Twee GUO-concerten in twee opeenvolgende weekends: op zondag 8 oktober spelen Eliza Carthy & Tim Eriksen in Oisterwijk. Een week later, op 15 oktober is er een concert van Sedaa, waarvan de leden ’s avonds ook nog een workshop geven.

Concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk opent haar GUO-concertserie 2017/2018 op zondagmiddag 8 oktober met Eliza Carthy & Tim Eriksen. Het concert van dit Engels/Amerikaanse duo is voor GUO het eerste in de nieuwe locatie Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord aan Gemullehoekenweg 143 te midden van Oisterwijks bos- en vennengebied.      

De Britse Eliza Carthy peurt grensverleggende songs uit haar angelsakische roots. Amerikaan Tim Eriksen grijpt terug naar zangtradities, geworteld in zijn americana. Beide zijn uitmuntende vocalisten en fiddlers, terwijl Eriksen bovendien banjo, gitaar en ‘bajo sexton’ (twaalfsnarige Mexicaanse bas) beroert. Als powerduo serveren ze samen Bottle, een transatlantische hutspot. Dit live-album promoten ze tijdens een Britse toer die ze onderbreken voor een presentatie op het Europese continent. Daarvoor steken ze over naar GUO.   

Waterson:Carthy
Ook folkbloed kruipt waar het niet gaan kan. Geboren in Yorkshire als dochter van Martin Carthy en Norma Waterson, groeit Eliza Carthy op in de schoot van de traditionele Engelse muziek. Van huis uit leert ze hoe folkartiesten traditionele muziek verrijken door blijvend te exploreren en dwarsverbanden te leggen. Met deze attitude ontwikkelt ze zich tot een dynamische, avontuurlijke folkartiest.
  
Al meer dan twintig jaar leeft ze van en voor haar muziek. Sinds haar veertiende treedt ze op, eerst met familiebands Waterson:Carthy, Blue Murder en The Gift Band, later in gelegenheidscombi’s en als frontvrouw van haar eigen formatie. Eenmaal gesetteld in Edinburgh scheert ze de toppen van de eigentijdse folkscene. Wereldwijd verschijnt ze op radio en tv, op festivals, tot in de Royal Albert Hall, pakweg het Carré van Londen. Ze maakt zelf albums, is producer voor anderen en werkt samen met almaar grotere grootheden.

Kruisbestuivingen
Ze werkt mee aan de ‘Mermaid Avenue’-albums met werk van Woody Guthrie waarvoor Wilco een Grammy ontvangt. Met Elvis Costello, Beck, Van Dyke Parks en anderen neemt ze deel aan de ‘Hal Wilner’s’ concerten in Londen en LA. En met Bryan Ferry, Sting, de Wainwright/McGarrigle-familie, Richard en Teddy Thompson en de acteurs Tim Robbins en Johnny Depp aan het ‘Rogue’s Gallery’ project.

Er volgen kruisbestuivingen in musicals en in wereldmuziekproject ‘The Imagined Village’ met The Bays, Transglobal Underground en Afro Celt Sound System. Er zijn samenwerkingen met Ed Harcourt, Patrick Wolf, Paul Weller, Jools Holland, jazzlegende Bill Frisell, Richard Hawley,  Peggy Seeger, Salsa Celtica, de Finse Lord of the Rings componisten Vartinna, Joan Baez, Cerys Matthews, de danspioniers Red Snapper, Nick Cave, Patti Smith en vele anderen.

Awards
Eliza Carthy is ambassadrice van Resonance FM Radio, The Vagina Monologues en de folkfestivals Cheltenham en Whitby. Met de educatieve organisatie Folkworks zit ze in het Folk Advisory Committee bij Sage Gateshead en ze is vice-president van The English Folk Dance and Song Society. Ze is genomineerd voor tot gelauwerd met de Mercury Music Prize, meerdere BBC Radio 2 Folk Awards, BBC Radio 3 World Music Awards, MOJO Magazine Awards, Q Awards, Ivor Novello Awards en dit jaar nog de MBE Award.

Voor BBC Radio 2 presenteert ze een vierluik over de Engelse folkmuziek. ITV, Channel 5 en BBC 4 wijden de tv-docu’s ‘Heaven and Earth’, ‘My Music’ en ‘Folk Brittannia’ aan haar. Opspelende stempoliepen dwingen haar zes jaar geleden tot annulering van een gepland GUO-concert met haar band. Nu  komt ze alsnog, ditmaal met Tim Eriksen.

Eliza Carthy & Tim Eriksen
Eliza Carthy & Tim Eriksen


Veelzijdig palmares
De Amerikaan heeft een palmares dat niet minder getuigt van veelzijdigheid: singer-songwriter, multi-instrumentalist, producer, organisator, docent en onderzoeker in rock, punk, film- en traditionele muziek. Zowel vakpers als vakbroeders prijzen zijn albums en concerten:  "Stark songs and breakneck picking" (New York Times). "Among the world's inest folk practitioners" (Toronto Star). "One of the best voices in music" (T-Bone Burnett). 

Sinds begin dit millennium maakt hij naam met verhalende ballades, love songs, gospels en dansdeunen uit New England en Zuidelijk Appalachia. Maar in een vorig leven speelt hij hardcore punk, Bosnische rock,  folknoise en deelt hij als frontman van Cordelia's Dad, Northampton Harmony en Zabe i Babe het podium met Kurt Cobain en Doc Watson. Hij draagt bij aan ‘Across the Divide’, het album met Grammy nominatie van jazzpianist Omar Sosa. In ‘The Old Burying Ground’ van Even Chambers soleert hij in Carnegie Hall.

Oscar
In de studio werkt hij met Joe Boyd, T-Bone Burnett en Steve Albini. Daarnaast componeert hij filmmuziek, onder meer  voor Oscar-winnaar ‘Cold Mountain’ van Anthony Minghella. Ook als onderzoeker, promotor en docent heeft hij zijn sporen verdiend. Op festivals, universiteiten en kunstopleidingen geeft hij workshops en colleges traditionele muziek, filmmuziek, songwriting, harmonyzang en instrumentale begeleiding. Tot zijn studenten  behoren Nicole Kidman, Elvis Costello, Sting, de vijftig zangers uit de film ‘Cold Mountain’ en seniorenkoor Young at Heart. 

In eigen land blaast hij als grondlegger van ’s werelds grootste ‘Sacred Harp’ zangconventie (Northampton Massachusetts) deze vierstemmige a capella harmonyzang uit New England nieuw leven in. Hij verschijnt op tv in ‘Prairie Home Companion’ en ‘Academy Awards’.  Ook in Canada en Europa treedt hij op voor radio, tv en op festivals, waaronder ‘Celtic Connections’ in Glasgow en ‘Lowlands’ in Biddinghuizen. 

Zondag 8 oktober 2017, Eliza Carthy & Tim Eriksen bij GUO in Oisterwijk.
Aanvang 15:00 uur, entree €20,00
Meer info en tickets via:  http://guo.inoisterwijk.nl  

Een week na haar seizoensopening, op zondag 15 oktober, heeft GUO de Mongools/Perzische band Sedaa te gast in Boschoord. Sedaa verzorgt ’s middags een concert en ’s avonds een workshop onder- en boventonale keelzang.

Exotische ontmoeting
Drie Mongolen en een Pers. Ofwel: Mongolië ontmoet de Oriënt. Die exotische ontmoeting tussen deze muziekculturen versmelt in Sedaa tot uniek vernieuwende, maar toegankelijke wereldmuziek. Ook voor Westerse oren is het zuiverend om deze mystieke, melancholische muziek te beleven. Op cd, maar zeker ook in een concert.   

Sedaa betekent stem in het Perzisch. Vocalen drukken inderdaad een stevig stempel op het groepsgeluid. De muzikanten zijn meesters in boven- en ondertonale keelklanken die de Mongoolse muziek typeren. Resonerende vocalen die ze met ogenschijnlijk gemak van podium richting zaal dirigeren, lijken van overal en nergens te komen, zich hun weg door de ruimte te dansen, om naar overal en nergens te gaan. De beheersing van het instrumentarium verdient het predikaat uitmuntend.

Instrumentarium
De gitaar en percussie van Iraanse multi-musicus Omid Bahadori doen westers vertrouwd aan (akoestisch en leadgitaar, cajon, handtrom, vergelijkbaar met een Ierse mega-bodhran). Hetzelfde geldt voor het hakkebord, althans voor wie verwantschap ziet met de hammer dulcimer die in varianten voorkomt in onze westerse muziektraditie. Ganzorig Davaakhuu geniet internationaal erkenning als virtuoos op dit sprankelende, 120-snarige instrument. Met halzen overvloeiend in uit hout gesneden  paardenhoofden, ogen de contrabas van Nasaa Nasanjargal en de viool van Naraa Naranbaatar als Mongoolse ambachtskunst.

Traditionele koperen en andere blaasinstrumenten vervolmaken het ruimtelijke beeld dat de toehoorder brengt nabij briesende przewalskipaarden, dravend over winderige, uitgestrekte  steppes. Maar Sedaa roept evengoed de illusie op van voetbalsupporters die zich in een volgepakt stadion massaal verbroederen met zielsverwarmende samenzang. Om vervolgens stil te genieten van een eeuwenoud Perzisch liefdeslied, vertolkt door ontroerende zang van Omid die zichzelf akoestisch bijstaat met subtiel voortkabbelend snarenwerk.

Boven- en ondertonale keelzang
Met haar kenmerkende boven- en ondertonale vocalen grijpt Sedaa terug naar vibrerende keelzangtechnieken van haar nomadische voorouders. Daarin brengen de verschillende zangers meerdere toonhoogtes gelijktijdig terug tot één samenvallende klank in Höömi (boventonale) of Kargyraa (ondertonale) harmonie. Ook de instrumenten kennen een overlevering van opeenvolgende generaties, inclusief de ambachtelijke bewerking van natuurproducten, zoals natuurlijk hout, tot statusverhogende Morin Khuur  (paardenhoofdviool).

De mystieke, melancholische sfeer die het groepsgeluid ademt, ontleent zich aan weidse natuurlandschappen die Mongolië en Perzië gemeen hebben, vermengd met oriëntaalse ritmes. Sedaa waakt ervoor dat ze met haar moderne arrangementen en vernieuwende composities het culturele erfgoed respecteert, maar tevens uitrolt. Resultaat is een verbluffende balans tussen twee van ’s werelds oudste en rijkste culturen, toegankelijk bewerkt naar het hier en het nu. Voor wie intens luisteren met gesloten ogen niet volstaat: Sedaa treedt op in origineel gedrapeerde zijden klederdracht.

Sedaa
Sedaa


Workshop
Na haar middagconcert neemt Sedaa in haar avondworkshop (van 20.00 tot 21.30u) toehoorders en  deelnemers mee in hun fascinerende wereld van de Mongoolse boven- en ondertonale  zangtraditie. In hun overtuiging dat iedereen die kan spreken ook boven- en ondertonaal kan leren zingen, is voor deelname geen aanvangsniveau vereist, uitsluitend gezonde nieuwsgierigheid naar deze fascinerende keelzangtraditie. Dus ook nieuwsgierigen zonder zangervaring kunnen deelnemen.

Eerst gaat Sedaa met u aan de slag met de boventonale Höömi. Afhankelijk van de voortgang voegt ze de ondertonale Kargyraa toe waarmee ze u laat afdalen. Deze traditionele keelzangtechnieken creëren een mystiek vibrerend geluid dat gaat rondzingen. Dankzij vocale overlevering van opeenvolgende generaties zet soortgelijk zangerfgoed zich behalve in Mongolië voort in min of meer afgelegen regio’s zoals in Lapland (joik-zang), op Sardinië en Sicilië, in zuidelijk Siberië en zuidelijk Afrika. 

Zondag 15 oktober 2017 Sedaa bij GUO in Oisterwijk.
Aanvang 15:00 uur, entree €20,00
Toegang tot de avondworkshop is bij het middagconcert inbegrepen. Wie uitsluitend de workshop bezoekt, betaalt ’s avonds alsnog 20 euro.
Meer info en tickets via:  http://guo.inoisterwijk.nl


Maaltijden & overnachting
Lunch voorafgaand aan middagconcert?
Diner na middagconcert?
Overnachting na afloop, met ontbijt op maandagochtend?
Reserveer hiervoor telefonisch bij Hotel-Restaurant Boschoord op nummer 013 – 5231600. Vermeld dat u GUO-bezoeker bent. Voor u gelden speciale GUO-tarieven!