinkers, Vals Plat, Ierse dans van Damhsa na nOg, Gilles Rullman, Philip Masure & Gerry Murray, Doninga, Cinnamon, Fearless Goat Hunters en Beansprouts.
Zie ook: www.bluedew.nl.