Komende zondag, 25 augustus 2024, staat de Cultuurboerderij in Westelbeers helemaal in het teken van streektaalmuziek, balfolk en lokale woordkunstenaars. Het VAN HIER Festival wordt voor het eerst georganiseerd en een van de organisatoren, Hein Augustijn, vertelt erover in de Hilverbode: "Ik groeide op met het dialect en hield zeker vroeger al van groepen als Veulpoepers en Dommelvolk. Veel dialecten, zeker ook het Brabants, zijn zo lekker ‘smeuiig’ en lenen zich daardoor heel goed voor muziek."

In De Hilverbode (een lokale weekkrant voor Hilvarenbeek e.o.) heeft Rens van Ginneken een interview met Hein Augustijn over dialect en het VAN HIER Festival in Westelbeers. Nog enkele citaten:

...Ik heb altijd een zwak gehad voor bands die in hun moerstaal of in het dialect zongen, zoals de Veulpoepers, Tröckener Kecks en The Scene, maar ook Vlaamse bands als Noordkaap en Gorki die ik nog zag tijdens Sneeuwpop in Diessen...

...het dialect is zo levend als je het zelf wilt! Ik zou het ook leuker vinden als het nog meer zou leven, ik vind het ook niet echt leuk als jongeren met zo’n Gooise R spreken en het zou zonde zijn als het verdween, want het is hartstikke charmant. Maar ik wil het toch vooral luchtig en positief benaderen. Niet teveel in de nostalgie blijven hangen, alsof vroeger alles beter was. Taal en ook dialect is altijd in beweging, dat is nu eenmaal zo...

Nadat er enthousiaste reacties waren gekomen over de single Van Hier die Augustijn opnam met Gerard van Maasakkers en enkele andere streektaalzangers (waaronder Leon Moorman uit Drente, hij staat ook op het festival), volgde het idee voor een festival en meldden zich mede-organisatoren: Ramon de Louw, Justus Janssen en Tinus Kanters, en zo meldt Hein: ...Nu staat er dus een hele mooie line-up, laagdrempelig en familievriendelijk...

Het volledige interview kun je hier nalezen. Ondertussen werkt de organisatie hard aan de laatste loodjes en het definitieve tijdschema: 

11:30 Terrein open
12:00 Aanvang eerste optreden (Iris Penning)
...
23:00 Einde laatste optreden (Second Harvest)
23:30 Terrein gesloten

Ticketkopers krijgen uiteraard alle info per mail toegestuurd en er zijn vrijwilligers ter plekke die de bezoekers kunnen wijzen waar fiets of auto geparkeerd kunnen worden. Heb je een lift nodig, dan kun je een berichtje plaatsen in het event op Facebook.

Er zijn stoelen, maar wil je zeker zijn dat je kunt zitten dan mag je een eigen klap- of tuinstoel meenemen en het is handig om een trui, vest of jas bij de hand te hebben want het koelt behoorlijk af 's avonds.

En, ook niet onbelangrijk, de inwendige mens:
De Cultuurboerderij voorziet in een uitgebreide bar en maaltijden. Deze zijn te verkrijgen tegen inlevering van bonnen die bij de entree kunnen worden gekocht (PIN of - bij voorkeur - contant). Eigen consumpties op het terrein zijn niet toegestaan, een flesje water is natuurlijk geen probleem.

VAN HIER Festival affiche met namen 2024

Zondag 25 augustus 2024, VAN HIER festival in De Cultuurboerderij, Voldijnenseweg 8, Westelbeers
Het terrein gaat open om 11:30, het programma start om 12:00, het terrein sluit om 23:30.

Tickets zijn verkrijgbaar via de website van De Cultuurboerderij. Via de website kosten ze €15 (t/m 24 augustus). Aan de kassa kosten ze €20. Kinderen t/m 15 jaar kunnen gratis naar binnen.

Zie ook: https://vanhierfestival.nl.