Komende zondag (15 juli) vindt in Bergeijk het Ploegfestival plaats. Op het gevarieerde affiche staan ook folknamen zoals Bots en de Belgische band Follia!. Reden genoeg voor een gesprekje met organisator Frank van Ham en een paar vragen aan Gerard van Maasakkers, die er zijn eerste elpee Komt Er Mer In zal spelen in de originele bezetting.

Organisator Frank van Ham van het Ploegfestival heeft al heel wat ervaring met festivals. Hij organiseerde in de jaren '70 al diverse evenementen, was onder meer betrokken bij de Bladelse Zomerfeesten, en trok er ook op uit naar bijvoorbeeld de Gentse Feesten. Van 1975 tot 1983 zat hij zelf in de folkband Houdoe, die Brabantse folkrock maakte met eigen teksten en muziek. De groep had een compleet dagprogramma in een eigen tent waarmee ze vier zomerseizoenen door de Benelux hebben getourd. In 1982 brachten ze een elpee uit en niet al te lang daarna stopte de band. Alle energie van Van Ham ging in zijn eigen bedrijf zitten. Er werd namelijk vaak gevraagd of die tent en het podium niet te huur waren en zo rolde hij in de bouw van tenten en podia. Van Ham bouwde op Pinkpop, Lowlands, eigenlijk alle Nederlandse festivals, en in het buitenland tot in Spanje aan toe. Ook voor Folkwoods in Eindhoven levert zijn bedrijf de tenten. In 2010 heeft ie de zaak verkocht en sindsdien is er weer tijd voor leuke dingen, zoals muziek. Sinds een paar jaar is Frank van Ham betrokken bij het Ploegfestival, dat in 2008 met een lokaal programma is begonnen, maar al snel besloot tot een breder affiche. De Ploeg vroeg Frank van Ham om mee te doen met de programmering en de productie. "We gaan voor de beleving" vertelt ie, "we willen het gezellig maken voor iedereen die komt." Maar, zo blijkt later, dat is niet het enige. Naast folknamen als Gerard van Maasakkers, Bots en Follia! staan dit jaar ook onder meer Imca Marina en Massada (inderdaad, die Molukse band uit de jaren '70) op het podium tijdens het festival. En Artvark, Van Ham is benieuwd: "Dat is een saxkwartet uit de jazzhoek, eens kijken hoe dat overkomt. We willen het publiek ook prikkelen, op een ander spoor zetten."

Als accordeonist was Frank van Ham in de jaren '70 een van de muzikanten die meespeelde op Komt Er Mer In, het eerste album van Gerard van Maasakkers. Hij zal zondag dus ook zelf op het podium staan. Hij is initiatiefnemer van het project, waarvoor het idee ontstond na het overlijden van bevriende fotograaf Peer van de Kruis. Harrie Franken was er ook al een tijdje niet meer en dat zette hem aan het denken over een reünie. "Alles is lang genoeg geleden," zegt hij, "en we hadden de Veulpoepers vorig jaar op het festival, dat was erg leuk, en ik dacht dat kunnen we met Gerard ook doen. We hadden elkaar al zo'n 30 jaar amper gezien."

Gerard van Maasakkers en de Komt Er Mer In band anno 2012

Het lukte om de mannen bij elkaar te krijgen, Harrie Franken overleed in 2003, maar zijn zoon Karel bleek bereid om in diens plaats mee te doen. Slechts twee keer deze zomer wordt het project uitgevoerd, op het Ploegfestival in Bergeijk en op Folkwoods in Eindhoven. We stelden Gerard van Maasakkers via de mail een paar vragen:

FF: Zijn jullie al aan het repeteren en zo ja, hoe gaat dat?

Gerard: We hebben al gerepeteerd, en blijkbaar zit alles nog ergens diep in ons geheugen opgeslagen; we kenden het nog!

FF: Je speelt een paar van deze  liedjes nog regelmatig, maar hoe voelt het om je nu weer helemaal te verdiepen in die eerste elpee?

Gerard: Liedjes als Cis Verdonk en Hee gaode mee zing ik nog regelmatig. Zegen, Lieke vur Mariken en een paar andere wat minder vaak, maar het is leuk om alles weer 's in z'n geheel te doen.

FF: Welke liedjes van Komt Er Mer In zijn je het meest dierbaar en waarom?

Gerard: Het meest dierbaar? Cis Verdonk (heeft de tand des tijds met glans doorstaan). Zegen, Van d'n hoeksteen en nog een paar anderen blijven ook prachtig om weer te doen.

Die laatste vraag leggen we ook voor aan Frank van Ham, die gelijk vertelt dat de stukken die Gerard op de Bosbouwschool geschreven heeft bij hem persoonlijke herinneringen oproepen, en dan is er D'n Hoeksteen: "Dat is oorspronkelijk een Duits liedje, het gaat over boerenmensen, de ene verlegt stiekem de hoeksteen van het land van de ander, die tekst en die muziek, dat raakt me. Er is in de loop der jaren zoveel veranderd, maar de mens is in feite nog hetzelfde gebleven, ze proberen elkaar nog steeds te naaien, het blijft actueel."

Alle teksten staan overigens op de site van Gerard van Maasakkers, www.gerardvanmaasakkers.com. Wie ze nog niet kent kan ze uitprinten om zondag mee te komen zingen. Het optreden van Gerard van Maasakkers en de Komt Er Mer In band begint om 12 uur, maar ook daarna valt er nog genoeg te genieten. Wat te denken bijvoorbeeld van de maatschappelijk betrokken liedjes van Bots, bij het grote publiek vooral bekend van het nummer Zeven dagen lang, en de feestelijke gekte van Follia!, gedistilleerd uit de wijde wereld en gebotteld in België. Deze eigentijdse smaakmaker sluit het festival van 22 tot 23 uur af.

Zondag 15 juli 2012, Ploegfestival in het Ploegpark, Riethovensedijk 20, 5571 CR te Bergeijk. Aanvang 12 uur, toegang gratis. Meer info over het programma vind je op: www.ploegfestival.nl.