Het jongste nummer van New Folksounds heeft veel aandacht voor folk uit Nederland. Er is een interview met Ad Grooten, in de rubriek Meesterwerk de plaat De Gudrun Sêge van de Friese groep Irolt, en een nieuwe band wordt voorgesteld: Scrum. Zij komen uit het oosten van ons land en spelen powerfolk, vertrekkend vanuit de rock. Onlangs verscheen hun debuut-cd Pro Libertate.

Ad Grooten maakte een cd en speelt daarop zelf o.a. gitaar, dobro, bas, sax, low whistle, mellotron, cister, banjo, mandoline en ocarina. Onder de gastzangers zijn Gerard van Maasakkers, JW Roy en BJ Baartmans te horen. In NFS staat een interview met Grooten door Hans van Deelen, die verderop in de rubriek Recensies oordeelt: ...Muzikaal gezien is de cd een zorgvuldig samengesteld kleurenpalet,waarbij zowel Pater Moeskroen elementen als invloeden uit blues, singer/songwriter en Calypso hun invloed doen gelden. Eilandskind is een persoonlijk document dat door zijn veelzijdigheid een groot aantal luisteraars wat te bieden heeft...

In 1975 kwam De Gudrun Sêge van Irolt uit. Nanne Kalma nam het initiatief tot het maken van deze thema-lp. De liederen op kant 1 zijn gebaseerd op oude Friese volksverhalen en legenden waarin de zee een hoofdrol speelt. De Gudrunsage wordt op kant 2 in liederen vertolkt. Jeroen van Zuylen licht het werk toe, en concludeert: ...Met name de verbreiding van de Friese taal in de muziekcultuur mag mede op het conto van Irolt worden geschreven. (...) In het kielzog van Irolt besloten vele folk- en streekmuzikanten in de eigen Friese taal te gaan zingen en schrijven, zoals Doede Veeman, Roel Slofstra, Pyt-Jon Sikkema en de groep Jarje...

Marius Roeting praatte met zanger Skottie en highland bagpipe-speler Ivo van Scrum, een powerfolkgroep die zo'n drie jaar bestaat. Het stevige geluid van Scrum wordt bepaald door bas, drums en metalachtig vervormde gitaren. Zanger Skottie: "Dat echte folkgevoel, zoals de Ieren, dat ontbreekt bij ons. Het is niet onze alledaagse muziek. We nemen een leuk nummer, zetten daar een lekkere gitaarpartij onder, maken dat het wat vetter klinkt en dan is dat rock met Schots en Ierse invloeden." Even later: "We zijn waarschijnlijk te stevig voor het folkcircuit." Over ambiance en instrumentbeheersing zegt Ivo: "Muziek is het belangrijkste. (...) Onze liveshow is voor een groot deel een performance. De ambiance moet door de muziek en de omstandigheden ontstaan. Ik steek veel moeite in het goed laten klinken van mijn instrument."

Verder staan in NFS 112 interviews met Wouter Vandenabeele en Teitur, en artikels over de geschiedenis van de Amerikaanse banjo, Penny Lang (koningin van de Canadese folk-blues), de invloed van sites als Myspace en Sellaband op (folk-)muziek en een eerbetoon aan de in februari overleden Bert Aalbers. In deel 3 van de serie over Zuid-Afrikaanse muziek is er aandacht voor Koos du Plessis en Laurika Rauch.

In de rubriek Op Locatie staan besprekingen van diverse festivals die in mei en juni plaatsvonden en zoals gebruikelijk wordt afgesloten met heel veel recensies, waaronder Lirio, Ougenweide, Chumbawamba, The Pentangle, Rufus Wainwright en Transsylvanians.

Meer info: www.newfolksounds.nl.