VPRO-radio over verschil tussen folk in Nederland en België

Waarom gaat de Vlaamse jeugd uit haar dak bij groepen als Laïs, Olla Vogala, Kadril, (BUB), Mairan, Ambrozijn en Fluxus, terwijl deze door de Nederlandse jongeren nog steeds worden geassocieerd met de geur van de geitenwollen sokken van hun ouders? Deze vraag werpt het VPRO-radioprogramma Grensverkeer op in haar twee uur durende programma in de nacht van aanstaande dinsdag 22 op woensdag 23 juni (wo 23/6 02:02 tot 04:00 uur Radio 1). Voor wie deze uitzendtijd té onchristelijk vindt is er nog altijd naderhand de mogelijkheid het programma via internet te beluisteren via op http://www.vpro.nl/programma/grensverkeer

In het programma, onder de noemer Hollandsche Volksmuziek! Wo bestu bleven?, zal veel bepraat worden, maar er komt natuurlijk ook muziek aan bod, o.a. van Wè-nun Henk. Ook het verzamel-cd project van Hans Hoosemans, dat jonge Nederlandse groepen presenteert, zal aan bod komen.

In haar perspublicatie zegt de VPRO: "In de jaren '70 kende Nederland een korte opbloei van folk mede dankzij groepen als Fungus, Wargaren, Folkorn en Wolverlei. Maar de komst van punk en new wave in de jaren '80 maakte korte metten met het genre. In Vlaanderen daarentegen bleef men volharden. Het leidde tot een heropbloei van de folk eind jaren '90 met jonge frisse groepen die nu zonder uitzondering voor volle zalen staan te spelen.
In Nederland kwam men de klap nooit meer teboven. Zijn de handelsdrijvende Nederlanders wellicht te veel gericht op het buitenland, en marginaliseren zij hun eigen cultuur? Of hebben zij bij de reformatie het kind met het badwater weggegooid? Heeft de katholieke kerk wellicht een sterke invloed op het behoud van volksmuziek in het Zuiden? Of zijn om nationalistische redenen de Nederlandstalige liedjes in Vlaanderen beter bewaard gebleven?"

Samensteller en presentator Bart Vonk gaat op zoek naar de antwoorden bij Louis Grijp (Meerteninstituut), Paul Rans (Ooit Rum, musicus, VRT programmamaker), Wim Bosmans (conservator muziekinstrumentenmuseum Brussel), Peter Coenen (Stichting Volksmuziek Nederland), Fred Piek (musicus, ex-Fungus) en bij Wouter Vandenabeele (musicus Ambrozijn, Olla Vogala).