Hoewel de jongste editie van NewFolkSounds door omstandigheden ietsje dunner uitvalt dan gebruikelijk, valt er nog heel wat interessants te lezen. Veel verhalen gaan deze keer over mensen die hun eigen muzikale wortels ontdekten en daarmee aan de slag gingen. Artikelen over Friese troubadours, Kardes Türküler, die Turkse minderheidstalen stimuleert en Taberna Mylaensis, de groep die de Siciliaanse cultuur nieuw leven inblies.

Taberna Mylaensis
De groep ontstond in 1975 en is nog steeds actief bezig met het behoud van de Siciliaanse cultuur. Eelco Schilder beschrijft hun geschiedenis. Zoals vaker gebeurde werd voorman Luciano Maio eerst gegrepen door de muziek van Dylan, Rolling Stones en de Beatles, maar raakte hij steeds meer geïnteresseerd in het zelf spelen. Met enkele vrienden werd besloten om de eigen cultuur een nieuwe impuls te geven. Overigens beperkt Taberna Mylaensis zich niet tot de oude gezangen van vissers en boeren, er wordt inmiddels ook zelf gecomponeerd en de band probeert met de tijd mee te gaan.

Kardes Türküler
Julia Heuwekemeijer heeft een interview met Kardes Türküler over de achtergrond van deze band. Er is een kern van twaalf mensen. Het repertoire bestaat uit muziek van minderheidsgroepen in Turkije. In 1993 is de groep ontstaan, als politieke daad. "Acties voor recht op culturele identiteit werden onderdrukt. (...) Wij geloofden in een multicultureel Turkije. Daarom begonnen we de muziek uit Anatolië in hun eigen talen te zingen."  Ook in het buitelnland treedt de band regelmatig op: "Mensen buiten Turkije houden van onze muziek omdat ze de ritmes en de atmosfeer van de muziek begrijpen." De politieke boodschap wordt dan bij voorkeur in een interview uitgelegd.

Friese troubadours
Ook in Friesland is de eigen cultuur door heel wat artiesten herontdekt. Nynke Laverman is inmiddels vrij bekend, maar in de provincie zelf zijn heel wat troubadours met succes actief. Joop van den Bremen geeft een overzicht van wat er zoal gebeurt in de Friese wereld van de sjonger/lietsjeskriuwer. Zo komen de Fjouwer Trûbadoers (Piter Wilkens, Gurbe Douwstra, Jaap Louwes en Doede Veeman) en Sido Martens, die overigens in het Nederlands zingt, aan bod. Hoewel de belangstelling om Friestalige muziek te maken bij de jeugd terug loopt, zijn er wel nieuwe ontwikkelingen. Marius de Boer noemt Meindert Talma, die deels in het Fries opereert en ook theaterprojecten doet. Gurbe Douwstra wijst op Remon de Jong, een rapper die op Aaipop staat met een Fries programma en samenwerkte met Piter Wilkens en Ernst Langhout.

Verder artikelen over Dick Annegarn, Remmelt, Muus & Femke, De Rotte Herders, Geert Chatrou, Sara Tavares, de invloed van de Franse folkplaat Pierre de Grenoble in Het Meesterwerk, geluidsman Henk Tjoonk in Achter De Schermen en de laatste aflevering van Dansen van het Bal Folk. Recensies zijn er deze keer van o.a. Deux Accords Diront, Lúnasa, Aidan O'Rourke, Besh o droM, Ojos de Brujo, Susana Baca en kaderrecensies over streektaalmuziek, India en Congo.

Zie ook: www.newfolksounds.nl.