African Festival: Visaverstrekking is een ramp aan het worden

Ook dit jaar heeft het African Festival in Delft een paar bekende namen uit de Afrikaanse muziekwereld weten te strikken. Op zaterdag 2 augustus staan er in het DHC Stadion bijvoorbeeld de Mahotella Queens uit Zuid-Afrika en Pahoudan uit Togo. De laatste brengt onder meer trommels met een lengte van drie meter. Maar het is niet eenvoudig Afrikanen hier naar toe te halen. De aangescherpte asielregels in Nederland maken het steeds moeilijker om in Afrika wonende artiesten naar het African Festival Delft te krijgen. Om die reden en vanwege gehalveerde subsidie heeft festivalprogrammeur Bos dit jaar nagenoeg alleen artiesten gehaald die al elders in Europa optreden. Dat scheelt aanzienlijk in de verblijfskosten van de sterren, en het kost een stuk minder tijd omdat de ellenlange visumprocedures zo worden omzeild. Arno Bos komt aan het woord in een artikel in de Haagsche Courant van de hand van Coen van Kranenburg. Hier enkele citaten:

…"De visaverstrekking is een ramp aan het worden", aldus Bos. "Vroeger duurde het drie maanden, tegenwoordig is dat al het dubbele." De festivalprogrammeur geeft Kameroen als voorbeeld. Inwoners van dat land, muzikant of niet, moeten met de trein naar Lagos (Nigeria) om een Nederlands visum aan te vragen. Vervolgens is het twee weken afwachten in een hotel. "En dan hebben ze misschien een visum. De Nederlandse overheid heeft het volledig dichtgetimmerd." Dat is niet alleen vervelend voor musici, maar ook voor festivalprogrammeurs zoals Bos. "Je moet nu allerlei extra voorbereidingen treffen en kosten maken. Het is echt hopeloos."…

… "Gelukkig heeft een aantal artiesten zich solidair verklaard door in plaats van tweeduizend euro duizend euro te vragen." Volgens Bos komt dat doordat veel bands graag spelen voor het African Festival. "Ook voor hen is het belangrijk om in Delft te spelen. Je moest eens weten hoeveel mailtjes ik krijg van Afrikaanse artiesten die voor ons willen spelen. Het African Festival Delft is een begrip in Afrika." Buitenissige eisen hebben de optredende muzikanten niet gesteld. "Het gebeurt niet vaak, maar vooral grotere groepen willen nog wel eens om limousines of peperdure hotels vragen. Daar ga ik mijn energie niet in steken."…