Bourdonske interviewt Dirk van Esbroeck en Erwin Librecht
De afgelopen dagen hebben we al geregeld geciteerd uit het lentenummer van het Vlaamse folktijdschrift Bourdonske. De hoogste tijd dus om eens te melden wat er dit keer in dit goed ingewijde blad staat. De voorpagina wordt gesierd met een foto van Soetkin Collier met Djamel. Over de affiare Soetkin Collier schrijft hoofdredacteur Marc Bekaert ondermeer: …Soetkin is tegenwoordig een uitstekende breeddenkende zangeres en wereldburger. Dat bewees ze met een gastoptreden met Ambrozijn, Djamel e.a. zwarte medemensen. En de Flemish new folk is nog nooit zo multicultureel geweest als tegenwoordig (Olla Vogala, Oblomow, Jaune Toujours, Keukkejoen…). De crossover is zo intens dat je tegenwoordig bijna met een vergrootglas moet zoeken naar een Vlaams elementje. Dat men zich dus maar wat beter informeert in plaats van te beweren dat dit soort muziek niet politiek correct zou zijn. En dat enkele "vrijbuiters"binnen de folkscene nog meer oppassen zich voor welke volksnationalistische kar dan ook te laten spannen…
Interviews
Het blad heeft twee uitvoerige interviews. Vier pagina's zijn gevuld met een gesprek met Dirk van Esbroeck in verband met 25 jaar Van Esbroeck en Masondo. En gedurende zes rijk geïllustreerde pagina's komt Erwin Librecht (Kadril, Wild Boar Music) het woord. Ook is er een gesprek met Oscar Cardoso, bouwer van Portugese guitarras en klassieke gitaren.
Dirk van Esbroeck
Uit het artikel over Dirk van Esbroeck lichten we een mogelijk nieuwtje:
…Een vernieuwde samenwerking met Wiet van Leest (van RUM) is niet uitgesloten in een project rond de Vredesconcerten van Passendale. Misschien zit daar wel een echte RUM-reünie in?….
Erwin Librecht
Erwin Librecht zegt over de begintijd van Kadril, de groep die alweer 26 jaar bestaat:
…Als jonge gasten waren we nogal geïnteresseerd in kleinkunst. Van daar naar folk en aanverwante is maar een kleine stap natuurlijk. Toch is het zo dat we aanvankelijk bijvoorbeeld meer naar Donovan en The Dubliners luisterden dan naar Vlaamse folk. Het was Herman Dewit die er ons eigenlijk toe aanzette om een groepje op te richten aangezien we zo intensief bezig waren met muziek. In het beginstadium waren we vooral ambiancemakers op allerlei feesten en kermissen. We speelden Engelse, Franse en Ierse covers van o.a. Martin Carthy, Malicorne, The Bothy Band en Planxty. Ondertussen luisterden we nog wel naar pop en rock of zelfs jazz en klassiek. We luisteren trouwens nog steeds naar de meest uiteenlopende genres….
En Librecht over het door hem in het leven geroepen label Wild Boar Music:
…Het is zeker niet zo dat er geen plaats is voor traditionele folk. Voor mij kan dat even goed maar tot nu toe heb ik geen serieus aanbod gekregen in die richting. Ik ben dus zeker niet bewust op zoek naar vernieuwende dingen. Soms krijg ik de kriebels trouwens als ik in een artikel over een cd lees dat het niet vernieuwend is. Who cares als het goed gebracht is…
Festivals
Naast een voorbeschouwing op Labadoux en Gooikoorts (4 en 5 juli) zijn er doorwrochte recensies van de folkfestivals in Gent en Tilburg. Hoofdredacteur Marc Bekaert:
…Er kan wat nagekaart worden over beide op zich interessante maar niet zo succesrijke festivals. In Tilburg was er zondag te weinig volk en ook in Gent liep het niet altijd storm (…) Het breed en thematisch programmeren getuigt wel van een visie, maar het gros van het (potentiële) publiek heeft daar maar weinig oren naar. Folk in de brede zin (zoals beide festivals dat interpreteren) spreekt wel degelijk ook een jong publiek aan, alleen moet er wat bijgestuurd worden. (…) Een betere naam voor het festival, geen programmawissels op het laatst en iets minder groepen lijken ons in elk geval aangewezen…
CD's
Verder biedt Bourdonske rubrieken als 'Onlangs ergen gelezen', een eindeloze agenda en veel cd-besprekingen onder de titel Plaatjestater ondermeer over: Kadril, Jokke Schreurs Trio, Willem Vermandere, Wouter Vandenabeele & co (Metamorf!), Jopie Jonkers Groep, Gerard van Maasakkers, Jules Bitter, Christine Collister, Chietains, Patrick Street, Värttinä, Dalinda, Babslet, Sixteen Horsepower, The Walkabouts, Seckou Keita etc. met uitgebreide besprekingen van vele tientallen folk-cd's.