Het Belgische Alden Biesen is het tweede volle weekend van september weer "the place to be". Traditiegetrouw komen de Schotlandliefhebbers dan richting Bilzen – Alden Biesen voor het Schots Weekend: 3 dagen een scala aan activiteiten in het teken van de Schotse cultuur. Met onder meer pipe bands, Highlandgames en folkoptredens van o.a. Beira, Malahide, Harmony Glen en natuurlijk huisband Snakes In Exile.

De organisatie stuurt de volgende info:

Op vrijdagavond 13 september starten we 's avonds met folk maar ben je toch al vroeger aanwezig dan kan je in Bilzen centrum een voorproefje nemen want daar komen in de vooravond de leden van de Band of the Grenadier Guards al een eerste optreden geven. Vanaf 19u30 start Folk groep Malahide in de Pub Stage van Alden Biesen.

Op zaterdag openen de deuren al vroeg voor de kampioenschappen doedelzakbands en Highland dancing – en op zondag zijn er stoere mannen en vrouwen die strijden voor de titels Highland Games in Alden Biesen.

Uiteraard voorzien we voor groot en klein allerlei lekkers om te beleven en wie weet kom je thuis met een prachtig aandenken gevonden op de Schotse markt.

Folkmuziek en doedelzakken hoor je op diverse plaatsen en nog meer!
Je mag onder meer verwachten Beira, een groep jonge muzikanten uit de Schotse Highlands. BracaHarmony GlenHummingbirdRoots Bal SjantePaddy Buchanan Band en nog veel meer op je doortocht in Alden Biesen.
En vergeet vooral niet op zondag middag te genieten van het concert van de Koninklijke Harmonie Ons verlangen.

Uiteraard is onze vaste huisband Snakes In Exile ook van de partij ...
In totaal krijg je als bezoeker meer dan 20 Folk optredens tussen en na de kampioenschappen.

De Band of the Grenadier Guards
We zijn als Schots Weekend trots dat de Band of the Grenadier Guards het Schots Weekend zal bezoeken dit jaar.
De Grenadier Guards zijn het hoogste infanterie regiment van de Britse koninklijke garde en het Britse leger. De Britse koning(in) is steeds  “colonel-in-chief” van het regiment en in het bijzonder bevelhebber van de “king’s company”, die bij overlijden het voorrecht heeft de monarch naar zijn of haar laatste rustplaats te dragen. De huidige colonel is Queen Camilla in opvolging van haar schoonvader Philip Duke of Edinburgh.
Het regiment werd in 1656 in Vlaanderen opgericht door koning Charles II als hij in Brugge in ballingschap was, om hem te beschermen tegen republikeinse spionnen en moordenaars die door Cromwell vanuit Londen naar het continent werden gestuurd.
Het regiment heeft sinds de 17de eeuw nauwe banden met de koninklijke hoofdgilde Sint Sebastiaan van Brugge, die de oudste schuttersgilde van het land is. Charles II en zijn broers waren vier jaar  lid van de gilde en het regiment beschouwt deze plaats als zijn bakermat.
Bij de veldslag van Waterloo in 1815 versloegen de Britse guards de keizerlijke garde van Napoleon, die de gewoonte had zwarte berenmutsen te dragen, om de soldaten groter en  imposanter te maken. De Britse koning besliste dat vanaf dan zijn garde de zwarte berenmutsen zou dragen, als oorlogstrofee en ter herinnering aan de victorie bij Waterloo.
De Grenadier Guards zijn nagenoeg bij elk conflict waarbij het Brits leger werd ingezet, betrokken geweest. In 1944 hebben zij o.a. Brussel en Aarschot bevrijd. Vanuit Leopoldsburg zijn hun tanks vertrokken naar Nijmegen, Eindhoven en Arnhem om de bruggen te veroveren, in het kader van “Operation Market-Garden”.
De koninklijke muziekkapel van de Grenadier Guards geldt als één van de beste militaire bands ter wereld. Zo deed niemand minder dan Georg Friedrich Händel op hen een beroep bij de eerste opvoering van zijn “Music for the Royal Fireworks” in 1749. De band speelt ook de generiek van de wereldbekende WO II komedie “Daar komen de schutters”, beter bekend als “Dad’s Army”.
Traditioneel zijn vele muzikanten ook actief in het strijdtoneel (o.a. Irak, Afganistan,…) als medisch personeel.

Het Schots Weekend is een familiefestival en dat willen we ook graag promoten. Zo bieden we dit jaar meerdere formules aan zodat het hele gezin kan genieten.

Zoals altijd kan je gratis binnen tot en met 14 jaar. Je toont even je ID aan de kassa en je krijgt je bandje. Bovendien kunnen personen van 15 t.e.m. 21 jaar voor €10 het festival betreden op individuele dagen!

In samenwerking met de Stad Bilzen-Hoeselt mogen de inwoners van de Bilzen en Hoeselt het Schots weekend beleven aan sterk verminderde prijs (10 euro per dag).

schots weekend alden biesen 2024
13 t/m 15 september 2024, Schots Weekend op Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen (B)
Meer info en tickets: http://www.schotsweekend.be