A-capella mini-cd Laïs van Ludo Vandeau
Laïs & Ludo Vandeau trokken de afgelopen twee maanden met een à capella programma door België. Ze vinden het zeker voor herhaling vatbaar zeggen ze tegen de journalist Peter Vantyghem in een interview in De Standaard.
Van hun à capella repertoire is een mini-cd opgenomen met 8 nummers, die vandaag verschijnt bij Virgin. Op de mini-cd staan onder meer de volgende nummers: Tria Cantica van Jules Van Nuffel, After the goldrush van Neil Young, Belle en Tjanne die al door Ambrozijn op cd werden gezet, de Ierse traditional May morning dew en het kinderlied Kabouter Kiekeboe.
Overigens volgt er nog één à capella concert en wel op 27 april in Lier. In het kader van het Feest van de Folk is er die zondagavond om 20.30 uur een concert in de Begijnhofkerk Lier.
W a r e g e d a a n t e ?
Peter Vantyghem vraagt zich in De Standaard af wat de ware gedaante is van Laïs. "Is het de groep die de voorbije jaren genster sloeg met gevarieerde wereldmuziek? Of is het de kern van de drie meisjes en hun stemmen?" De nieuwe mini-cd geeft volgens hem volop voedsel aan die laatste mening. Hij woonde een van de concerten bij en is enthousiast: …"Het Laïs zoals dat in de kapellen te horen was, lag dicht bij de essentie van de groep. Het was verbazend zoals ze het polyfone "Tria cantica" van Jules van Nuffel zongen. Doorvoeld was "In this heart" van Sinead O'Connor. De rauwe alt van Jorunn Bauweraerts, de perfecte hoge sopraan van Brosens en die aparte kleur van Delcroix. Voor groep en publiek waren het heerlijke concerten"…, aldus Vantyghem.
I n t e r v i e w
Nu de mini-cd uitkomt sprak Vantyghem met met Laïs en Vandeau. Hier enkele stukken uit dat interview:
- Op deze plaat klinken jullie geweldig bezield en enthousiast. Alsof het vooral écht moest klinken. Delcroix: "We hebben verschilende takes opgenomen, en dan gekozen voor de meest échte, ja. Niet de meest juiste. Het moest een beetje rock-'n-roll zijn. Het moest vlammen"
- Is dit een terugkeer naar jullie roots? Bauweraerts: "Het is natuurlijk onze basis, in die zin dat we onze nummers altijd al zingend maken. Laïs is ook gegroeid uit de volksmuziekstages in Gooik, waar we samen zongen. En we hebben in de afgelopen jaren ook vaak a capella gezongen zoals in Marseille in het voorprogramma van Sting. Nadien hebben we dan altijd de indruk dat alles weer compacter was geworden. Je vindt elkaar terug als je zo zingt." Vandeau: "Het is zondermeer een terugkeer naar de essentie. Je weet ineens weer waarom je zingt. Je hebt geen zenuwen, het hoeft niet perfect te zijn."
- Ludo, je zingt hier tederder dan met Ambrozijn. Dit lijkt iets meer je natuurlijke stem. Brosens: "Dat heeft natuurlijk met de vrouwen te maken, hé. " Vandeau: (lacht) "het was in ieder geval een zalige ervaring. Ik hou ervan om in harmonie te zingen. Maar zingen met vrouwen is mij echt niet vreemd. Ik heb zeven zussen en die hebben mij in feite leren zingen, en me geholpen om te improviseren. De stap om met Laïs te zingen was dus niet zo groot. Het zin sympathieke vrouwen en sterke zangeressen. We kunnen er een andere mening op nahouden over interpretatie en gevoel, maar dat is normaal. Als ik kon kiezen, dan zou ik altijd met vrouwen zingen. Het is minder macho."
- Jorunn, je stem heeft er een rauwe dimensie bij gekregen die ze volwassen maakt. Bauweraerts: "Volgend jaar ben ik al tien jaar bezig, weet je. Ik ben heel jong begonnen en had in die beginperiode nog een kinderstem. Ik heb heel mijn puberteit doorgezongen."