NewFolkSounds: 25-jarig bestaan, jaarlijstjes en Wolverlei
NewFolkSounds nr 85 komt met de jaarlijstjes van 2002. De redactie constateert dat de verschillen in de individuele lijsten te ver uiteen lopen om een totaal overzicht met enig houvast te creëren. Desondanks maken ze enkele constateringen zoals de wedergeboorte van Linda Thompson. Haar cd Fashionable Late werd in de meeste lijstjes genoemd, even vaak als de cd Rubai van de Britse groep Flook.
Zilveren jubileum
Het blad staat even stil bij het zilveren jubileum van haar moeder-stichting. Op 4 juli 1978 werd officieel de Stichting Jan Viool opgericht met als doel 'het toegankelijk maken van de volksmuziek in al haar facetten'. Een van die activiteiten was toen - en nu nog steeds - het uitgeven van een tijdschrift. Het blad heette eerst Jan Viool, daarna Folksounds en tegenwoordig dus NewFolkSounds.
Het blad voelt niets voor een historisch overzicht maar maakt bij een van uitgaven dit jaar een speciaal katern. Daarin, zo schrijft de redactie, blikken ze wel terug, maar transponeren dat verleden aan de hand van opmerkelijke feiten en gebeurtenissen naar het actuele hier en nu en kijken juist vooruit naar de komende jaren.
Wolverlei
NewFolkSounds volgt met haar rubriek het Meesterwerk het goede voorbeeld van het blad Heaven. Ook NFS gaat nu geregeld terugblikken op een belangrijke plaat uit de geschiedenis. De primeur in Meesterwerk is de elpee Wind Tegen van Wolverlei, die opgenomen werd in de volgende samenstelling: Frans Smulders (zang, gitaar, cister, draailier en mandoline), Kees van der Poel (zang, gitaar, draailier, eenhandsfluit en trekharmonica), Rens van der Zalm (viool, mandoline, tin whistle, harmonium en zang), Theo de Jong (bas) en Marten Scheffer (portatief harmonium, gitaar en viool).
Eventjes het geheugen opfrissen; op Wind Tegen staan nummers als: Drie Zusters, Engeland Varen, Groenelands Varetje, Jagertje, Een Ruiter Langs De Straat en een vertaling van Eric Bogle's No Man's Land onder de titel 14-18.
Dit is inderdaad een van de mooiste folkalbums, ooit door een Nederlandse groep gemaakt. Toch is het de vraag of de eerste titelloze lp van Wolverlei niet nóg mooiere mooiere klassiekers bevatte zoals Rozendansliedje, Scheepjes over zee, Te Groenland Op De Klippen, Koosje Koosje, Willegeboompjes en Het Vrouwtje Van Den Bosch. Bijzonder jammer dat beide lp's nooit op cd zijn gezet.
Hans van Deelen over dit tweede album van Wolverlei dat in 1980 verscheen:
…het wordt door menigeen gezien als het meest verfijnde product van de Nederlandse folkbeweging…
en:
…De muzikale aanpak van Wolverlei is erg subtiel. Er zijn inventieve arrangementen, die gedijen door een zorgvuldige opbouw van de nummers (…) Bovenal is er een uitstekende instrumentbeheersing, die ervoor zorgt dat je gekluisterd blijft luisteren. De zangstem van Frans Smulders (…) is helder, gevoelig, sympathiek en duidelijk. Daarbij komt dat het geluid van de lp bijzonder goed is. Het geluid is open, alle instrumenten zijn uitstekend van elkaar te onderscheiden. Nergens wordt het een brij, terwijl er toch veel gebeurt…
en:
…Met wind tegen bevestigt Wolverlei de naam van topgroep. De groep merkt echter dat de muzikale mogelijkheden nu wel zo'n beetje onderzocht zijn. Wolverlei besluit dan ook te stoppen. Op het Winterfolkfestival van 1981, op 12 december in Dordrecht en op 13 december in Arnhem, vinden de laatste optredens plaats….
Interviews
Verder interviews met mensen als Bill Jones (nieuw gezicht in Engelse folkscene), Régis Gizavo (swingende accordeonist uit Madagaskar, die binnenkort door Nederland toert), Ogham (Schotse muziek van het Brabantse land), Nick Keir (van The McCalmans), Fiachna O'Braonain (gitarist van Hothouse Flowers), Carlos Maria Trindade (toetsenist van Madredeus). Bovendien artikelen over boventoon zang, over de Spaanse chansonnier Paco Ibañez en Asian Undergrond. In Op Lokatie een terugblik op de Celtic Nights in Enschede, leeuwarden, Breda en Tiel.
CD's
Veel cd-recensies over ondermeer Ambrozijn, Folkcorn, Mick Moloney, The Chieftains, Broderick, Capercaillie, Dick Gaughan, Nathalie MacMaster, John Tams, Eliza Carthy, Oyster Band, 17 Hippies, Gilles Le Bigot, Accordeon Tribe, Virgil Shaw, Mercan Dede, The Tulips. Op twee cd's wordt iets dieper ingegaan: Sará verso il mattino van de Belgische tango nuevo groep Sexteto Tanguedia en Druid Dance van de Zeeuwse fluitist Jules Bitter. Ook veel aandacht voor streektaalmuziek van o.a. Anneliek Merx, Noud Bongers, Gurbe Douwstra, Engel Reinhoudt, Om'e Noard en nog meer van die mooie namen.