Na een volle bak voor Dougie MacLean in november is ook het optreden van Willem Vermandere op 23 december bij GUO in 't Boerderijtje in Haaren uitverkocht.

Veelzijdig, authentiek, karakteristiek, ... West-Vlaams levens-, klein- en beeldend kunstenaar Willem Vermandere laat zich niet in één pennestreek vangen. Op zondag 23 december brengt   hij met zijn twee vaste begeleiders adventsconcert ‘Altijd iemands vader, altijd iemands kind' bij Groeten Uit Oisterwijk in 't Boerderijtje.

Geboren te Lauwe, opgegroeid met gezang uit moeders keuken en klarinetgeschal uit vaders wagenmakerswerkplaats, stapte Willem Vermandere piepjong mee met dorpsfanfare Sinte Cecilia. Hij leerde Grieks en Latijn, maar raakte geboeid door gitaar, klarinet en het tekenen van karikaturen van zijn leraren op kladjes. Tijdens zijn studie theologie schiep hij gedichtjes tot muziekskes en grillige boomstronken tot beeldhouwwerken. Zijn leraarschap bij Nieuwpoort bleek een Slag op zich, dus ging hij voort als beeldend kunstenaar/muzikant en bewaarde zijn vertellingskes aan de kinders in de klas ‘pertang' voor de grote mensen in het theater.

Sindsdien zingt en klapt hij zijn eigenste liekes in zijn eigenste West-Vlaams, van Duinkerken tot Groningen, op een stuk of 20 albums intussen, begeleid door twee puike muzikanten. Over Blanche, zijn nostalgische onthaastingslied. Of over Bange Blanke Man, zijn multicultilied waarvoor ultrarechts Vlaanderen hem achtervolgde, bedreigde en verguisde.

Thuis te Steenkerke tekent en schildert hij, kapt beelden uit stenen, hun poten in de polder en hunnen kop tussen de Westhoekse wolken. Nu, na zijn ‘pensioen', is daar zijn eerste boek, veranderen zijn cd's in goud, is zijn concertagenda meer dan ooit gevuld en exposeert hij regelmatig met zijn teken-, schilder-, beeldhouw- en smeedwerk.

Willem Vermandere is een bijzonder mens, zuiver levensfilosoof, begenadigd verteller en zanger, perfect balancerend tussen levens-, beeldende en kleinkunst. Onbekommerd zingt hij: ‘Laot mèn mar lòpe dùr de straote, mee me lief dàk zù gaèren zie'. Om dan weer te schakelen naar zijn imposante anti-oorlogsvertelsel op muziek: ‘Altijd iemands vader, altijd iemands kind'.

Verwijzend naar D'n Groten Oorlog 14-18, naar zijn aan gort geschoten herkomststreek rond Ieper, vergiftigd met mosterdgas, naar de klefffige boerenkleigrond, nog altijd bezwangerd van explosieve munitie die tot aan vandaag slachtoffers eist, naar de oorlogskerkhoven met witte kruisjes rij aan rij, naar het monument van Käte Kolwitz, de beeldend kunstenares uit het land van de vijand die er evengoed man- én zoonlief verloor, maar evenzeer naar al die andere oorlogen doorheen de eeuwen. Tot en met Darfur, Irak en Uruzgan. ‘Altijd iemands vader, altijd iemands kind'. 

willem vermandere
Willem Vermandere

Uitverkocht, maar...
Zijn concerten zijn sfeervol, avondvullend, puur, afwisselend met oud en nieuw werk en dwingen tot bezinning op het leven zelve. Zijn adventsconcert bij GUO is weliswaar uitverkocht, maar aan de kassa verkoopt GUO om 20.30 uur eventueel niet afgehaalde tickets aan belangstellenden zonder reservering. Op www.do.nl/guo staat meer info en kan worden gereserveerd voor overige GUO-concerten en voor de live-cd die Groeten Uit Oisterwijk uitbrengt van haar GUO-concertserie 07/08.  

Zondag 23 december 2007, Willem Vermandere in 't Boerderijtje in Haaren. Dit GUO-concert begint om 20.30 uur. Kassa en zaal openen omstreeks 20.00 uur.