Thé Lau: 'Ik weet niet hoe jij de wereld ervaart,
maar volgens mij is ze compleet in verwarring'
Thé Lau is hot. Zijn solo-cd De God Van Nederland spreekt aan. Hij treedt veel op en is vaak - ook op de Belgische - radio te horen. Op het Dranout Folkfestival sluit hij een van de avonden af op het hoofdpodium. Martin Groenewold interviewde hem voor Twentsche Courant/Tubantia. Enkele citaten:
…Thé Lau (49) heeft een zware nacht achter de rug. Maar dat is nauwelijks te merken, als hij in een café op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam zijn verhaal doet. Zijn solo-album De God Van Nederland is ontstaan uit pure noodzaak, zo blijkt al snel. 'Van begin tot eind heb ik er bovenop gezeten,' zegt Lau. 'Het meeste heb ik zelf ingespeeld. Met als resultaat dat de cd precies klinkt zoals ik wil. Met de band is dat nooit helemaal het geval geweest.'…
…Om misverstanden te voorkomen: De God Van Nederland is een echte popplaat geworden, en zeker geen cd met louter 'luisterliedjes'. En met cabaret heeft het al helemaal niets te maken. 'Een hoop mensen blijken te denken dat ik een soort theaterproject aan de hand heb,' zegt Lau. 'Na een tv-optreden bij Barend & Van Dorp kreeg ik stomverbaasde reacties: 'je zou toch iets akoestisch gaan doen?'. Maar ik wil juist weer op festivals spelen, mooie openluchtoptredens doen. Dat de plaat aan The Scene doet denken, is niet zo vreemd. Ik heb, laten we zeggen, een eigen handschrift op gitaar.'…
…Hij zingt over een tot inkeer gekomen drugsverslaafde, de begrafenis van een vriend en over prille minnaars in de schemer van een oorlog. Geen gemakkelijke kost. 'Ik weet niet hoe jij de wereld ervaart, maar volgens mij is ze compleet in verwarring,' zegt Lau. 'Ik zing over de dingen die me bezighouden.' (…) Zelden kiest Lau in zijn teksten voor de directe weg. Met alle gevolgen van dien: zijn grootste hit, Blauw, is in Nederland altijd verkeerd begrepen. 'Pas na tien jaar realiseerde ik me dat Nederlanders blauw associëren met 'lazarus'. In Vlaanderen is blauw de blues , zoals ik het heb bedoeld. Nederlandstalige teksten vind ik vaak erg expliciet. Waarschijnlijk is dat afgedwongen door de enorme cabarettraditie die hier heerst. In Vlaanderen wordt cabaret totaal niet gewaardeerd. Dat is wellicht de reden waarom ik daar populairder ben dan in Nederland.'…
…Lau hoopt dat zijn nieuwe cd vooral optredens zal genereren. 'Het podium is de enige plek waar ik me meer dan op m'n gemak voel.' Commercieel succes is daarbij nooit een doel geweest. Natuurlijk hoop je wel dat een plaat wordt opgepikt. Met The Scene hebben we wat dat betreft weinig geluk gehad. Onze cd Marlène kreeg geweldige reacties in de pers, maar door een fusie bij de platenmaatschappij schoot de promotie er bij in. Dat soort dingen is dodelijk. Double T is een kleine maatschappij, gevestigd in een oud pand in de Jordaan. Ze hebben nauwelijks genoeg ruimte om alle ordners op te bergen. Maar ze lopen hard voor hun artiesten. En dat is veel waard.'…