De eerste 3 try-outs van het nieuwe programma Zicht van Gerard van Maasakkers waren een groot succes, zo meldt de website van de succesvolle Brabantse zanger/liedschrijver. Hier en daar moet nog worden geschaafd en er komen nog enkele nieuwe liedjes bij, maar, zegt Gerard samen met regisseur Wim Berings; "we zijn al een heel eind op de goede weg!" In het Brabants Dagblad zegt Van Maasakkers tegen verslaggever Rob Musters: "Het is voor mij essentieel om nummers voor publiek uit te testen. Ik voel heel scherp of iets bij het publiek aankomt of niet."

Onlangs konden we al melden dat Van Maasakkers aan twaalf nieuwe nummers werkt. Van Maasakkers noemde al As 't dalijk donker is, een vertaling van Richard Thompson's ‘Dimming of the day' en 19 in 68, een Hey Jude-achtig liedje over zijn zoektocht in het leven van 1968, afgezet tegenover de grote gebeurtenissen van dat jaar. In het artikel in het Brabants Dagblad noemt hij nu nog twee nummers: Gij en ik en As ge nie.  

'Gij en ik' gaat over de relatie tussen de zanger en zijn vriend. Van Maasakkers in het krantenartikel: "Ik voelde ik dat het iets met de toeschouwers deed. Als het lied los komt van het papier, merk je dat er bij optredens iets gemeenschappelijks in de lucht komt te hangen. Het is pas een goed lied als er een universeel gevoel in zit. Als mensen denken 'dit gaat over mij'."

‘As ge nie' gaat over zijn in 1957 overleden zusje Marijke, die op driejarige leeftijd verongelukte. Van Maasakkers : "Ik heb daar nooit eerder over gesproken. Ik was destijds acht jaar en de oudste uit een gezin van zes kinderen. Ik was, denk ik, de enige die besefte dat er iets onherroepelijks gebeurd was. Niemand durfde er in de familie over te praten, omdat we aanvoelden dat het voor vader en moeder te pijnlijk was." "Op de dag dat we vader gingen begraven, kwamen we toevallig langs haar graf. De hele familie bleef stil staan. Iemand zei 'Och, nou komen we langs ons Marijke'. Spontaan hebben we toen bloemen uit de boeketten van vader bij haar gelegd. Daarna kwamen de fotoboeken op tafel. We mochten het eindelijk over haar hebben. Ik kon er niet omheen om dat op te schrijven. Ik moest er iets mee doen en dat is het nummer 'As ge nie' geworden". (...) "Het liedje voor mijn zusje heb ik bedacht op de dag dat ze vijftig geworden zou zijn. Ik schrijf heel intuïtief. Voor mij is de strekking natuurlijk volkomen duidelijk, maar voor andere mensen hoeft dat niet noodzakelijk hetzelfde te zijn. Pas achteraf onthullen sommige woorden hun betekenis. Ze staan daar niet toevallig. Teksten blijken soms nog compleet te kloppen, ook al geven andere mensen er een tegenovergestelde uitleg aan. Over een lied waarin ik over mij en mijn vader schrijf, krijg ik tot mijn verbazing veel reacties van jonge vaders, die geroerd waren door de vaderkant in het geheel. Dat is echter nooit mijn insteek geweest. Het is vaak wel een maatstaf of een tekst gelukt is of niet."