Nieuwe aanpak Gentse Feesten

De Gentse Feesten zijn weer volop aan de gang. Tot en met maandag 29 juli zijn er ongelofelijk veel dingen te doen in Gent. Raadpleeg voor de agenda de site van de Gentse Feesten: www.gentsefeesten.be
Een nieuwe aanpak moet de gigantische mensenmassa's (zo'n kleine anderhalf miljoen bezoekers) die op de feesten afkomen in veiliger banen gaan leiden. De eerste resultaten van die nieuwe aanpak zouden nu al merkbaar moeten zijn en uiteindelijk in 2006 voor de definitieve 'Gentse Feesten nieuwe stijl' moet zorgen. Maar een verslag in De Standaard over het eerste weekeinde heeft het over enorme drukte.
Jacques Hendriks sprak voorafgaand aan de Feesten voor BN/De Stem met de woordvoerder van de Dienst Feestelijkheden in Gent, Claude Beernaert. De fameuze tiendaagse werd véél te druk. Reden voor Beernaert om het 'anders' te gaan doen. Professioneler, vooral veiliger, maar zeker niet minder feestelijk. Hier enkele citaten uit het verhaal van Jaques Hendriks, gevolgd door enkele alinea's uit het verslag in De Strandaard over de start van de Feesten.

…Een evaluatie van de organisatie van het al 139 jaar oude volksfeest heeft geresulteerd in een nieuwe aanpak De aanpak moet minder amateuristisch. De tijd dat een groep goedwillende enthousiastelingen de boel draaiende kon houden, is al lang voorbij. De Gentse Feesten moeten op de eerste plaats veel veiliger worden, zegt schepen Termont. (…) Daarnaast is het toch de bedoeling om een nog groter en breder cultureel programma aan te bieden. Niet voor niets zijn dit jaar twee internationale festivals aan de toch al ongekend uitgebreide affiche toegevoegd, het tweemaal drie dagen durende Blue Note Jazz Festival en het Eerste Internationaal Jeugdcircusfestival. "Die professionalisering wil niet zeggen dat het folkloristische, romantische karakter van de Gentse Feesten zal verdwijnen. Integendeel zelfs, dat is een veel te belangrijk, sfeerbepalend aspect", zegt Claude Beernaert…

…Wat die veiligheid betreft, wordt dit jaar voor het eerst gebruik gemaakt van een duidelijk aangegeven net van publieks- en evacuatieroutes van minimaal vier meter breedte. Zo nodig wordt daarbij gebruik gemaakt van afrasteringen of veiligheidspersoneel. Bezoekers moeten ten allen tijde - zeker in geval van calamiteiten - de zogenaamde vermaakcentra vlot kunnen verlaten. Verder mogen de pleinen voortaan voor niet meer dan zeventig procent gevuld zijn met feestgangers. "Als het zo ver dreigt te komen, dan worden stewards geïnstrueerd om de binnenstromende mensen vriendelijk te verzoeken om voor hun eigen bestwil naar een andere activiteit te gaan kijken. Er is tenslotte meer dan genoeg te doen", aldus Beernaert, die erkent dat hierbij enig begrip van de bezoekers gewenst is….

…Hoogtepunten zijn dit jaar, naast de reeds vermelde jazzhappening en het jeugdcircusfestival, 10 Days Off (techno), de Grote Prijs Internationaal Straattheaterfestival Gent en het Puppetbuskerfestival waar 25 groepen van marionettenspelers uit liefst dertien landen aan meedoen. Nieuw is dat de Korenlei, vlak bij de centraal gelegen Korenmarkt, overdag vrijgemaakt is voor kinderanimatie en 's avonds voor Polé Polé, een programma vol swingende wereldmuziek. Wat overigens wel ten koste is gegaan van de traditionele kraampjes in die straat. Ook nieuw is dat de Oude Beestenmarkt, waar tegenwoordig een aantal eigentijdse cafés te vinden is, nu ook officieel participant is van de Gentse Feesten. Op dit plein treden diverse bands op, die met name luisteraars van Studio Brussel wel zullen waarderen. Daarnaast staan hier dj-sets en de vertoning van video-kunst op het programma. Verder kunnen de festivalgangers zoals gebruikelijk genieten van wereldmuziek, van Vlaamse troubadours, van rock, pop, techno, blues, salsa, folk , klassiek, dance, trance, hip-hop, opera, levenslied, theater, film, dans, exposities en niet te vergeten de revue The Eddy Wally Story in theater Capitole. Inderdaad, veel te veel om op te noemen….

Ondanks alle goede voornemens was het eerste weekeinde dus toch bijzonder druk.geweest. Inge Schelstraete stortte zich voor De Standaard in het feestgedruis. Hier drie allinea's uit haar verslag:

…Verschrikkelijk veel volk, op de Gentse Feesten, ook al was het nukkig weer. Met Ten Days Off voor de tweede keer in Vooruit, Eddy Wally aan het Zuid en jazz in de Bijloke dijen de Feesten ook steeds verder uit….

…Een blik op de wijzers naar de parkeerplaatsen leert dat de eerste dag van de Gentse Feesten alvast niet meer stuk kan: 0 vrije plaatsen, 22, nog eens 0. Op een gewone zaterdag, als er druk wordt gewinkeld, zijn dat er toch altijd een paar honderd per parkeergarage…

…Veel bezoekers willen de kleurrijke openingsstoet voor geen geld missen. De verrassing dit jaar is dat er meteen na die stoet een tweede, witte proteststoet opstapt, waarin feestenveteranen als Walter de Buck hun ongenoegen uiten over de toenemende commercialisering van de open stadsruimten. Gentenaars denken daarbij bijvoorbeeld ook aan de reuzenbloemenmand die vorig jaar wekenlang het Emile Braunplein verpletterde, maar de nostalgie naar de krakkemikkige maar resoluut oncommerciële feesten uit de jaren zeventig is levendig. Dat betalende festivals als Ten Days Off en het nieuwe Blue Note Festival een absolute verrijking zijn voor de stad, geven de nostalgici nog schoorvoetend toe. Maar het gloednieuwe én gratis Boomtownfestival werd in de meeste discussies over het hoofd gezien, al zullen veel studenten daar dit jaar ondervinden dat Gent echt wel die feeststad uit de legendes is….
Gentse Feesten, nog tot maandag 29 juli