Volksdanseres: Op die muziek gaan
mijn benen vanzelf bewegen
Het Brabants Dagblad plaatste van de week volksdansgroep Tzivonim uit
Nieuwendijk in de schijnwerpers. Dat leverde een paar aardige alinea's op:
…Het zweet parelt bij sommige dansers op het voorhoofd. Niet tevoorschijn gesprongen door het trage ritme van De valse zeeman , maar opgewekt door de pittige Israëlische en Balkan-liedjes die daarvóór uit de muziekcomputer waren opgewekt. "Ik houd wel van dat temperamentvolle", zegt dansleraar Wim Feddes. "Het is de bedoeling dat je ontspannen moe wordt." Maar niet iedereen kon of wilde Feddes bijbenen toen hij vijf jaar geleden voor de groep kwam te staan. Mede daardoor kalfde Tzivonim behoorlijk af. Van meer dan dertig leden in hoogtijdagen is het aantal volksdansers uitgedund tot zestien. "De terugloop is een landelijke tendens", weet Wim Dolislager. "Je ziet het overal in het verenigingleven", zegt zijn vrouw Jenny. "Clubs hebben te lijden van de computer en de televisie." Volksdansen leeft - zeker in het Land van Heusden en Altena - bij de mannen bijna niet. Tzivonim heeft er maar drie. Wim Dolislager kan dat wel verklaren. "Een man is een beetje een macho, volksdansen is voor watjes. Zo wordt er geredeneerd." "En in deze omgeving is het volksdansen ook nooit echt goed geworteld", weet Nel de Bok, al vanaf de oprichting lid…
… Muziek en dans brengen mensen bij elkaar. "Volksdansen verbroedert", vindt Wim Dolislager dan ook. "Samen bewegen en ontspannen, het is een geweldig sociaal gebeuren." "Die volksmuziek , die oude instrumenten en de bewegingen, daar gaat wat van uit", zegt De Bok. "Dat trok me altijd al aan. Ik voel er wat speciaals bij. Op die muziek gaan mijn benen bijna vanzelf bewegen." Jenny Dolislager en haar man kwamen toevallig in aanraking met Tzivonim. "We gingen naar een verjaardag van een vriendin. Maar die was volksdansen, daar moesten we maar een kijkje gaan nemen, zei haar man. Dat deden we dus. We mochten meedoen en daarna waren we meteen verkocht. De pasjes, het springen en draaien, het was heerlijk. Al had ik de volgende dag wel veel spierpijn." Meer mensen zouden kennis moeten maken met volksdansen, vinden ze bij Tzivonim. Want hoe meer zielen Tzivonim telt, des te groter de dansvreugde. Bovendien komen de kosten dan ook op meer schouders terecht. Want de zaalhuur is niet mis en ook de gage van dansleraar Feddes moet betaald. Wim Dolislager: "Nu is het is allemaal net op te hoesten."...
… "We zijn zo'n achttien jaar geleden met vijf vrouwen en één man begonnen in een zaaltje bovenin de oude school", weet De Bok nog goed. "We hadden een zachte vloer met zeil erop, dat danste lekker. Maar we moesten eruit omdat jeugdsoos Xinix beneden last had van de kalk die van het plafond naar beneden kwam."…