Mercedes Sosa: 'In iedere ziel schuilt schoonheid'
De 68-jarige beroemde Argentijne zangeres Mercedes Sosa is deze week hier voor een korte tournee. Ze speelt vanavond (ma 17/11) in De Doelen Rotterdam, morgenavond (di 18/11) in Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven, wo 19/11 in Carré Amsterdam, do 21/11 in Vredenburg Utrecht en vr 22/11 in Martiniplaza Groningen. Voor de GPD bladen had Harry de Jong een gesprek met haar. Hier enkele citaten uit het artikel zoals we dat in het Brabants Dagblad lazen:
… "Ik ben niet blond, heb geen blauwe ogen, ik ben kort en dik, maar toch voel ik me een geluksvogel. Het leven heeft me namelijk alles gegeven wat ik maar kan wensen"….
…Ze werkte zich op van straatarme arbeidersdochter tot steenrijke muzikale ambassadrice van Argentinië, maar dat heeft niet altijd voor bijval en erkenning gezorgd. In haar liedjes verzette ze zich ooit fel tegen de militaire dictatuur in haar vaderland en dat leverde haar van het toenmalige militaire regime een verbod op om op te treden. In 1978 moest ze gedwongen haar vaderland verlaten en de volgende drie jaar leefde ze als banneling in Spanje en Frankrijk. Een tijd die blijvende sporen in haar leven heeft achtergelaten. "Ik heb door die verbanning jarenlang aan een verschrikkelijke depressie geleden en werd daar zelfs lichamelijk ziek van. (…) Die verbanning heeft een diepe en blijvende wond in mij geslagen. Op het diepst van mijn ellende schreeuwde ik het uit: 'God, mijn God, waarom heeft u mij laten verbannen?' En toen gaf Hij me plotseling weer mijn vertrouwen terug en kon ik weer op Hem steunen….
…."Ik heb altijd wel wat te vertellen in mijn muziek. In de ziel van ieder mens schuilt schoonheid en met mijn liedjes probeer ik mensen daarvan bewust te maken. Ook na alles wat ik heb meegemaakt kan ik nog altijd de schoonheid van de dingen zien. Want ik ben een vrouw die positief denkt. Dat heb ik van mijn ouders meegekregen. Mijn vader en moeder stonden zo onbevangen in het leven. Ik zie nog voor me hoe ze in mijn jeugd waren. Een beeld blijft me altijd bij: mijn moeder die de planten staat te besproeien, terwijl mijn vader haar een liefdeslied toezingt. Een herinnering om te koesteren, want het zegt hoeveel die twee van elkaar hielden. En uit die liefde ben ik geboren."…
.Mercedes Sosa groeide op in het gehucht Tucaman, een doorgangskamp voor arme arbeiders. Met honderden tegelijk kwamen mannen en vrouwen in de oogsttijd naar de rietvelden en daar wisselden ze al zwoegend de volksliedjes van hun streek uit. Mercedes beschikte dan ook over een schat aan liedjes toen ze later naar Buenos Aires trok en deel uit ging maken van de zogenaamde Movimiento Des Nuevo Cancionero. Een stroming artiesten die van mening was dat volksmuziek niet alleen simpel vermaak moest zijn, maar mensen ook wakker moest schudden om hen te wijzen op wantoestanden in hun land. En zo werd Mercedes Sosa langzamerhand de 'Bob Dylan van Argentinië'. "Ik was stomverbaasd dat er in het buitenland zoveel belangstelling voor mijn muziek bestond. Overal werden mijn platen uitgebracht en ik kon over de hele wereld op tournee."…