De laatste 15 acts van Dranouter 2017 (4 t/m 6 augustus) zijn bekend: Orkesta Mendoza, Raymond van het Groenewoud, De Dolfijntjes, Eliza Carthy & The Wayward Band, Kim Janssen, Opposite Loft Singers, Sarah Ferri with string trio, Jan De Smet & De 2 Centimeters, Tutu Puoane, Martin Harley, Mira, Stoomboot, Sophie & Fiachra, Novar en Embrun.

Orkesta Mendoza, het feestelijke bigband orkest rond frontman en multi-instrumentalist Sergio Mendoza rijgt verschroeiende lappen muziek aan elkaar met behulp van elektrische gitaren, lapsteel, bas, keyboards, drums, accordeon, sax, klarinet en een klein legioen Mariachi trompetten. Hun fenomenaal aanstekelijke salsa van texmex, cumbia, mambo, latin, elektronica, hip-hop, merengue, ranchero, rock’-n-roll, psychedelica en een stevige scheut countrytwang zal ongetwijfeld zorgen voor een broeierig feestje zonder weerga in de Clubstage op zaterdag 5 augustus! Fiesta? Fiesta!

Meisjes, de baanbrekende song waarmee Raymond van het Groenewoud zichzelf tot de kopgroep van de Vlaamse rock’-n-roll katapulteerde, mag dit jaar 40 kaarsjes uitblazen! Samen met zijn trouwe bandleden Mich Verbelen, Cesar Janssens, Bram Weijters en zoon Leander neemt Raymond je mee op een rollercoaster langs zijn nieuw werk en vele klassiekers, de ene keer intiem, de andere keer rockend als een stel jonge honden. Klaar voor een portie Liefde voor Muziek?

De Dolfijntjes ontstonden begin de jaren negentig toen acteurs/muzikanten Wim Opbrouck en Wim Willaert elkaar tegen het lijf liepen op Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Veel meer dan hun wederzijdse liefde voor de accordeon was er niet nodig om de muzikale vonk tussen de twee aan te wakkeren. Verwacht je aan pure, onversneden rock’-n-roll op de accordeon. Waanzinnige popsongs die frontaal op je dansbenen mikken.

Als dochter van invloedrijke folkzanger/gitarist Martin Carthy was Eliza Carthy duidelijk voorbestemd om ook muzikante en zangeres te worden! Eliza slaagt er als geen in ander in om dankzij haar vernieuwingsdrang en muzikale genialiteit bruggen te slaan tussen verschillende genres en nieuw publiek warm te maken voor de Engelse folk. Samen met de 12-koppige The Wayward Band bracht ze dit voorjaar het ambitieuze Big Machine uit, een furieus werkstuk waar violen, strijkers en blazers in dialoog gaan met drums, elektrische gitaren en accordeon. Big band jazz, rock en folk, het passeert allemaal de revue! Maak je klaar voor de revelatie van het moment!

Daar waar het vroeger werk van Kim Janssen veeleer een folky singer-songwriter gegeven was, gaat hij op zijn nieuw album Cousins voluit voor een grootser geluid. Sigur Rós-achtige blazers –en strijkarrangementen komen perfect tot hun recht in de rustige ballades als in de maximalistische pop uitbarstingen. Qua stem zweeft hij tussen een falsetto à la Bon Iver en een Bill Callahan-esque croon. Het mag dan nogal groots en majestueus klinken, toch weten Kim en zijn kompanen het tegelijk klein en persoonlijk te houden. Te ontdekken!

Dat Bob Dylan ooit de Nobelprijs voor literatuur zou krijgen stond al vast omstreeks 1966, want dan verscheen zijn onverwoestbare klassieker Blonde On Blonde. Als ode aan de keizer van de Amerikaanse folk en omdat Blonde On Blonde dit jaar precies 51 oud is, is het kruim van de Belgische scène gevraagd om hun interpretatie van die plaat live te brengen op Festival Dranouter. Het gelegenheidsgezelschap, vermomd onder de naam Opposite Loft Singers, bestaat uit Pieter-Jan De Smet (PJDS, De Piepkes), Roland Van Campenhout, Teun Verbruggen (Flat Earth Society), Mirko Banovic (Arno, Arsenal), Frederik Segers (Stadt), Annelies Van Dinter (Echo Beatty), Bruno Deneckere (The Pink Flowers), Nils Decaster en Fulco Ottervanger (Stadt, De Beren Gieren). Een heuse all-star line up dus, die een eerbetoon zal brengen aan één van de grootste songwriters aller tijden!

In 2012 bracht de Belgisch-Italiaanse Sarah Ferri haar debuutalbum Ferritales uit, dat muzikaal voornamelijk werd beïnvloed door seventies folk en zonnige gipsy jazz swing uit de fifties. Op het in het voorjaar verschenen Displeasure hoor je een donkere, filmische sound, veeleer een fusion tussen piano pop, R&B en soul-jazz. Speciaal voor de gelegenheid en gezien het intieme karakter van kerk als concertlocatie brengt La Ferri een strijkersorkest mee naar Dranouter = Sarah Ferri with string trio!

Ook dit jaar opent het festival op zaterdag en zondag met een heuse singalong. Jan De Smet brengt terug zijn 2 Centimeters mee om iedereen aan het zingen te krijgen. Op verzoek pakken ze dit jaar uit met een programma vol protestliederen. Er zijn redenen genoeg te vinden waarom we eens onze stem zouden willen verheffen en doorheen de muziekgeschiedenis zijn er alvast hopen klassieke protestsongs te vinden. Welke songs op de playlist belanden mag het publiek bepalen, als ze er ineens bij vertellen waartegen ze van leer willen trekken! Laat het weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Facebook/Twitter.

De Zuid-Afrikaanse/Belgische zangeres Tutu Puoane onderneemt een reis doorheen de muziek en poëzie van één van haar favoriete artiesten, de fantastische Canadese singer-songwriter Joni Mitchell. Tutu doet veel meer met Joni’s muziek dan enkel coveren, ze drukt haar eigen stempel met haar prachtige stem en unieke frasering. Het resultaat is een hoogst intuïtieve reis door een intens mooi repertoire. Big Yellow Taxi, My Old Man, Hejira, Both Sides Now en veel meer, gezongen en gespeeld op een herkenbare manier, maar zoals u nog niet eerder hoorde.

Martin Harley is een ongelofelijk getalenteerde blues- en rootsgitarist, zanger en songwriter, getooid met een alsmaar groeiende internationale reputatie. De Brit heeft met The Martin Harley Band tussen 2003 en 2012 vijf albums uitgebracht die een prachtige staalkaart bieden van americana, folk, blues en meer rootsy tunes. In het voorjaar van 2017 verscheen Static In The Wires, een album dat hij samen met Daniel Kimbro maakte en ‘all things Nashville en Mississippi’ uitademt! Harley is ontegensprekelijk een meester op de Weissenborn, een traditionele Hawaiiaanse akoestische gitaar, ook wel een lapsteel of slide gitaar genoemd in de volksmond.

In het najaar van 2016 lanceerde Mira haar nieuwe album Plaats, wat terug een typisch Mira werkstuk geworden is: breekbaar én krachtig, soms speels en cabaretesk, altijd indringend en oprecht. De muziek is nog steeds een patchwork van stijlen: een vleugje pop, een scheut cabaret, een snuif kleinkunst, een streep jazz, duende à la Flamande; Mira is veel, maar bovenal geheel zichzelf. Zelf hanteert ze de piano geflankeerd door twee ravissante muzikanten op contrabas en cello.

Niels Boutsen aka Stoomboot is pas amper 25 jaar en lanceert dit najaar zijn derde langspeler Zwarte Doos. Hij won de Nekka kleinkunstwedstrijd in 2011, stond op het podium met Zjef Vanuytsel, Jan De Wilde, Kommil Foo en speelde op Festival Dranouter, Boterhammen in het Park en een pak andere podia en festivals. Liedjes schrijven én live spelen, dat wil Stoomboot nog het liefst van al. Zwarte Doos mag dan pas verschijnen in de herfst van 2017, deze zomer mag je reeds mee op de fluisterboot van Niels!

Sophie & Fiachra, dat is de Canadese Sophie Lavoie op viool en zang en de Ierse Fiachra O’Regan op doedelzak en banjo. De drie nominaties van de Canadian Folk Music Awards voor hun laatste album en de nominatie voor Sophie als beste Traditional Singer of the Year bij diezelfde Awards tonen aan dat we hier niet zomaar te maken hebben met Janneke en Mieke. “Irish Music with a Quebecois twist at it’s very, very best!

Novar is een nieuwe band rond twee protagonisten van de Vlaamse folk, namelijk Toon Van Mierlo op doedelzak & sax en Jeroen Geerinck op toetsen en mandola. Samen met Fransmannen Thierry Nouat (draailier) en Aurélien Claranbaux (trekharmonica) creëren ze een uniek muzikaal universum waar bij trad en neo hand in hand gaan. Dankzij de elektronica krijgt de Novar sound ook een heel dansbaar karakter.

Sinds 2002 is EmBRUN een vaste waarde in de Belgische folk scène. In hun dansbare folk hoor je duidelijk de invloeden van klezmer en hoewel hun muziek enerzijds heel traditioneel klinkt, is het anderzijds ook doorspekt met meer eigentijdse, progressieve klanken en ritmes.

Volledige line-up
vrijdag 4 augustus: Doe Maar, Het Zesde Metaal, J. Bernardt, Gabriel Yacoub, CC Smugglers, Brihang, Cocos Lovers, Trio Dhoore, DAAU, Tutu Puoane, Martin Harley, Luca Bassanese & P.O.P., Variomatic, Swinder, EmBRUN, McGowan & Munnelly

zaterdag 5 augustus: Bazart, Warhaus, Stef Kamil Carlens, Eliza Carthy & The Wayward Band, Raymond van het Groenewoud, Leyla McCalla, Chantal Acda, Opposite Loft Singers, Mandolinman, Du Bartás, Orkestra Mendoza, Sarah Ferri, Federspiel, Omiri, GFVP, Sophie & Fiachra, Boom'n van de Weireld, Nijghse Vrouwen, Lenny & De Wespen, Novar, Jan De Smet & De 2 Centimeters

zondag 6 augustus: Gregory Porter, Daniel Norgren, Kommil Foo, Charlie Cunningham, De Dolfijntjes, Tamikrest, Federspiel, Kim Janssen, Wally, Mira, Strograss, Daoiri Farrell, Stoomboot solo, Bukahara, Coope Boyes & Simpson, Les Poules à Colin, Ethno Flanders, Elanor, Bears Of Legend, Jan De Smet & De 2 Centimeters

Festival Dranouter
4-5-6 augustus 2017
Tickets zijn reeds te koop via www.festivaldranouter.be