Nederlandse muziekbladen New Folk Sounds
en Heaven vieren jubilea

New Folk Sounds en Heaven pakken in hun zomernummers uit met specials. New Folk Sounds viert het zilveren jubileum van de overkoepelde stichting Janviool met een jublileumnummer. Heaven staat stil bij het feit dat dit 6xper jaar verschijnend blad toe is aan haar 25 ste uitgave. New Folk Sounds blikt uitvoerig terug, maar ook vooruit.

HEAVEN
Heaven omlijst haar feestje (toch wat minder dan een 25-jarig bestaan) wat lichtvoetiger met tal van lijstjes: 25 Artiesten met een song getiteld Heaven - 25 Songs met het getal 25 in de titel - 25 Klassiekers met Heaven in de titel - 25 Mogelijke discografieën voor de volgende Heavens. Nog aardiger zijn de vragen die voorgelegd zijn aan Heaven-medewerkers: Wat zijn je favoriete platenzaken, concertzalen, vergeten klassiekers, lp's die node op cd moeten verschijnen, favoriete feestnummer, onderschatte artiesten, overschatte artiesten, favoriete 'foute' platen, favoriete platenlabels, beste debuten sinds Heaven (1999), gemist in Heaven, favoriete artikelen uit 25 Heavens, favoriete Heaven.

NEW FOLK SOUNDS
Het jubileum van New Folk Sounds is natuurlijk van een grotere importantie. 25 Jaar Stichting Janviool is niet niks. Al die tijd houdt een groep vrijwilligers een muziekblad overeind, dat in de beginperiode (toen heette het nog Jan Viool) meer een muzikantenblad was en tegenwoordig meer consument gericht.

Nadat in de tachtiger de belangstelling voor folk inzakte en bijvoorbeeld het radioprogramma Folk Live uit de ether verdween bleef Jan Viool de enige bindende factor. En dat is het tot de dag van vandaag met New Folk Sounds, hoewel er de laatste tijd toch weer wat meer initiatieven tot ontplooiing komen, zoals deze site.

Terecht besteedt Neerlands folkmagazine uitvoerig aandacht aan het zilveren jubileum. Het blad doet dat in de vorm van een aantal thematische artikelen:

= Allerhande weetjes uit het Janviool-tijdperk.

= Keltische muziek in de lage landen. Een zoektocht naar het hoe en waarom van de ongekende popurariteit van deze muziek.

= Wereldmuziek in Nederland: Aan de hand van deskundigen wordt een beeld gevormd van de wereldmuziekbeleving.

= Verboden liederen: een aantal voorbeelden van het hoe en waarom rond verboden teksten en uitvoeringen.

= Oud-eindredacteur Benti Banach heeft zijn cd- en platenkast ondersteboven gehaald om de 50 meest aansprekende titels van 25 jaar cd-recensies te verwoorden.

= Nederfolk: waarom in Nederland niet zoveel aandacht wordt geschonken aan ons eigen cultureel erfgoed.

= Janviool ontdekt de wereld: over hoe de aandacht voor wereldmuziek in 25 jaar tijd is veranderd. Vijf 'deskundigen' halen ervaringen op uit de eerste jaren van de folkrevival in Nederland, maar beschouwen vooral de huidige plek van de volksmuziek in het geheel van de muziekbusiness. En ze blikken vooruit met de vraag of we nog kunnen genieten van 25 jaar volksmuziek in Nederland.

Dit laatste artikel komt tot een positieve conclusie. De scribenten Marius Roeting en Eelco Schilder constateren optimisme over de toekomst van de volksmuziek in Nederland: ...Het zal verdwijnen noch een louter museale waarde overhouden is de verwachting. De basis voor deze verwachting is zo'n 25 jaar geleden gelegd. Steeds weer blijken jongeren het stokje over te nemen. De uiting zal verschillen met de huidige verschijningsvorm, want volksmuziek is dynamisch en voortdurend in beweging...