Folk en (multi)media is het thema van het januarinummer - het eerste van de 21ste jaargang - van het Vlaamse folkblad Goe Vollek! dat zopas is verschenen. Er wordt aandacht besteed aan hoe folk in de media verschijnt en hoe folkliefhebbers, -muzikanten en organisatoren gebruik (kunnen) maken van de nieuwste technologische ontwikkelingen op dat vlak. Paul Rans vindt dat alle media zouden moeten samenwerken, de redactie van website Folkroddels ziet dat wel zitten.

paul rans op de cover van goe vollek
Paul Rans op de cover van Goe Vollek!

In een interview met Steven Vanderaspoilden laat radioman Paul Rans (ex-Rum) zijn licht schijnen over de nieuwste mediaontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor de folk. De media hebben volgens hem veel invloed op hoe mensen muziek beleven: "Hoe aanweziger de media zijn, hoe minder de mensen zelf muziek gaan maken. Dat is gebleken met de opkomst van de radio, later ook met de introductie van de televisie. (...) Maar de media hebben ook positieve invloeden. 't Kliekske heeft bijvoorbeeld veel meegewerkt aan het Nederlandse programma Groene Linde. Hun bijdrages wekten heel wat reacties los. Mensen herinnerden zich plots heel wat van hun muzikale tradities en zijn zo opnieuw beginnen spelen en zingen." Over het nieuwe medium internet en de taak van radio zegt Rans: "Eigenlijk zouden alle media moeten samenwerken, en elkaar aanvullen. Dan kun je een echt versterkend effect genereren. Dan kun je radioprogramma's maken waarbij je via andere media - zoals bijvoorbeeld het internet - bijkomende informatie ter beschikking kunt stellen, om dieper op een aantal zaken in te gaan. (...) Een radioprogramma vervangen door een internetuitzending is beter dan helemaal niets meer doen, maar er is ruimte voor meer."

De interactieve website Folkroddels ziet zo'n samenwerking wel zitten, lezen we even verder in Goe Vollek! Op de vraag van Bregje Van Autreve aan enkele leden van de redactie over het plaatsen van muziekfragmenten luidt het antwoord van Stefan Feys (DJ Jåk): "Met alle plezier, maar dat is niet zo eenvoudig omwille van de hoge Sabam-kosten [equivalent van de Nederlandse BUMA, red.] voor de verschuldigde auteursrechten." Samenwerking met bestaande (internet-)radio's zoals die van Radio1 en de Gentse jongerenzender Urgent.fm (met een folkprogramma op zondagavond) ziet Stefan Folkroddels Feys zeker zitten. Ook met Muziekmozaïek en Cultuurweb hopen ze nauwer te kunnen samenwerken, bijvoorbeeld door beschikbare agenda's te bundelen of naar elkaar door te verwijzen.

Verder in het januarinummer van Goe Vollek!: Een historisch achtergrondartikel belicht de rol van de - uitgestorven - marktzanger als journalist van zijn tijd. Miel Appelmans van Folkcorner Den Appel mijmert als pionier over de tijd toen hij het kleinkunst/folkblad Tliedboek uitgaf en op de opiniepagina debatteren Peter Vantyghem (chef cultuurredactie van De Standaard) en Cor Vanistendael over de stelling dat folk meer aandacht verdient in de media. Verder wordt de historiek van de geluidsdragers uit de doeken gedaan - van speeldoos tot iPod - en wordt ook de splinternieuwe site van Muziekmozaïek belicht (online te bewonderen vanaf januari). De MySpace van het jonge Peut-être Demain wordt voorgesteld en er zijn cd-recensies, folky quotes uit krantenartikels, nieuws uit de clubs, zoekertjes, een column, prachtige foto's van Bart Denolf enz.

Voor meer info over een abonnement voor 2008 (ook voor Nederland) kun je een mailtje sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer info over Muziekmozaïek: www.muziekmozaiek.be.