In nummer 109 van New Folksounds wordt onder andere aandacht besteed aan de IJslandse en Engelse folk van Funi, het duo dat deze maand ons land aandoet. In het eerste deel van een gloednieuwe serie over instrumentenbouwers vertelt Marc van Daal over de uillean pipes.

Funi is een duo bestaand uit Chris Foster en Bára Grimsdóttir. Ze wonen op IJsland, en combineren de traditionele muziek van dat eiland met Engelse folknummers. Beiden groeiden op in een familie, waar muziek een belangrijke rol speelde. Ze kwamen elkaar tegen op een festival rondom de liederen van Sabine Baring-Gould, die ook regelmatig op IJsland was geweest. Foster werd op slag verliefd op zowel de muziek als op Bára. Chris Foster vertelt: "Zo onbekend als IJslandse muziek in Engeland is, zo onbekend bleek ook de Engelse traditionele muziek daar te zijn. Nu zingen we elkaars traditie en hebben we de IJslandse instrumenten kantele en langspil aan onze instrumentale begeleiding toegevoegd. We namen de eerste cd op in 2004 en die kreeg de titel Funi (vuur). Funi was de naam van een van de lievelingspaarden van Bára's grootvader."

Dat het bouwen van instrumenten voor volksmuziek een vak apart is blijkt uit het artikel over Marc van Daal. Hij is de enige bouwer van uillean pipes in Nederland, en vertelt hoe hij begon: "Nadat ik Liam O'Flynn had zien spelen, moest en zou ik ook zo'n instrument hebben. Maar die waren toen niet zo gemakkelijk te krijgen, en het eerste instrument dat ik kocht was heel slecht. De tweede set uillean pipes die ik kocht was ook niet goed, dus toen ben ik gaan proberen er zelf een te bouwen. Aan die twee instrumenten die ik al had zag ik al snel hoe het niet moest, dus ik probeerde het te doen zoals ik dacht dat het wel moest." Inmiddels heeft Van Daal een jaar of dertig ervaring, en bouwt zijn pipes met Afrikaans ebbenhout, droog, maar niet te, zodat het instrument nog kan groeien. Voor de muzikant rest slechts het goed inspelen.

Voorts zijn er artikelen te lezen over Dree Peremans en zijn boek Naar De Bronnen Van De Folk, producer Joe Boyd en zangeres Pauline Scanlon. Bovendien is een aantal stukken gewijd aan nadere kennismaking met Indiase klassieke muziek, chansonnier Renaud en het duo Electric Kulintang, dat een brug slaat tussen de traditionele muziek van de Filippijnen en de impro-scène van New York.

In het februari-nummer van NFS staan traditiegetrouw de jaarlijstjes en bij de recensies vinden we onder meer de nieuwe albums van: Törf, Piter Wilkens, Wannes van de Velde, Chris Kalsbeek, Omnia, Aoife, Mari Boine, Instinkt, 17 Hippies, Mostar Sevdah Reunion & Ljiljana Buttler en Nickel Creek.

Info over NFS: www.newfolksounds.nl.