Summerfolk@thecastle: zo heet een nieuw festival dat dit jaar voor het eerst plaats zal vinden op het kasteel in Geijsteren op zaterdag 17 augustus. Landelijk bekende artiesten doen het idyllische kerkdorp van Venray aan: onder meer het duo Britta Maria & Maurits Fondse en The Amazing Stroopwafels.

Initiatief
Het initiatief is afkomstig van enkele muzikale Geijstenaren: Wim Kunen (voormalig lid van de bekende Limburgse folkband Mallemoer en een liedjeszanger die al 15 jaar optreed met eigen liedjes in het dialect onder de naam Geutefiks ) en Oswin Schneeweisz (singer/songwriter). ‘Geijsteren is een hecht dorp met een sterke gemeenschapsband. Dat is de perfecte voedingsbodem voor een cultureel evenement’, zegt Oswin. ‘Een evenement voor en met het dorp, maar ook voor bewoners uit de omstreken en voor de vele toeristen die jaarlijks deze prachtige plek in Noord Limburg bezoeken. Deze bijzondere plek aan de Maas vraagt gewoon om een mooie culturele invulling. Sterker nog: Wijlen Baron Wilbert de Weichs de Wenne liet de ruïne van het kasteel herbouwen als een plek waar het dorp zelf invulling aan moest geven. Dat doen we dus nu met Summerfolk@thecastle.

Van de Maas naar de Maas
Onder de noemer van de Maas naar de Maas komen The Amazing Stroopwafels naar Geijsteren. De Rotterdamse Stroopwafels bereikten in de jaren zeventig landelijke bekendheid met hits als Ik ga naar Frankrijk en Oude Maasweg. Oswin: ‘We vonden het een mooi idee om het Rotterdamse driemanschap dat via hun hit Oude Maasweg zo verbonden is met deze rivier ook eens naar deze plek aan de oevers van de Maas te laten komen.'

Dit concert in Geijsteren wordt natuurlijk de kroon op ons 45-jarig jubileum’, zegt  Wim Kerkhof. ‘We hadden nooit gedacht dat we het zo lang vol zouden houden, maar zijn we 7300 optredens verder en we treden nog steeds met veel plezier op.  Of er in die 45 jaar veel veranderd is? Nee, eigenlijk niet. We zijn nog steeds dezelfde en we vinden het ook nog steeds heel leuk om al die oude liedjes te zingen. De wereld om ons heen is wat veranderd. De ene oorlog is de andere geworden en toen we begonnen was er natuurlijk nog geen internet.  Maar wij zijn een baken van continuïteit. We gaan door tot het einde der tijden.

Britta Maria & Maurits Fondse
Het programma wordt geopend door zangeres Britta Maria en pianist en singer/songwriter Maurits Fondse. Zij maken voor hun optreden een persoonlijke keuze uit hun unieke liedrepertoire. ‘IJzersterke teksten en muzikaal van een ongekend hoog niveau: hartveroverend’, zei Frits Spits onlangs nog over hun muziek in het Radioprogramma De Taalstaat. En de NRC gaf hun recente album De Omweg maar liefst vier sterren. Oswin: ‘Britta Maria en Maurits Fondse vormen een perfect duo met een heel breed repertoire: van Franse chansons tot Nederlandstalige liedjes op teksten van onder meer Ivo de Wijs en Jan Boerstoel. Perfect repertoire voor een intiem buitenluchtconcert op het kasteel. Ik ben echt heel blij dat ze een gaatje hebben weten te vinden in hun drukke agenda om naar ons dorpje te komen en ik weet zeker dat dit een heel bijzondere ervaring gaat worden.

Onvergetelijk
De avond wordt afgesloten met een optreden van De Kasteelbend(e), een gelegenheidsformatie waarvoor twee Geijsterse bands samen werden gevoegd: het folktrio 3G en de rockband De Achterbendt. Oswin: ‘Dat is de klap op de vuurpijl, met opzwepende jigs en en reels, Ierse en Schotse folksongs en meezingers. Vooral de meezingers waren vorig jaar tijdens een meezingconcert op het kasteel een groot succes. We projecteerden de teksten op de kasteelmuur en het publiek zong naar hartenlust mee. Het was tot aan de overkant in Well te horen. Een onvergetelijke belevenis. Een sfeervollere plek voor een muziekfestival is er niet: tegen de achtergrond van de groene weides en de voorbij stromende rivier kunnen de festivalbezoekers straks de zon zien ondergaan en genieten van een zomers drankje en prachtige muziek.

Summerfolk@thecastle, 17-8-2024
17 augustus 2024, Summerfolk@thecastle, Kasteelplaats Geijsteren
De avond begint om 19.00 uur en eindigt rond 23.00. Tickets zijn verkrijgbaar via Venraytickets.nl. Prijs: 10 euro.